ΚΡΗΤΗ

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα μετράει συστηματικά το χιόνι στην Κρήτη

Τελευταία ενημέρωση:

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα γίνεται πλέον συνεχής μέτρηση του ύψους του χιονιού σε μια περιοχή. Ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την εταιρεία SCIENTACT, εγκατέστησαν δύο πλήρεις μετεωρολογικούς και χιονομετρικούς σταθμούς στους ορεινούς όγκους του Ψηλορείτη και των Λευκών Ορέων.

Ο πρώτος σταθμός εγκαταστάθηκε σε υψόμετρο 1.400 μέτρων κοντά στο οροπέδιο της Νίδας του Δήμου Ανωγείων και ο δεύτερος σε υψόμετρο 1.650 μέτρων κοντά στο καταφύγιο Καλλέργη στα Λευκά Όρη. Οι δύο σταθμοί, πέραν των βασικών μετεωρολογικών παραμέτρων που καταγράφουν, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η βροχή, ο άνεμος, η πίεση και η ακτινοβολία, μετρούν το ύψος του χιονιού, τη θερμοκρασία της επιφάνειας του χιονιού, καθώς και του εδάφους από κάτω του.

Επίσης, και οι δύο σταθμοί μετρούν την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα, του βασικότερου αερίου του θερμοκηπίου. Οι δύο σταθμοί αποτελούν πλέον μόνιμες εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Κρήτη, συμπληρώνοντας το δίκτυο των 40 μετεωρολογικών σταθμών που ήδη το ΕΑΑ λειτουργεί στο νησί, καθώς και τα δύο σταθμήμετρα σε χειμάρρους στο Ηράκλειο και τα Χανιά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές Κώστα Λαγουβάρδο και Βασιλική Κοτρώνη, πρόκειται για την πρώτη συστηματική προσπάθεια συνεχούς μέτρησης του ύψους του χιονιού στην Ελλάδα και για το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, όπου λαμβάνουν χώρα τέτοιες μετρήσεις.

Οι ιστοσελίδες μέσω της οποίας θα γίνεται ζωντανή ενημέρωση για τις μετρήσεις των δύο σταθμών, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close