Citron

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Εγκαινιάστηκε το δίκτυο ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων

Για την προώθηση της ερευνητικής καινοτομίας στη νησιωτική Ελλάδα.

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης, η εναρκτήρια τελετή για το Δίκτυο Υποστήριξης και Προώθησης Ερευνητικής Καινοτομίας Νησιωτικής Ελλάδας, παρουσία των προέδρων και των πρυτάνεων των συνεργαζόμενων Ερευνητικών και Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, εκπροσώπων της Πολιτικής ηγεσίας, και της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας.

Το Δίκτυο Υποστήριξης και Προώθησης Ερευνητικής Καινοτομίας Νησιωτικής Ελλάδας καλύπτει μια ευρεία γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας με την συμμετοχή όλων των ανώτατων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της νησιωτικής Ελλάδας (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), Ιόνιο Πανεπιστήμιο καθώς και φορείς στην Αττική με αξιόλογο αξιοποιήσιμο ερευνητικό έργο (Εθνικό ‘Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» / ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμινγκ, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)).

“ΧΡΥΣΟΣ

Τα Ιδρύματα αυτά, με συντονιστή το ΙΤΕ/Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, το οποίο διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία (από το 1991) σε θέματα αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων, πρόκειται να ενισχύσουν τις εσωτερικές τους υποστηρικτικές δομές, να αναπτύξουν οικονομίες κλίμακας και να μεγεθύνουν τα εξωτερικά δίκτυα συνεργατών τους, αναπτύσσοντας ένα ευέλικτο σχήμα συνεργασίας.

«Είναι το μεγαλύτερο δίκτυο μεταφοράς τεχνογνωσίας που υπάρχει στην Ελλάδα και είναι κάτι που θα βοηθήσει πολύ σε αυτό που έχουμε θέσει ως σκοπό, να μην έχουμε την έρευνα να παραμένει σαν έρευνα, αλλά να μεταφέρει τις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί στη βιομηχανία και στην κοινωνία και για να είναι σε χρήση του λαού για την οικονομία και την καινοτομία» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αθανάσιος Κυριαζής που πρόσθεσε ότι αυτός είναι και ο βασικός στόχος.

“IN_AND_OUT

Το συνεργατικό σχήμα απέσπασε χρηματοδότηση ύψους 1.760.125,00 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 για να παρέχει υποστήριξη με υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας και αξιοποίησης νέας γνώσης σε 107 πανεπιστημιακά τμήματα και ερευνητικά ινστιτούτα.

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης ανέφερε ότι «το Δίκτυο θα λειτουργεί παρέχοντας υπηρεσίες στους φορείς- τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα- προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσουν την τεχνογνωσία που χρειάζεται για να αξιοποιήσουνε την καινοτομία και την έρευνα που ήδη γίνεται και ξέρουμε ότι υπάρχει» ενώ συμπλήρωσε ότι η σύνδεση της γνώσης με την οικονομία είναι «το μεγάλο στοίχημα και νομίζω ότι γίνονται τα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως αυτό που γίνεται σήμερα».

Mechanical Solutions

Το Δίκτυο Υποστήριξης και Προώθησης Ερευνητικής Καινοτομίας Νησιωτικής Ελλάδας θα δώσει ώθηση σε μεγάλης κλίμακας συνέργειες, γεωγραφικού και διεπιστημονικού χαρακτήρα, καθώς οι φορείς που συμμετέχουν στο συνεργατικό σχήμα έχουν δραστηριότητα σε διάφορους θεματικούς τομείς, όπως η υγεία κι η βιοτεχνολογία, οι ΤΠΕ, η ενέργεια, τα υλικά, το περιβάλλον και η αγροδιατροφή.

Το παρών στην τελετή έδωσε και ο διευθυντής του Γραφείου του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Μιχάλης Δρίτσας που ανέφερε ότι η μεταφορά αυτής της γνώσης «είναι μονόδρομος και έχουμε ως χώρα αργήσει. Θα έπρεπε εδώ και χρόνια η χώρας μας να έχει επενδύσει και στο κομμάτι της μεταφοράς τεχνολογίας. Είχε γίνει παλιότερα, το 2000-2010 μια προσπάθεια αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Οπότε θα έλεγα ότι τώρα γίνεται μια νέα επανεκκίνηση αλλά γίνεται πάνω σε πιο σωστά βήματα», ενώ συμπλήρωσε ότι το Δίκτυο «ΓΝΩΣΗ» που δημιουργείται «ενώνει το νησιωτικό χώρο και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι από αυτή την προσπάθεια θα βγει κερδισμένη όλη η χώρα».

Zuper Service

Οι συνεργαζόμενοι Φορείς έχουν ήδη θέσει σε προτεραιότητα θέματα αξιοποίησης της ερευνητικής δραστηριότητας και έχουν δραστηριοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση μέσω της κατοχύρωσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, των συμφωνιών παραχώρησης δικαιωμάτων χρήσης, της ίδρυσης τεχνοβλαστών και της σύναψης συμφωνητικών συνεργασίας με τη βιομηχανία. Μέσα από τις δράσεις που θα αναπτυχθούν από το συνεργατικό σχήμα αναμένεται σημαντική αύξηση στις αιτήσεις για έκδοση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η αύξηση του αριθμού των κατοχυρωμένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα παρέχονται στους συνεργαζόμενους Φορείς αναμένεται να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την αύξηση του αριθμού των καινοτόμων εταιρειών τεχνοβλαστών (spin off) που θα δημιουργηθούν τα επόμενα έτη. Κατά τα επόμενα 2 έτη εκτιμάται ότι θα κατατεθούν άνω των 20 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας καθώς και να ιδρυθούν τουλάχιστον 5 νέοι τεχνοβλαστοί από το σύνολο των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων ενισχύοντας σημαντικά το επιχειρηματικό οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button