Πέμπτη, 22 Απρ 21
box cafe adv2020
ΑρχικήΚΡΗΤΗΕλούντα | Συνεχίζονται οι αρχαιολογικές έρευνες στην αρχαία πόλη

Ελούντα | Συνεχίζονται οι αρχαιολογικές έρευνες στην αρχαία πόλη

cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
vasilakis
kingeight 2021a
kokolakis adv 2021 3

Σε μικρό βάθος, μόλις 2,5 μέτρων, βυθισμένη στην θάλασσα η αρχαία Ολούς περιμένει τους αρχαιολόγους να αποκαλύψει τα μυστικά της.

Μια πόλη 30.000 κατοίκων στον κόλπο Μιραμπέλλου της Κρήτης μεγαλουργούσε για περίπου 3.800 χρόνια, ώσπου χάθηκε στον 8ο αιώνα εξ αιτίας των αραβικών επιδρομών

mechanical adv 2021

Ο Θεοτόκης Θεοδούλου, προϊστάμενος της εφορείας εναλίων και η ομάδα του καταδύονται και αναζητούν τις λεπτομέρειες που συνέθεταν την καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής των κατοίκων της. Αποτυπώνονται υποβρυχίως και από αέρος οι βυθισμένες αρχαίες δομές δημοσίων κτηρίων, δρόμων, κατοικιών ή άλλων κατασκευών.

apostolakis adv 2

Αποσαφηνίζεται σταδιακά η εικόνα της αρχαίας πόλεως και της επικράτειάς της. Αναπάντητα ερωτήματα, γεννούν νέα.

Μεγάλο εμπορικό κέντρο της χρωστικής πορφύρας, δεν είχε να ζηλέψει κάτι από τις σύγχρονες πόλεις που συνάπτουν εμπορικές και πολιτικές συμφωνίες με γειτονικά κράτη, ακόμη και αν τους χωρίζουν μίλια θάλασσας.

Η μεγάλη κατάρρευση του πολιτισμού, όπως αναφέρεται το έτος 1177 π.Χ. στην ύστερη εποχή του χαλκού, δεν άγγιξε την πόλη της Ολούντος, σημερινή Ελούντα.

Παρέμεινε σημαντικό λιμάνι- σταθμός στον ναυτικό δρόμο που συνέδεε την Κρήτη με τις Κυκλάδες στο Αιγαίο, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την ακτή της Μικράς Ασίας και του Λιβάνου, διατηρώντας επαφές με την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και προς δυσμάς, όπου έφταναν οι λεγόμενοι λαοί της θάλασσας.

Τα νομίσματα της Ολούς όπου αναπαρίσταται η θεά Άρτεμης Βριτόμαρτις -Γλυκιά Παρθένος και ο Δίας ταξίδεψαν σε κάθε γωνιά του έως τότε γνωστού κόσμου. Ίσως κάποιοι από τους καλλιτέχνες κατοίκους της ήταν εκείνοι που κόσμησαν με τοιχογραφίες τους τάφους των Φαραώ.

Η αρχαιολογική και ιστορική έρευνα είναι μια θάλασσα άγνωστη γεμάτη εκπλήξεις.

zygos gif 2020b
wind one adv
bbq stories2020
notakis adv
tech store adv 2021
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble