GMG Constructions | adv


Κρήτη

Κρήτη | Εντονες αντιδράσεις για το τέλος ταφής απορριμμάτων


Magali-Elounda

Έντονες αντιδράσεις στους δήμους της Κρήτης προκαλεί η εφαρμογή τέλους ταφής απορριμμάτων από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Στην παρέμβαση που έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Θεσσαλονίκη το οποίο διεξήχθη στις 14-16 Οκτωβρίου 2021, μεταξύ των άλλων, ζήτησε και την αναστολή του Τέλους Ταφής.

mechanical adv 2021

zuper adv 2021

Η πρόταση έγινε αποδεκτή από την Γενική Συνέλευση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων, ενώ ο κ. Κουράκης απέστειλε και σχετική επιστολή προς το υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Στην επιστολή τονίζεται ότι «η επιβολή του τέλους δεν εξυπηρετεί καμιά περιβαλλοντική ή κοινωνική ανάγκη αλλά αντίθετα λειτουργεί τιμωρητικά για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες», συμπληρώνοντας πως «με την ολοκλήρωση και λειτουργία των νέων επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών, θα αναβαθμιστεί η διαδικασία ανακύκλωσης και θα περιοριστούν δραστικά οι ποσότητες αποβλήτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΥ».

«Θεωρούμε αναγκαίο, υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής και λειτουργικής αβεβαιότητας που έχουν προκληθεί από την πανδημία, και την Ενεργειακή Κρίση να μετατοπιστεί η επιβολή του τέλους ταφής για μετά το 2023 έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους φορείς να ολοκληρώσουν έγκαιρα τα έργα επεξεργασίας», αναφέρει ο κ. Κουράκης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, από την 1η Ιανουαρίου 2021 το σύνολο των αποβλήτων που διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) επιβαρύνεται με τέλος ταφής. Υπόχρεοι καταβολής του τέλους ταφής είναι οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και οι Oργανισμοί Tοπικής Aυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄ βαθμού ή τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους ΟΤΑ και ασκούν τις αρμοδιότητες ΦΟΔΣΑ καθώς και νομικά πρόσωπα τα οποία λειτουργούν Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ). Το τέλος ταφής ορίζεται σε 15 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.

Τονίζεται πως την επιστολή κατέθεσαν στην Βουλή ως αναφορά, ο γραμματέας της Κ.Ο. και βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΙΝΑΛΛ, Β. Κεγκέρογλου μαζί με τους βουλευτές, Ε. Λιακούλη και Γ. Αρβανιτίδη.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ

Σύμφωνα με το άρθρο 38 του 4819/2021 (ΦΕΚ 129/Α/23-7-2021) από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται τέλος ταφής για διάφορες κατηγορίες στερεών αποβλήτων. Υπόχρεοι καταβολής του τέλους ταφής είναι οι ΦοΔΣΑ και οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ή τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους Ο.Τ.Α. και ασκούν τις αρμοδιότητες ΦοΔΣΑ του άρθρου 227 του ν. 4555/2018 (Α’ 133).

Στην Κρήτη προωθείται με αποφασιστικότητα από τους Φορείς Διαχείρισης η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την αποτελεσματική διαχείριση των στερών αποβλήτων και σταδιακά ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες υποδομές επεξεργασίας. Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2022 ολοκληρώνεται η κατασκευή της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ρεθύμνου στο Αμάρι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τις ΜΕΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου και Σητείας ενώ στα Χανιά έχει ήδη ολοκληρωθεί η ΜΕΑ, ενώ βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης η επέκταση του ΧΥΤΥ Χανίων – Γ Φάση. Ταυτόχρονα βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης οι Μονάδας Επεξεργασίας Βιο Αποβλήτων (ΜΕΒΑ) Ιεράπετρας και Αρχανών – Αστερουσίων.

Επισημαίνουμε την σημαντική οικονομική συμμετοχή των Δήμων από ιδίους Πόρους στα ως άνω έργα. Οι εμπλεκόμενοι Φορείς Διαχείρισης στην Κρήτη έχουν έγκαιρα αναλάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την ωρίμανση των έργων και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης τους.

Δυστυχώς, οι γνωστές καθυστερήσεις στις διαδικασίες δημοπράτησης σε συνδυασμό με τις δυσλειτουργίες που προέκυψαν από την πανδημία, δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση των έργων στο χρόνο που είχε αρχικά προβλεφθεί. Στις συνθήκες αυτές η επιβολή του τέλους δεν εξυπηρετεί καμιά περιβαλλοντική ή κοινωνική ανάγκη αλλά αντίθετα λειτουργεί τιμωρητικά για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.

Επισημαίνουμε πως με την ολοκλήρωση και λειτουργία των νέων επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών, θα αναβαθμιστεί η διαδικασία ανακύκλωσης και θα περιοριστούν δραστικά οι ποσότητες αποβλήτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΥ, σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος των ΜΕΑ.
Εξάλλου είναι γνωστό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτοπορεί σε θέματα προστασίας του Περιβάλλοντός συμβάλλοντας σημαντικά στην εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας.

Θεωρούμε αναγκαίο, υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής και λειτουργικής αβεβαιότητας που έχουν προκληθεί από την πανδημία, και την Ενεργειακή Κρίση να μετατοπιστεί η επιβολή του τέλους ταφής για μετά το 2023 έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους φορείς να ολοκληρώσουν έγκαιρα τα έργα επεξεργασίας.

Κύριε υπουργέ,

Αναμένουμε από Εσάς να αναλάβετε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να υλοποιηθεί η παραπάνω πρότασή μας που αποτελεί και ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ για την διευκόλυνση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φυσικά των πολιτών.

Για την ΠΕΔ Κρήτης
Ο Πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης
Ο Γραμματέας Γιάννης Μαλανδράκης».

 


Σχετικά άρθρα

Back to top button