ΚΡΗΤΗ

Έπεσαν οι υπογραφές για τον αγωγό που θα περάσει από την ΚρήτηΤελευταία ενημέρωση:

Με τη χθεσινή υπογραφή του μνημονίου του διακρατικού αγωγού East Med να βάζει, όπως υπογράμμισε και ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος, την Ελλάδα στο χάρτη ως εν δυνάμει παραγωγό φυσικού αερίου, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να προχωρήσει στο μεγάλο βήμα της θέσπισης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Το βήμα αυτό, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα διαρρέονται, θα γίνει εδώ στην Κρήτη, στο πλαίσιο της επικείμενης 4μερούς συνάντησης (Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Αιγύπτου) που προετοιμάζεται να γίνει στο νησί μας στις αρχές του καλοκαιριού.

Σε ό,τι αφορά, το μεγάλο εγχείρημα της έρευνας-αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κρήτης, οι εξελίξεις δεν περιορίζονται στην προ ημερών έναρξη της 3μηνης διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών εκ μέρους των πετρελαϊκών εταιρειών για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα στα νότια και νοτιοδυτικά του νησιού μας.

Για πρώτη φορά στο «μικροσκόπιο» των ελληνικών Αρχών μπαίνει το πολύ σημαντικό για την τοπική κοινωνία και φορείς του νησιού θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Κρήτης θα μπει στο «μικροσκόπιο» μέσω ειδικής στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης που ετοιμάζεται να αναθέσει η Ελληνική Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Ας τα δούμε αναλυτικά. Όπως είχαμε προαναγγείλει, υπογράφηκε χθες στη Λευκωσία το Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, αναφορικά με τον αγωγό East Med, που θα περνά από την Κρήτη, με τις τέσσερις χώρες να θέτουν ως στόχο την υπογραφή των όρων της Διακρατικής Συμφωνίας εντός του 2018.

Η υπογραφή του μνημονίου εκτιμάται ότι συνιστά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ωρίμανσης του East Med, καθώς με την υπογραφή του τα τέσσερα κράτη αναγνωρίζουν ότι υπάρχει εν δυνάμει πρότζεκτ και δεσμεύονται να συνεργαστούν για την προώθηση και την υλοποίησή του. Η υποστήριξη του αγωγού από τη μεριά της Κομισιόν προσδίδει ιδιαίτερο βάρος την υπογραφή του μνημονίου.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, της Ελλάδας Γιώργος Σταθάκης, του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς, καθώς και ο πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο Αντρέα Καβαλάρι, ο οποίος εκπροσωπεί τον Ιταλό υπουργό Κάρλο Καλέντα, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Παρών ήταν και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστοφερ Τζόουνς.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης έγινε μετά το πέρας της τετραμερούς υπουργικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο στη Λευκωσία. Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν αμέσως μετά οι τρεις υπουργοί και ο πρέσβης αναφέρεται ότι η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης και οι τετραμερείς συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη «επιβεβαίωσαν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε, ώστε να καταστεί δυνατή και να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η υλοποίηση του έργου του αγωγού East Med, ως μια βιώσιμη και στρατηγική επιλογή, καθώς και ως υποδομή ειδικού ενδιαφέροντος τόσο για κράτη που είναι παραγωγοί φυσικού αερίου, όσο και για την Ε.Ε.».

Προστίθεται ότι το έργο θα διασφαλίσει μια απευθείας, μακρόπνοη, εξαγωγική οδό από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, σαν ένα ακόμη στοιχείο του διαδρόμου (φυσικού αερίου) της ανατολικής Μεσογείου, ενδυναμώνοντας έτσι την ασφάλεια εφοδιασμού της Ε.Ε. και προωθώντας, παράλληλα, τον ανταγωνισμό μεταξύ παραγωγών αερίου.

Στην κοινή τους δήλωση, τα τέσσερα μέρη αναφέρουν, επίσης, ότι εξέφρασαν στο μνημόνιο την επιθυμία τους να συνεργαστούν «ούτως ώστε να διευκολύνουμε τις αναγκαίες μελέτες, την αδειοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου».

Προς την κατεύθυνση αυτή, προστίθεται, η Τεχνική Επιτροπή που αποτελείται από τους γενικούς διευθυντές των τεσσάρων υπουργείων Ενέργειας, η σύσταση της οποίας συμφωνήθηκε από τους υπουργούς στην υπουργική σύνοδο του Τελ Αβίβ, στις 3 Απριλίου 2017, θα συνεχίσει να πραγματοποιεί συναντήσεις, με την εντολή να συζητήσει, μεταξύ άλλων, τους όρους διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας, με στόχο αυτή να υπογραφεί εντός του 2018.

Γ. Σταθάκης: Η Ελλάδα μπαίνει στο χάρτη

«Η χώρα για πρώτη φορά, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Total για το οικόπεδο δυτικά της Κέρκυρας και μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού νοτιοδυτικά της Κρήτης και σε μια καινούργια περιοχή στο Ιόνιο, μπαίνει στο χάρτη ως εν δυνάμει παραγωγός φυσικού αερίου και δημιουργεί μια άλλη δυναμική φυσικά στην παραγωγή αερίου στην ευρύτερη περιοχή», ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη Λευκωσία και την υπογραφή του μνημονίου για τον αγωγό East Med ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναφορικά με τον αγωγό, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το τελευταίο βήμα είναι η επόμενη συνάντηση των υπουργών, που θα γίνει στην Ελλάδα, και στην οποία θα ολοκληρωθεί η διακυβερνητική συμφωνία, η οποία θα δίνει την πλήρη πολιτική υποστήριξη των τεσσάρων χωρών στην ολοκλήρωση του έργου.

Ο αγωγός αυτός, όπως εξήγησε, θα μεταφέρει το αέριο από εκεί που αποδεδειγμένα υπάρχει (Ισραήλ και Κύπρο) στην Ελλάδα, στην Ιταλία και σε χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα «μετατρέπεται αυτή τη στιγμή σε ένα πολύ σημαντικό κόμβο του φυσικού αερίου, και αυτό, πέρα από το πολύ μεγάλο κομμάτι των επενδύσεων, ταυτόχρονα δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης.

Με βάση τη συμφωνία που υπογράψαμε στην Κέρκυρα και με το διαγωνισμό που θα ολοκληρωθεί σε 90 μέρες από σήμερα για τα δύο πολύ μεγάλα κοιτάσματα που φαίνεται ότι υπάρχουν, η προοπτική είναι το στάδιο της έρευνας να ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια».

Παρασκηνιακές διεργασίες για ΑΟΖ

Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προανήγγειλε χθες ραγδαίες εξελίξεις και στο μέτωπο της ΑΟΖ. Σε ερώτηση «πού βρίσκεται το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο;», ο Χανιώτης υπουργός απάντησε: «Η οριστική και τελική οριοθέτηση των ΑΟΖ είναι επιβεβλημένη και νομίζω θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα. Είναι μικρές, κατά τη γνώμη μου, οι διαφορές και σίγουρα μπορούμε να ολοκληρώσουμε την οριοθέτηση πολύ σύντομα».

Για το θέμα της ΑΟΖ, και όχι άσχετα όπως φαίνεται με την προαναγγελία Σταθάκη, είχαμε χθες αποκαλυπτικά δημοσιεύματα σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης. Δημοσιεύματα που φέρνουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος την Κρήτη, αφού ούτε λίγο-ούτε πολύ αποκαλύπτουν πυρετώδεις διεργασίες και έντονο παρασκήνιο, ώστε η τετραμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ιταλίας, που προγραμματίζεται αρχές καλοκαιριού στην Κρήτη, να σφραγιστεί από την κομβική εξέλιξη της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία!

«Έντονες διεργασίες διεξάγονται στο παρασκήνιο, προκειμένου να υπάρξει οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία στην τετραμερή διάσκεψη κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ιταλίας, που προγραμματίζεται αρχές καλοκαιριού στην Κρήτη.

Μόνο τυχαίο, άλλωστε, δεν ήταν το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών στη Λευκωσία, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συνόδευε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο Ν. Κοτζιάς συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, θέμα που βρίσκεται σε πολύ λεπτό, πλην όμως ικανοποιητικό σημείο.

Στη συνάντηση της Κρήτης, αρχές του καλοκαιριού, όμως στις τρεις χώρες θα προστεθεί και η Ιταλία, καθώς υπάρχουν κοινοί σχεδιασμοί στο χώρο της ενέργειας. Στη Ρώμη θα έχουν διενεργηθεί οι εκλογές και θα υπάρχει νέα κυβέρνηση», αναφέρουν χαρακτηριστικά σχετικά κεντρικά δημοσιεύματα, όπως αυτό της real.gr και επισημαίνουν συνάμα: «Τα παραπάνω επιτρέπουν στην Αθήνα να κινείται για την οριοθέτηση της ΑΟΖ τόσο με την Αίγυπτο – που είναι και το πλέον δύσκολο – όσο και με την Ιταλία.

Εντωμεταξύ, συζήτηση για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ υπάρχει και μεταξύ Αθήνας και Αλβανίας»…

Μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Μέσα σε όλα, χθες είχαμε και μια σημαντική είδηση αναφορικά με το κεφάλαιο της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Κρήτης. Ποια είναι αυτή; Όπως έγινε γνωστό, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρείας Υδρογονανθράκων έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για την εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων», για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «νοτιοδυτικά της Κρήτης» και «δυτικά της Κρήτης».

Για το σκοπό αυτό, όπως ανακοίνωσε, πρόκειται να προβεί με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης στην επιλογή αναδόχου για το έργο. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πρέπει να ολοκληρωθεί και να υποβληθεί εντός τριών μηνών από υπογραφή και ανάρτηση στο ΚΗΜΔΗΣ της ανάθεσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μελέτη θα ενσωματώσει την περιβαλλοντική διάσταση στο πρόγραμμα, καλύπτοντας τις σχετικές απαιτήσεις του ενωσιακού και εθνικού δικαίου, και θα καταλήξει στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών κινδύνων και στην υιοθέτηση μέτρων αντιμετώπισης και παρακολούθησης όλων των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λαμβάνοντας υπόψη τους αναπτυξιακούς στόχους.

Ενδεικτικά, στη μελέτη θα πρέπει να εμπεριέχονται τα εξής:

  • Περιγραφή των πιθανών δραστηριοτήτων που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στις υπό μελέτη θαλάσσιες περιοχές
  • Παρουσίαση των κύριων χαρακτηριστικών της κατάστασης του φυσικού θαλάσσιου περιβάλλοντος και του επηρεαζόμενου ανθρωπογενούς περιβάλλοντος
  • Αναγνώριση και εκτίμηση των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και ειδικά των πλέον σημαντικών
  • Διαμόρφωση προτάσεων/κατευθύνσεων και μέτρων για την πρόληψη, τον περιορισμό και την κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση οποιωνδήποτε σημαντικών δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον
  • Διαμόρφωση προτάσεων συστήματος παρακολούθησης των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Επίσης, στη μελέτη θα πρέπει να συμπεριληφθούν αναλυτικές αναφορές και περιγραφές των εφαρμοζόμενων νομοθεσιών, διεθνών συμβάσεων και πρωτοκόλλων που διέπουν τις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές, με εντοπισμό των διατάξεών τους που σχετίζονται άμεσα με το πρόγραμμα.

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close