ΚΡΗΤΗ

Eurostat | Αρνητική πρωτιά για την Κρήτη στην αύξηση της ανεργίας

Τα στοιχεία προκύπτουν από την έκθεση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας για τα επίπεδα ανεργίας, το 2020, στις ευρωπαϊκές περιφέρειες της κατηγορίας NUTS-2Μια ακόμη θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας, αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στα επίπεδα απασχόλησης. Αυτή τη φορά τα… κακά μαντάτα αφορούν την Κρήτη και τα ελληνικά νησιά Ιουνίου και νοτίου Αιγαίου, που ξεχωρίζουν ανάμεσα στις περιφέρειες της Ευρώπης (στην κατηγορία NUTS 2, που αφορά πληθυσμό μεταξύ 800 χιλιάδων και 3 εκατ. κατοίκων) καταγράφοντας το μεγαλύτερο άλμα στα επίπεδα ανεργίας.

Τα στοιχεία προκύπτουν από νέα έκθεση της Eurostat, που αφορά το ποσοστό ανεργίας σε άτομα ηλικίας 15 έως 74 ετών στις ευρωπαϊκές περιφέρειες της κατηγορίας NUTS 2, για το σύνολο του 2020.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η έκθεση εντοπίζει σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των περιφερειών της Ε.Ε. με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας να καταγράφεται στην πολωνική περιοχή Μεγάλη Πολωνία (Wielkopolskie) στο 1,8% και σε δύο περιοχές της Τσεχίας, την  Κεντρική Βοημία (1,9%) και Νοτιοδυτικά (2,0%), ενώ ακολουθούν επίσης τρεις ακόμη περιοχές της Τσεχίας.

Στο αντίθετο άκρο, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στις αυτόνομες ισπανικές πόλεις της Θέουτα (24,5%) και της Μελίγια (23,7%) και σε δύο ακόμη ισπανικές περιοχές, τα Κανάρια Νησιά (22,6%) και η Ανδαλουσία (22,3%).

swell adv 2021

Η Κρήτη κατακτά τη θλιβερή πρωτιά που αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης μέσα στη χρονιά, κατά 5,6% σε σύγκριση με το 2019, ενώ ακολουθούν οι ισπανικές Βαλεαρίδες Νήσοι (+4,3%), τα Ιόνια Νησιά (+3,6%) και το Νότιο Αιγαίο (+3,0%), καθώς και η γαλλική περιοχή Καμπανία-Αρδένες (+2,6%).

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Πάντως, η χώρα μας έχει και μια καλή επίδοση, με την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία κατέγραψε την υψηλότερη μείωση της ανεργίας σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, συνολικά κατά 4,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά τα νούμερα του 2020 διαφοροποιήθηκαν σημαντικά σε σχέση με το 2019, που ήταν μια χρονιά όπου το ποσοστό ανεργίας των ατόμων ηλικίας 15-74 είχε καταγράψει ιστορικό χαμηλό από το 2000. Όμως, δυστυχώς, η πανδημία άλλαξε άρδην τα δεδομένα στην αγορά εργασίας.

eurostat


Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button