ΚΡΗΤΗ

Ερώτηση Θραψανιώτη για τις αποζημιώσεις των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Κρήτης

Ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τις αποζημιώσεις θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών της Κρήτης λόγω Covid-19 για την καλλιεργητική περίοδο 2019-2020 και 2020-2021.

Επειδή το πακέτο ενισχύσεων λόγω πανδημίας και οι τελικές αποζημιώσεις των αγροτών για την περίοδο 2019-2020 καλύπτουν ελάχιστο μέρος από τις απώλειες τις περιόδου και φέτος οι εκτιμώμενες οικονομικές ζημιές διαφαίνονται μεγαλύτερες, ο Υπουργός ερωτάται αν θα αναθεωρήσει τις διαδικασίες ενισχύσεων προκειμένου αυτές να καλύψουν τις οξύτατες ανάγκες. Ανάγκες που καλύπτονται όχι με συμβολικά ποσά, αλλά με ποσά που αναπληρώνουν  την πραγματική ζημιά των αγροτών, ποσά ακατάσχετα και αφορολόγητα, συνοδευόμενα από μέτρα προστασίας και ελέγχου των εισαγωγών από τρίτες χώρες.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Αναλυτικά η ερώτηση

Θέμα: «Αποζημιώσεις θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών της Κρήτης λόγω Covid-19 για την καλλιεργητική περίοδο 2019-2020 και 2020-2021»

Για την περίοδο 2019-2020 οι απώλειες για τους καλλιεργητές θερμοκηπιακών προϊόντων ανήρθαν κατά μέσο όρο στις 4000 ευρώ ανά στρέμμα. Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βορίδης, κατά τις επαφές και τις συναντήσεις που είχε με αγροτικούς φορείς, υποσχέθηκε αποζημιώσεις ύψους 1350 – 1500 ευρώ ανά στρέμμα. Το τελικό πόσο όμως που εισέπραξαν οι αγρότες ήταν τελικά το 1/3 των υποσχέσεων, καλύπτοντας μόνο το 15% των απωλειών της ετήσιας οικονομικής καλλιεργητικής περιόδου.

kingeight 2021a neratzoulis neo bakaliko lagos

Για την περίοδο 2020-2021 η εκτιμώμενη ζημιά είναι μεγαλύτερη από την περυσινή ιδιαίτερα όσον αφορά την ντομάτα, με τις αδιάθετες ποσότητες να ανέρχονται σε χιλιάδες τόνους.

Να σημειώσουμε ότι οι τιμές για το σύνολο των θερμοκηπιακών κηπευτικών βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής. Η αγορά δεν ανέκαμψε ούτε την περίοδο του Πάσχα και η κατρακύλα των τιμών συνεχίζεται.

Οι συνέπειες από την πανδημία, η ελάχιστη τουριστική κίνηση, η κλειστή εστίαση, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές από τρίτες χώρες αλλά και από χώρες που διατηρούν τη ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους, κυρίως όμως η μείωση της εσωτερικής ζήτησης από τη μείωση εισοδήματος είναι οι αιτίες αυτής της κατάστασης.

Επειδή η τιμή ενίσχυσης λόγω απώλειας εισοδήματος ανά στρέμμα δεν μπορεί να είναι κάτω από 2500€ για την ντομάτα, 2000€ για το αγγούρι, 1800€ για τη μελιτζάνα και 1500€ για την πιπεριά, αν θέλουμε να πλησιάσουμε τις απώλειες εισοδήματος και να αναπληρώσουμε μέρος των περυσινών απωλειών.

Επειδή ο πρώην υπουργός ΥΠΑΑΤ, κ. Βορίδης, αναγνώρισε τελικά την άδικη μεταχείριση του κλάδου των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσει νέο πακέτο στήριξης.  

Επειδή η άμεση οικονομική στήριξη των καλλιεργητών θερμοκηπιακών κηπευτικών είναι επιτακτική ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν την νέα καλλιεργητική περίοδο.

Επειδή η Κρήτη είναι η κατεξοχήν παραγωγός κηπευτικών ανά την Ελλάδα.

Επειδή οι οικονομικές συνέπειες από την παράνομη εισαγωγή και ελληνοποίηση κηπευτικών από τρίτες χώρες είναι τεράστιες και δρουν σωρευτικά στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των καλλιεργητών.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

  • Θα αναθεωρήσει τον τρόπο απονομής των ενισχύσεων δίνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα ένστασης σε δεκάδες αγρότες για τους όποιους η μέθοδος καταγραφής μέσω ΟΣΔΕ δεν εμφάνισε την σωστή καλλιέργεια με αποτέλεσμα απώλεια της ενίσχυσης;
  • Θα προβεί σε ενίσχυση των θερμοκηπιακών κηπευτικών, βάση της πραγματικής οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί οι συγκεκριμένοι αγρότες;
  • Αν οι αποζημιώσεις που θα δοθούν με βάση το ΟΣΔΕ του 2020, θα είναι ακατάσχετες και δεν θα θεωρηθούν φορολογητέο εισόδημα.
  • Αν θα ισχύσει η υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΛΓΑ όπως ίσχυσε και στις προηγούμενες αποζημιώσεις, παρότι πρόκειται για αναπλήρωση απώλειας εισοδήματος και όχι ζημιά παραγωγής από φυσική καταστροφή.
  • Με ποια μέτρα θα ενισχυθούν οι έλεγχοι των εισαγωγών από τρίτες χώρες.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button