ΚΡΗΤΗ

Γηροκομείο στα Χανιά | Παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για τις συνθήκες λειτουργίαςΤο υπουργείο Εργασίας απέστειλε επείγον αίτημα ενημέρωσης για τις συνθήκες λειτουργίας του γηροκομείου στα Χανιά – Στο μικροσκόπιο και ο γιατρός που υπέγραψε τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των ηλικιωμένων

Παρέμβαση για το γηροκομείο στα Χανιά πραγματοποίησε το υπουργείο Εργασίας, που με επείγον αίτημά του, την Παρασκευή, 23 Απριλίου, προς την Περιφέρεια Κρήτης, ζητά ενημέρωση αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις, η υπόθεση εξετάζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των προϋποθέσεων λειτουργίας. Η αρμοδιότητα της εποπτείας ανήκει στις κατά τόπους Περιφέρειες.

Η υπουργική απόφαση (Π1γ/οικ.81551/25.6.2007) αναφέρει ότι η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας από την οποία διενεργείται και η εποπτεία τους. Τον τελευταίο χρόνο, λόγω της πανδημίας, το υπουργείο εξέδωσε σειρά πρωτοκόλλων για την καθημερινή λειτουργία των μονάδων.

swell adv 2021

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Οι έρευνες των αρμόδιων αρχών συνεχίζονται σχετικά με τις συνθήκες θανάτου δεκάδων ηλικιωμένων, τροφίμων του γηροκομείου. Αν και αρχικά ο αριθμός των θανάτων υπολογιζόταν σε 68 μέσα σε 16 μήνες, ο αριθμός έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 73, καθώς κάποιοι ηλικιωμένοι κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Οι αστυνομικοί έχουν ήδη προχωρήσει σε αιφνιδιαστική έρευνα στις 22 Μαρτίου. Ωστόσο δεν εντόπισαν κάποιο στοιχείο. Στην κατοχή τους βρίσκεται υλικό από κάμερες ασφαλείας, ενώ ερευνώνται και οι διαθήκες των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, σε τουλάχιστον μία περίπτωση υπάρχει μεταβίβαση ακινήτου κάποιου τροφίμου στο γηροκομείο. Στη συγκεκριμένη υπόθεση η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου είχε εμφανιστεί ως πληρεξούσιος του ηλικιωμένου ή της ηλικιωμένης που επρόκειτο να κάνει τη μεταβίβαση.

Σημαντικό πρόσωπο στην υπόθεση θεωρείται και ο γιατρός που υπέγραφε τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου. Σε όλες, ως αιτία θανάτου φέρεται η καρδιακή ανακοπή.

Για σκευωρία μιλά η ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου, που επισημαίνει ότι η δομή λειτουργεί νόμιμα από το 2009 και αποδίδει τις καταγγελίες σε πρώην υπαλλήλους που απολύθηκαν λόγω συμπεριφοράς.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του γηροκομείου δικηγόρος που έχασε τον ηλικιωμένο πατέρα της. Στη συνέχεια κατέθεσαν πρώην εργαζόμενοι του οίκου ευγηρίας οι οποίοι κατήγγειλαν επίσης κακοποίηση των τροφίμων.


Σχετικά άρθρα

Back to top button