ΚΡΗΤΗ

Επιστολή ΟΕΕ/ΤΑΚ στον υπουργό εργασίας για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Η Διοίκηση του ΟΕΕ/ΤΑΚ, εξέφρασε την αμφιβολία της, σχετικά με την επιτυχία του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τόσο για το επίπεδο συμμετοχής όσο και για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Βρούτση. Η επιστολή αναφέρει τα  παρακάτω:

Κύριε Υπουργέ,

caffeine adv2020b

Το Eurogroup της 9ης Απριλίου 2020 αποφάσισε τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για την απασχόληση (πρόγραμμα Sure) ως «δίχτυ» ασφαλείας των εργαζομένων, με συνολικούς πόρους 100 δισ. Ευρώ.

Δυστυχώς 2,5 μήνες μετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την στήριξη της απασχόλησης, στη χώρα μας, μέσα από το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» όχι μόνο δεν επιλύουν τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην αγορά εργασίας, αλλά θέτουν σοβαρό θέμα επιβίωσης για επιχειρήσεις και εργαζομένους.

neratzoulis neo

Μετά και την από 13/6/2020 ΚΥΑ σχετικά με τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των εποχικά εργαζομένων που όχι μόνο δεν παρείχε διευκρινήσεις, αλλά επέτεινε τη σύγχυση, αμφιβάλλουμε πλέον τόσο για το επίπεδο της συμμετοχής, όσο και για την επιτυχία των στόχων του προγράμματος.

Είναι δεδομένο ότι τα κονδύλια (1 δισ. ευρώ) που προβλέπεται να διατεθούν για το πρόγραμμα δεν επαρκούν για την κάλυψη των σημαντικών αναγκών, ενώ παράλληλα η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 60% στο κομμάτι του μισθού που περικόπτεται, αφορά μόνο το διάστημα μεταξύ 15/6-31/7.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα, με βάση τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν, θα είναι η πλέον πληττόμενη χώρα (προβλέπεται ύφεση 9,7% το 2020) η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει η κατανομή των πόρων του προγράμματος να μη γίνει με βάση την κλείδα συμμετοχής στον κοινοτικό προϋπολογισμό (για την Ελλάδα αντίστοιχη 1,4 δισ. ευρώ), αλλά ανάλογα με την προβλεπόμενη οικονομική επίπτωση της πανδημίας στις οικονομίες των χωρών-μελών.

Παράλληλα για να ενισχυθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα των επιχειρήσεων του τουρισμού και να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας, επιβάλλεται να προχωρήσετε άμεσα στην κάτωθι αλλαγή – βελτίωση:

Ένταξη στην παράγραφο 5 του άρθρου 31 των ΚΑΔ επιχειρήσεων του τουρισμού (κύρια και μη κύρια τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας, τουριστικά λεωφορεία, πρακτορεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κλπ), ώστε μέσω τους προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, μόνο για τον πραγματοποιηθέντα μειωμένο χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους.

Θεωρείστε την παραπάνω τροποποίηση απόλυτα αναγκαία ώστε το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» να μην καταστεί «ΣΥΝ-ΑΝΕΡΓΙΑ» οδηγώντας τις τοπικές και κατ’ επέκταση την Εθνικής μας οικονομία σε βαθιά ύφεση.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button