ΚΡΗΤΗ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε μετανάστες από την Αίγυπτο στην Κρήτη

Στην εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, σύμφωνα με την ποινική δίωξη εγκληματικής οργάνωσης, προχώρησαν οι τοπικές διωκτικές Αρχές. Έπειτα από παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα σε Ηράκλειο και Σφακιά και οι οποίες ολοκληρώθηκαν νωρίς χθες το πρωί, η Αστυνομία φόρεσε χειροπέδες σε συνολικά έξι άτομα, τα οποία φέρονται να απαρτίζουν το κύκλωμα το οποίο φέρεται να διακινούσε παράτυπα αλλοδαπούς από (και προς) το εξωτερικό.

Πρόκειται για τέσσερις ημεδαπούς και δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι κατηγορούνται ότι μετέφεραν παράνομα μετανάστες από την Αίγυπτο στην Κρήτη, αλλά και από το νησί μας στη γειτονική Ιταλία! Οι συλληφθέντες πέρασαν χθες το κατώφλι του ανακριτή και εν συνεχεία πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή. Σημειώνεται ότι – μεταξύ άλλων – οι έξι συλληφθέντες βαρύνονται με ποινικές διώξεις περί «εγκληματικής οργάνωσης».

Τα έξι άτομα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην επίμαχη υπόθεση οδηγήθηκαν λίγο μετά τις 3 χθες το μεσημέρι στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου. Πρόκειται για τέσσερις ντόπιους και δύο άτομα αλλοδαπής καταγωγής. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας αλλοδαπός είναι Ιρακινός και ο έτερος αλλοδαπός είναι Σύριος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι έξι βαρύνονται με κακουργηματικές ποινικές διώξεις περί παράνομης μεταφοράς από το εξωτερικό προς την Ελλάδα (αλλά και από την Ελλάδα στο εξωτερικό) υπηκόων τρίτων χωρών, αλλά και περί «συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση». Μετά την προθεσμία που πήραν από τον ανακριτή Ηρακλείου, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν εκ νέου στα Δικαστήρια το πρωί της Παρασκευής. Μέχρι τότε θα παραμείνουν κρατούμενοι.Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι, εκτός από τους έξι συλληφθέντες, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι και άλλα άτομα – αλλοδαπής υπηκοότητας – τα οποία δεν έχουν πέσει ακόμη στα χέρια των διωκτικών Αρχών. Εξάλλου, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται και άλλα άτομα, τα στοιχεία των οποίων δεν κατάφεραν να διακριβώσουν οι Αρχές.

Από την Αίγυπτο στα… Σφακιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα φέρεται να προέβη τους περασμένους μήνες σε δύο μεταφορές μεταναστών από το εξωτερικό προς στην Κρήτη, αλλά και το αντίστροφο. Η πρώτη χρονικά μεταφορά αλλοδαπών έγινε τον προπερασμένο Απρίλιο από την Αίγυπτο στα Σφακιά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τον Απρίλιο του 2017, μέλη του κυκλώματος συγκέντρωσαν στην αφρικανική χώρα περίπου 30 μετανάστες αιγυπτιακής εθνικότητας.

Οι 30 Αιγύπτιοι αναχώρησαν τελικά από τα παράλια της αφρικανικής χώρας με ένα ξύλινο σκάφος μήκους 20 μέτρων. Μετά από ένα ταξίδι που διήρκεσε συνολικά πέντε ημέρες, οι μετανάστες μαζί με τους φερόμενους δουλεμπόρους κατάφεραν να φτάσουν στην Κρήτη. Οι ταλαιπωρημένοι συνάνθρωποί μας έφτασαν στ’ ανοικτά των Σφακίων τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 2017.

Οι μετανάστες επιβιβάστηκαν από το ξύλινο σκάφος σε μια μικρότερη βάρκα, μέσω της οποίας προσέγγισαν τελικά τις κρητικές ακτές. Από τις ακτές των Σφακίων, οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν σε μια μάντρα, όπου παρέμειναν μέχρι οι συγγενείς τους να καταβάλουν στους δουλέμπορους το χρηματικό ποσό που είχε συμφωνηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω ποσό ανέρχεται στα 2.500 ευρώ το άτομο.

Τελικά, οι μετανάστες έφτασαν στο Ηράκλειο από τα Σφακιά μέσω Ρεθύμνου. Αρχικά μεταφέρθηκαν τμηματικά, ανά ομάδες, σε σταθμό του ΚΤΕΛ Ρεθύμνου. Από εκεί μετέβησαν οδικώς στο Ηράκλειο. Κατόπιν, με ακτοπλοϊκά εισιτήρια που είχαν προμηθευτεί από μέλη του φερόμενου κυκλώματος οι αλλοδαποί ταξίδεψαν με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

Δεν έφτασαν ποτέ στην Ιταλία…

Πριν από λίγους μήνες, και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα μεταξύ 30 Απριλίου και 7 Μαΐου του 2018, το φερόμενο κύκλωμα πραγματοποίησε ακόμη μια παράνομη μεταφορά μεταναστών. Πρόκειται για συνολικά 50 άτομα ιρανικής, πακιστανικής, αφγανικής, κουρδικής, και μπλαγκαντεσιανής καταγωγής, που μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στην Κρήτη με σκοπό να προωθηθούν στις ακτές της γειτονικής Ιταλίας.

Κάποιοι από τους μετανάστες ταξίδεψαν ακτοπλοϊκώς στο Ηράκλειο και κάποιοι άλλοι στα Χανιά. Οι αλλοδαποί που αποβιβάζονταν στο λιμάνι των Χανίων μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο μέσω λεωφορείων του ΚΤΕΛ, όπου τους επιβίβαζαν μέλη του κυκλώματος. Από την περιοχή του λιμανιού του Ηρακλείου, οι μετανάστες παραλαμβάνονταν τμηματικά με αυτοκίνητα μελών του κυκλώματος.

Από εκεί φαίνεται ότι οι αλλοδαποί οδηγήθηκαν σε χώρους που είτε ανήκαν στους κατηγορούμενους, είτε είχαν μισθωθεί από αυτούς. Κατόπιν μεταφέρθηκαν σε μάντρα στα νότια του νομού Ηρακλείου. Οι μετανάστες επιβιβάστηκαν τελικά σε σκάφος με προορισμό την Ιταλία τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά από μια Οδύσσεια που διήρκεσε περίπου 12 ώρες, οι αλλοδαποί, φοβούμενοι για τη ζωή τους, κάλεσαν τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης “112”. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου κινητοποιήθηκε άμεσα και λίγες ώρες μετά το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι 50 μετανάστες εντοπίστηκε και η δραματική περιπέτεια που βίωσαν έλαβε τέλος. Τέλος, σημειώνεται ότι για τη μεταφορά των αλλοδαπών στην Ιταλία το χρηματικό αντίτιμο ανά άτομο κυμάνθηκε μεταξύ 3.500 και 5.000 ευρώ!

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close