Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ο ενεργειακός μετασχηματισμός στο επίκεντρο του 6ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Η Ελλάδα έχει δρομολογήσει «το πιο ισχυρό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης» ενώ «αυτό που επείγει είναι ο μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος με μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας».

Αυτά ανέφερε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την ομιλία της από το βήμα του 6ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στα Χανιά. «Αυτές οι πολιτικές είναι πολιτικές στην πρώτη γραμμή και στο δικό μας εθνικό ενεργειακό σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Ενεργειακή μετάβαση

Παράλληλα στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ενεργειακή μετάβαση με ταυτόχρονη αποκλιμάκωση του κόστος της ενέργειας λόγω της μεγαλύτερης διείσδυσης στις ΑΠΕ, καθώς και στην ανάγκη να υπάρξουν μέτρα και πολιτικές για την πράσινη μετάβαση σε επίπεδο ΕΕ, με στόχο την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Συνεργασία με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο

Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στην συνεργασία της χώρας μας στο μέτωπο της ενέργειας, με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο καθώς και στην επανεκκίνηση από την κυβέρνηση των διαδικασιών για τις έρευνες υδρογονανθράκων τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δώσει το «πράσινο φως» για μια στοχευμένη επανεκκίνηση του προγράμματος στις περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Σε διαδικτυακό χαιρετισμό που απηύθυνε στο Συνέδριο η βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξαν, από την πρώτη μέρα, επικεντρωμένοι και προσανατολισμένοι σε αυτόν τον στόχο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, «τόσο για την ενεργειακή μετάβαση όσο και για την κλιματική αλλαγή, η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία των χωρών της ΕΕ για την προώθηση της νομοθεσίας και των στρατηγικών πολιτικών, που σήμερα εφαρμόζονται».

Οι τρεις προκλήσεις

Παράλληλα με αφορμή και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στις τρεις μεγάλες προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η Ελλάδα.

Zuper Service

Όπως τόνισε, οι προκλήσεις αυτές είναι πώς να μειώσουμε γρήγορα την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, πως να οικοδομήσουμε νέες συνεργασίες με τρίτες χώρες γύρω από την πράσινη τεχνολογία και τις πρώτες ύλες, για την προστασία της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας μακροπρόθεσμα και πώς θα εφαρμοστούν μέτρα ώστε η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία να γίνει πραγματικότητα.

Η διασύνδεση της Κρήτης

Στα οφέλη της Κρήτης με την ενεργειακή διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα μέσω του μικρού και μεγάλου καλωδίου αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να προχωρήσουν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες ενώ για στασιμότητα στα ζητήματα των υδρογονανθράκων τα τελευταία επτά χρόνια στα θαλάσσια οικόπεδα του Ιουνίου και νότια της Κρήτης έκανε λόγο σε διαδικτυακή του παρέμβαση ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις και την ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από ξένες χώρες, τοπικές αρχές, ρυθμιστικές αρχές, ινστιτούτα και της ακαδημαϊκής κοινότητας, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Επίσημη στήριξη παρέχεται από την Περιφέρεια Κρήτης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button