ΚΡΗΤΗ

Ελούντα: Ενα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της μεγάλης τουριστικής επένδυσης από την Mirum

Ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη της υλοποίησης της mega τουριστικής επένδυσης, ύψους 408 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, βρίσκονται οι Ρώσοι επενδυτές της Mirum Hellas, συμφερόντων του επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ. Μετά την τροποποίηση του σχεδίου και το «πράσινο φως» για επέκταση της έκτασης όπου θα λάβει χώρα η επένδυση κατά 115 στρέμματα, προχωρά η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Όπως εκτιμούν οι Ρώσοι επενδυτές, η κατασκευαστική φάση του έργου θα ξεκινήσει εντός του 2019 και εντός χρονοδιαγράμματος.

Η επένδυση θεωρείται πως θα αλλάξει το τουριστικό προφίλ και θα ανεβάσει τις «μετοχές» της περιοχής, που ήδη συγκεντρώνει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς, εκτός από τη δημιουργία ξενοδοχείων και υποστηρικτικών υποδομών, το έργο περιλαμβάνει την ανέγερση αυτόνομων πολυτελών βιλών προς πώληση. Πιο συγκεκριμένα, στο επενδυτικό project εντάσσεται η κατασκευή περισσότερων από 340 παραθεριστικών κατοικιών, η δημιουργία τριών πεντάστερων ξενοδοχειακών μονάδων και, μεταξύ άλλων, η κατασκευή μαρίνας 200 σκαφών και η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων. Ακόμα, θα λειτουργήσουν συνεδριακό κέντρο, χώροι εστίασης και αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις και σπα. Η επένδυση θα αναπτυχθεί σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ).

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Κατοικίες για εκλεκτά γούστα

Το πρώτο τμήμα, με την επωνυμία «Τσιφλίκι», θα λειτουργήσει ως παραθεριστικό χωριό, με 15 τουριστικές κατοικίες, μέσης επιφάνειας 500 τ.μ. Το κομμάτι «Ελληνικά» θα περιλαμβάνει 65 κατοικίες των 80 τ.μ., 100 κατοικίες των 130 τ.μ., 100 βίλες των 190 τ.μ., 50 βίλες των 250 τ.μ., 28 βίλες των 400 τ.μ., δύο ξενοδοχεία συνολικού εμβαδού 24.000 τ.μ., εστιατόρια, γραφεία, καταστήματα, ελικοδρόμιο, μαρίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα, ανοιχτές και κλειστές πισίνες, spa και γυμναστήρια) κ.ά. Για την ενότητα «Κούνδουρος» στόχος είναι να ανακατασκευαστεί η βίλα Κούνδουρου.

Στο τέταρτο τμήμα, «Ακρωτήρι», σχεδιάζεται η πλήρης ανακαίνιση υπάρχοντος κτιρίου και η διαμόρφωση της παραλίας. Στο «Μικρό Βαθύ» προβλέπεται η λειτουργία εστιατορίων, ενώ, τέλος, στο τμήμα «Βαθύ» σχεδιάζεται η κατασκευή 15 πολυτελών κατοικιών μέσης δομούμενης επιφάνειας 300 τ.μ. εκάστη και μια ξενοδοχειακή μονάδα επιφάνειας 10.500 τ.μ.

karnagioadv 2021 neratzoulis neo bakaliko lagos

Το project «Elounda Hills» έχει, άλλωστε, ενταχθεί από τον προηγούμενο Αύγουστο στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων. Ήταν η δεύτερη τουριστική επένδυση στην Κρήτη που εντάχθηκε σε καθεστώς fast track, μετά την επένδυση «Ίτανος Γαία» στη θέση της χερσονήσου Σίδερο (από το 2012). Από τα 408 εκατ. της επένδυσης, τα 50 εκατ. περίπου αφορούν την αγορά γης (ο Ρώσος επιχειρηματίας ξεκίνησε να αγοράζει την έκταση στην περιοχή της Ελούντας το 2007), ενώ τα υπόλοιπα αφορούν το κόστος κατασκευής και δημιουργίας υποδομών. Το έργο χρηματοδοτείται και με ίδια κεφάλαια των μετόχων της κοινοπραξίας Mirum Hellas, και με τραπεζικό δανεισμό.

Κατά τη φάση πλήρους λειτουργίας (η περίοδος μέχρι την τελική ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται πως θα διαρκέσει οκτώ χρόνια), η επένδυση θα δημιουργήσει πάνω από 700 θέσεις εργασίας οκτάμηνης απασχόλησης. Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν αναφέρει πως θα υπάρξουν σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική και ευρύτερη περιοχή, όπως χορηγίες σε κοινωφελείς υποδομές, υποτροφίες, πρακτική εκπαίδευση νέων της τοπικής κοινωνίας, όπως επίσης αξιοποίηση υπηρεσιών και προμήθεια προϊόντων τοπικών επιχειρήσεων.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button