ΚΡΗΤΗ

Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις καθυστερήσεις εγγειοβελτιωτικών έργων στο Λασίθι

Παρέμβαση στη βουλή με στόχο την άμεση έναρξη εργασιών για δύο σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή του Λασιθιού, έκαναν από κοινού οι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη.

Στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Υποδομών, οι βουλευτές αναφέρουν: Όπως είναι γνωστό η ανατολική Κρήτη και ιδιαίτερα ο νομός Λασιθίου είναι από τις πλέον ξηροθερμικές περιοχές της χώρας μας, με έντονο το φαινόμενο της μείωσης των βροχοπτώσεων. Είναι επίσης γνωστό ότι στα νότια παράλια της ανατολικής Κρήτης Τυμπάκι, Μεσσαρά και Ιεράπετρα έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Ιδιαίτερα η Ιεράπετρα, πρωτοπόρος στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες των πρώιμων κηπευτικών αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα άρδευσης. Το 1986 κατασκευάστηκε το φράγμα στην περιοχή Μπραμιανών Ιεράπετρας στο οποίο συλλέγονται τα πλημμυρικά νερά από τις περιοχές του Μύρτους, της Καλαμαύκας και του ορεινού όγκου της Δείκτης. Από το φράγμα των Μπραμιανών στην Ιεράπετρα αρδεύονται 16.000 στρ. θερμοκηπιακών καλλιεργειών και χιλιάδες στρέμματα ελαιοκαλλιεργειών.

caffeine adv2020b

Λόγω εκτεταμένης έλλειψης των υποδομών, οι οποίες οδηγούν τα νερά στο φράγμα και της έντονης μείωσης των βροχοπτώσεων κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια, η στάθμη του φράγματος χωρητικότητας 16 εκατ. κ.μ. έφτασε σε οριακά χαμηλά επίπεδα την περίοδο 2017 -2018 με τα αποθέματα να βρίσκονται στα 1 εκατ κ.μ.

Γι αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε συστηματική προσπάθεια για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκήρυξης και ανάθεσης. Όπως γνωρίζετε έχουν δρομολογηθεί έργα ύψους 46 εκατ. ευρώ που αφορούν την κατασκευή του νέου αγωγού, το διάφραγμα ανάσχεσης των νερών ώστε να μην καταλήγουν στην θάλασσα καθώς και διάφορα συνοδά έργα. Το έργο για τον προσαγωγό του Μύρτους προκηρύχθηκε, η εταιρεία η οποία αναδείχθηκε ανάδοχος, μετά από την διαγωνιστική διαδικασία, είναι η ΘΕΜΕΛΗΣ ΑΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η εγκατάσταση του εργολάβου αναμενόταν τον Αύγουστο.

neratzoulis neo

Καθυστέρηση επίσης υπάρχει και στο έργο κατασκευής δικτύου άρδευσης το οποίο συνδέεται με την λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο Λασιθίου και προορίζεται για την ανάγκες άρδευσης των καλλιεργητών της συγκεκριμένης απομονωμένης περιοχής.

Επειδή έχουν περάσει δύο μήνες και η καθυστέρηση αυτή στη υλοποίηση των έργων στα Μπραμιανά και στο Οροπέδιο Λασιθίου δημιουργεί έντονες ανησυχίες στους καλλιεργητές.

Επειδή η ταχεία αποπεράτωση των δύο αυτών έργων είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης της συμβασιοποίησης των παραπάνω έργων;

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την επίσπευση ολοκλήρωσης τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές: Θραψανιώτης Μανόλης, Βαρδάκης Σωκράτης, Ηγουμενίδης Νίκος, Μαμουλάκης Χαρίλαος, Πολάκης Παύλος και Ξανθός Ανδρέας.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button