ΚΡΗΤΗ

Έφτασε στην Κρήτη ο ιός του Δυτικού Νείλου – Πού εντοπίστηκε

Έφτασε στην Κρήτη ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος εντοπίστηκε σε κοτόπουλο στην περιοχή του Ρεθύμνου, στο πλαίσιο των δειγματοληπτικών ελέγχων που γίνονται.

Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Καθηγητής Γιάννης Βόντας, επικεφαλής της ομάδας Μοριακής Εντομολογίας του ΙΤΕ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικής Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη.

caffeine adv2020b

Ο καθηγητής είπε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από το μολυσμένο ζώο στον άνθρωπο, παρά μόνο αν το κουνούπι που τσίμπησε το κοτόπουλο, τσιμπήσει μετά κάποιον άνθρωπο.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ζώο που προσεβλήθη από τον ιό δεν παρουσιάζει συμπτώματα, προσθέτοντας ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα στην τροφική αλυσίδα.

neratzoulis neo

Ο κ. Βόντας υπογράμμισε ότι γίνονται ψεκασμοί γύρω από το κοτέτσι όπου βρέθηκε το μολυσμένο ζώρο, ώστε να προληφθεί η εξάπλωση του ιού.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Κρήτη βρίσκεται σε εξέλιξη το Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και προνυμφών των κουνουπιών.

Το πρόγραμμα είναι τριετούς διάρκειας και περιλαμβάνει έλεγχο τόσο των πηγών κουνουπιών όσο και των εστιών προνυμφών, που είναι και η κύρια αιτία του προβλήματος και σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το ΙΤΕ.

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
Back to top button