ΚΡΗΤΗ

Επιτέλους ανακύκλωση ξανά για την Ανατολική Κρήτη μετά από 4 μήνες


Τελευταία ενημέρωση:

Μετά από τέσσερις μήνες,  άρχισε να λειτουργεί ξανά το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚΔΑΥ) με την έλευση νέου αναδόχου που ανέλαβε τη λειτουργία του.Η επανεκκίνηση της λειτουργίας της δομής σηματοδοτεί την ενεργοποίηση της διαδικασίας ανακύκλωσης σε όλη την ανατολική Κρήτη, που είχε «παγώσει» μετά τα σοβαρά προβλήματα με τον ανάδοχο του έργου,  ο οποίος είχε για μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, η πλευρά της Λότζια φαίνεται ότι πλέον επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο δράσης, ώστε να μη ζήσει ξανά η Κρήτη αντίστοιχο σκηνικό με την εμπλοκή της ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται προχωρημένες συζητήσεις για τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί η δομή της ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά στην περίπτωση που εμφανιστεί το οποιοδήποτε πρόβλημα ή εμπλοκή λειτουργίας του ΚΔΑΥ.

Για το μέλλον του Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού και τις στρατηγικές διαχείρισής του είχε συζήτηση με την ηγεσία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (η οποία διαχειρίζεται το ΚΔΑΥ) ο αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κώστας Βαρδαβάς.

Εκείνο το οποίο ξεκαθαρίστηκε από τον αντιπρόεδρο του Ενιαίου Συνδέσμου είναι ότι θα πρέπει να μπει μπροστά ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης που να μην επιτρέπει να κλείσει ξανά το Κέντρο ούτε ένα 24ωρο, διότι σε αυτή την περίπτωση αποδομείται η διαδικασία της ανακύκλωσης, γεγονός που έχει πολυεπίπεδες παρενέργειες για την κοινωνία.

Στο πλαίσιο, αυτό οι δύο πλευρές φαίνεται ότι επεξεργάζονται ένα “plan B”, δηλαδή ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης το οποίο θα μπορούσε να βγάλει από το αδιέξοδο τη διαδικασία της ανακύκλωσης, στην περίπτωση που εμφανιστεί το οποιοδήποτε πρόβλημα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι στην περίπτωση που για κάποιο λόγο το εργοστάσιο ανακύκλωσης σταματήσει να λειτουργεί θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα όλο το ανακυκλώσιμο υλικό της ανατολικής Κρήτης να σταλεί στη Μονάδα ΔΕΔΙΣΑ των Χανίων.

Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει οι σχετικές συζητήσεις με τη Μονάδα στα Χανιά που έχει την απαιτούμενη υποδομή που απαιτείται για να σηκώσει το βάρος αυτό. Έτσι, εξετάζεται πλέον η οργάνωση της μεταφοράς του ανακυκλώσιμου υλικού, που σχεδιάζεται να ανατεθεί σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει ότι το ανακυκλώσιμο υλικό θα μπαίνει μέσα σε κοντέινερς τα οποία θα συμπιέζουν τα απορρίμματα ώστε να μειωθεί ο όγκος τους και να μεταφέρονται μέσα σε μεγάλα οχήματα στα Χανιά.

Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Κ.Βαρδαβάς, είναι σημαντικό και κρίσιμο ζητούμενο να δρομολογηθούν λύσεις ώστε να μην υπάρξει ξανά ούτε μια μέρα παλινδρόμηση σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του ΚΔΑΥ το οποίο καλύπτει όλη την ανατολική Κρήτη.

Ο ίδιος σημειώνει ότι πρόκειται να δρομολογηθεί στο τέλος του καλοκαιριού ο εκσυγχρονισμός του ΚΔΑΥ και παράλληλα έχει πάρει τον δρόμο του και το εμβληματικό έργο που αφορά στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας, το κόστος της οποίας ανέρχεται στο ποσό των 31,44 εκατ. ευρώ είναι το «βαρύ πυροβολικό» του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, καθώς θα μπορεί να επεξεργάζεται 59.200 tn ανά έτος σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα, με μηχανική διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών, θερμική ξήρανση, βιολογική επεξεργασία οργανικού, ανεβάζοντας ποιοτικά την ολοκληρωμένη διαχείριση των παραγόμενων απορριμμάτων στην περιοχή του Ηρακλείου.

Στον ίδιο σχεδιασμό εντάσσεται και η δημιουργία ενός νέου κυττάρου στο ΧΥΤΥ Ηρακλείου, όπου θα γίνεται η ταφή  υπολείμματος που θα προκύπτει από τη Μονάδα Επεξεργασίας.

CNA Team

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα

Close
Close