ΚΡΗΤΗ

Επιστρέφονται 5,1 δις από το Eurogroup για τον ΒΟΑΚ

Μια έκπληξη για την Κρήτη περιελάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού χθες στη Βουλή λίγο πριν κλείσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεξόφλησε ότι η χρηματοδότηση του νέου ΒΟΑΚ θα γίνει μέσω της επιστροφής των παρακρατηθέντων κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, που ανέρχονται σε 5,1 δισ. και θα δοθούν αποκλειστικά για αναπτυξιακά έργα, ανάμεσά τους και ο πολύπαθος Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης.

caffeine adv2020b

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, «στο τελευταίο Εurogroup αποφασίστηκε τα κέρδη από τη διακράτηση των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών να επιστρέψουν στην Ελλάδα, χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και χωρίς προϋποθέσεις. Συνολικά, μέχρι τον Μάιο του 2022 τα δημόσια ταμεία θα ενισχυθούν με 5,1 δισ. ευρώ.

Αυτά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. Θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη κρίσιμων έργων, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

neratzoulis neo

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή εξήγγειλε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020 και την απαρχή για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Πρόκειται ουσιαστικά για τη συμπληρωματική μείωση που είχε προαναγγείλει πολλές φορές ο πρωθυπουργός και η οποία είχε εξαγγελθεί ότι θα εφαρμοστεί το 2021. Σημειώνεται ότι από το καλοκαίρι έχει ήδη εφαρμοστεί μείωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξεως του 22%. Η νέα μείωση θα εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά της πρώτης δόσης για το επόμενο έτος, τον ερχόμενο Αύγουστο. Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, ανήγγειλε και μια πρώτη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και μια πρώτη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η διανομή επιδομάτων, αλλά η μείωση των φόρων με συνέπεια, η ενίσχυση της ανάπτυξης για όλους και η αύξηση της απασχόλησης.

Τρεις προτεραιότητες

«Ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και “πυροτεχνήματα”. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει τη μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου», σημείωσε κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

158 «ναι» στον προϋπολογισμό

Ο προϋπολογισμός κυρώθηκε από τη Βουλή με 158 ψήφους υπέρ. Με ευρύτατη πλειοψηφία 250 βουλευτών (39 «όχι», 8 «παρών») ψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, ενώ οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν από 242 βουλευτές (55 «όχι»). Οι δαπάνες των υπόλοιπων υπουργείων ψηφίστηκαν επίσης από 158 βουλευτές (139 κατά), με μόνη διαφοροποίηση στις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές (138 κατά).

Κατά την ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300. Απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών, οι κ.κ. Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
Back to top button