Κρήτη

Οροπέδιο Λασιθίου | Επικίνδυνα μικρόβια στο πόσιμο νερό

Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, αλλά και οι μετασεισμοί που έχουν ακολουθήσει έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε πολλές περιοχές στο Ηράκλειο, αλλά και στο Λασίθι.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου σχεδόν τα μισά χωριά έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό την τελευταία εβδομάδα καθώς ο ισχυρός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου προκάλεσε σοβαρές ζημιές δίκτυο, με αποτέλεσμα την εισροή χώματος και μικροβίων.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Από τις δειγματοληψίες που έγιναν σε οκτώ οικισμούς της περιοχής, στους επτά το νερό διαπιστώθηκε ότι ήταν ακατάλληλο καθώς έχει παρουσιάσει ιζήματα.

Οι δειγματοληψίες έγιναν δύο ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό και αφού ο δήμος είχε ήδη διακόψει την υδροδότηση. Οι γεωτρήσεις βάσει του σχεδίου “Εγκέλαδος” έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω εισροής σ’ αυτές φερτών υλικών.


Όταν καθαρίσει το νερό, ο δήμος θα προχωρήσει σε πλύση των δεξαμενών.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Όπως προέκυψε, στα δείγματα που ελέγχθησαν βρέθηκε σε αυτά μικροβιακή επιβάρυνση εκτός παραμετρικών τιμών.

Μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων ο επόπτης Υγείας Αντώνης Παπαδάκης, ανέφερε πως οι δειγματοληψίες έγιναν στις 30 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά τον φονικό σεισμό και αφού ο δήμος είχε ήδη διακόψει την υδροδότηση.

Τα δείγματα ελήφθησαν από τις βρύσες των καταναλωτών και τ’ αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά, καθώς βρέθηκαν 4 υπερβάσεις των παραμετρικών τιμών με κοπρανώδη επιμόλυνση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη θα πρέπει να γίνει από την δημοτική αρχή καθαρισμός των δεξαμενών και υπερχλωριώσεις για να επανέλθει το κλιμάκιο με νέες δειγματοληψίες.

Οι ανάγκες των κατοίκων στο μεταξύ καλύπτονται με εμφιαλωμένο νερό και αν χρειαστεί θα γίνουν μεταφορές και με υδροφόρες.

Σε ότι αφορά στους ελέγχους που έγιναν στο Αρκαλοχώρι και στις πέριξ περιοχές, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι δεν προέκυψε κάτι ανησυχητικό από τα δείγματα που ελήφθησαν.


Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button