ΚΡΗΤΗ

Για ποιους λόγους η Σπιναλόγκα φωτίζεται μόνο 3 μέρες την εβδομάδα;

Η Σπιναλόγκα, ένα μνημείο με «βαθιά» ιστορία που αντικατοπτρίζει τον ανθρώπινο πόνο, πόνο που «κατοίκησε» τόσα χρόνια μέσα σ’ αυτό το νησί, αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες τουρίστες αλλά και ντόπιους τους θερινούς μήνες.

Ωστόσο, ένα θέμα που απασχολεί και αποτελεί θέμα συζήτησης για όσους βρεθούν στον Άγιο Νικόλαο, είναι ο φωτισμός της Σπιναλόγκας, καθώς αυτή φωτίζεται τρεις φορές την εβδομάδα (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή).

caffeine adv2020b

Τις υπόλοιπες μέρες και όταν ο ήλιος δύει, η Σπιναλόγκα αποτελεί ένα φάντασμα που το βράδυ δε φαίνεται καθόλου από τη στεριά.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, δίνει τη δική του απάντηση για το ζήτημα του φωτισμού στο νησί των λεπρών:

neratzoulis neo

«Η Σπιναλόγκα δεν είναι ένα μνημείο όπως όλα τα άλλα. Στόχος μας είναι να το αναδείξουμε για την αρχαιολογική του αξία. Να το αναδείξουμε ως ένα μνημείο ανθρώπινου πόνου και όχι να το εκμεταλλευτούμε τουριστικά. Έτσι, σε συνεργασία με την Αρχαιολογία, αποφασίσαμε η Σπιναλόγκα να φωτίζεται τρεις βραδιές την εβδομάδα.»

Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που αναρωτιούνται αν, η έλλειψη φωτισμού στο νησί του ανθρώπινου πόνου τις τέσσερις από τις επτά μέρες, γίνεται για λόγους οικονομίας. Σ’ αυτούς τους ισχυρισμούς απαντά ο κ. Ζερβός μιλώντας για «αστεία πράγματα»:

«Είναι ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι τουριστικής εκμετάλλευσης. Δεν τίθενται τέτοια ζητήματα».

Ποια είναι, τέλος, τα σχέδια του Δήμου για τη μελλοντική πορεία της Σπιναλόγκας;

«Αυτό που θέλουμε είναι να ενταχθεί η Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ», απαντά ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button