ΚΡΗΤΗ

Επίσκεψη Μανόλη Θραψανιώτη στο ΠαλαίκαστροΤο  Παλαίκαστρο επισκέφτηκε την Παρασκευή 9/10/2020, για προγραμματισμένη συνάντηση με τους φορείς της περιοχής, ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης, μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα, συμμετείχαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος του δήμου Σητείας Γιώργος Αϊλαμάκης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νίκος Χατζηδάκης, ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών καταλυμάτων  της περιοχής Κωστής Κοξαράκης και ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Βαγγέλης Κουνελάκης.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο συντονιστής της ΝΕ Λασιθίου Γιώργος Καλλιντέρης, ο συντονιστής της ΟΜ Σητείας Γιάννης Κασωτάκης, οι υποψήφιοι Βουλευτές του κόμματος, Ειρήνη Καζαμία και Νίκος Πλακαντωνάκης και μέλη της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Σητείας.

Ξεκινώντας τη συζήτηση  ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κατάργηση της οικονομικής αυτοτέλειας της κοινότητας μετά τις αλλαγές στον Κλεισθένη από την Κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Εσωτερικών. Τόνισε ότι εκλέχτηκαν από τους δημότες για να έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν 30.000 €, σύμφωνα με το σχέδιο Κλεισθένης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις αλλαγές της Κυβέρνησης της ΝΔ διαθέτουν μόνο 1400 € ετησίως!

swell adv 2021

Επίσης ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην έλλειψη σημαντικών εγγειοβελτιωτικών και υδραυλικών έργων στη περιοχή, παρά την ξηροθερμική της φύση και παρά την ύπαρξη ώριμων μελετών (λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών). Μεγάλο πρόβλημα επίσης  είναι η αστική και αγροτική οδοποιία της περιοχής και η έλλειψη περιφερειακής οδού που θα ανακουφίσει το χωριό από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αν και υπάρχει έτοιμη μελέτη για τον περιφερειακό δρόμο. Σοβαρό ζήτημα είναι και η μη απόδοση των τελών ΑΠΕ και η οριστική κατάργηση του δικαιώματος των Τοπικών Κοινοτήτων με τις τελευταίες ρυθμίσεις.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών καταλυμάτων επεσήμανε ότι παρ όλη την κρίση του κορωνοϊού,  η περιοχή κράτησε κόσμο, κυρίως λόγω του αθλήματος του windsurfing στην παραλία Κουρεμένος. Τόνισε τη σημασία του ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού για την περιοχή και την ανάγκη να προστατευθεί από φαραωνικά έργα ΒΑΠΕ. Πρότεινε την καθιέρωση αγώνων ιστιοσανίδας πανευρωπαϊκής εμβέλειας και την δημιουργία προστατευμένου Θαλασσίου πάρκου αναπαραγωγής ψαριών και κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης θαλάσσιας ζωής στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού επεσήμανε τα συνεχή προβλήματα της παραγωγής λαδιού, λόγω κυρίως της κλιματικής αλλαγής (σχινοκαρπία, δάκος κα) και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των παραγωγών. Σημείωσε δε πως οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Γεωργίας κ. Βορίδη για εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις μόνο του κατ΄ επάγγελμα αγρότη και για πάνω από 10 στρέμματα ελιών, αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών παραγωγών της περιοχής  και θα οδηγήσουν στη μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγής λαδιού.

Ο Αντιδήμαρχος, τόνισε την αναγκαιότητα των έργων υποδομής που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.  Ο ΒΟΑΚ, ο ΝΟΑΚ, το αεροδρόμιο Σητείας και η επαρχιακή οδός Σητείας – Παλαικάστρου και Παλαικάστρου – Ζάκρου, που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων λόγω μεγάλης επικινδυνότητας.

Ο Μανόλης Θραψανιώτης ευχαρίστησε για την ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση, τόνισε ότι είναι πολύ θετικό γεγονός η καλή πορεία του τουρισμού, σε αντίθεση με άλλες περιοχές και ότι πρέπει να διδαχτούμε από αυτό το επιτυχημένο παράδειγμα. Πρέπει να προστατευθεί το εξαιρετικό φυσικό τοπίο της Σητείας και υπενθύμισε ότι έχει καταθέσει Ερώτηση στον ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκη για το θέμα των ανεμογεννητριών στο Γεωπάρκο, που δεν έχει απαντηθεί. Τόνισε ότι η κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και από τη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη, είναι η ενίσχυση της αυτοτέλειας των Τοπικών Κοινοτήτων για το ζωντάνεμα των χωριών και ότι θα επαναφέρει τις αρχικές ρυθμίσεις.

Επεσήμανε την διαχρονική εγκατάλειψη του νομού, κάνοντας αναφορά στον ΒΟΑΚ και ειδικά στην γέφυρα στο Χαμέζι, που χρειάστηκε 16 χρόνια για να ολοκληρωθεί, στην αναβάθμιση των τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά και την ίδρυση νέων, και στην ανάγκες υποδομών ιδιαίτερα για την άρδευση. Κάνοντας σύγκριση της 5ετιας 2010 – 2014 και 2015 – 2019, τόνισε ότι οι πόροι για τον νομό Λασιθίου από 10 εκ. € την πρώτη πενταετία, ανέβηκαν σε 74 εκ €. στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος αφού τους ευχαρίστησε για την συζήτηση, τόνισε ότι είναι στην διάθεση τους σε ότι μπορεί να βοηθήσει.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button