ΚΡΗΤΗ

Δήμος Βιάννου: Σε εφαρμογή η απαγόρευση και οι έλεγχοι για το πότισμα και το πλύσιμο των δρόμων

Στην πρώτη γραμμή της τοπικής επικαιρότητας και ψηλά στην ατζέντα της Αυτοδιοίκησης παραμένει σταθερά το ζήτημα του νερού και ο κίνδυνος της λειψυδρίας στη Κρήτη.

Ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι του νησιού διοργανώνουν συζητήσεις και λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για τη κατανάλωση νερού, με τελευταίο παράδειγμα το Δήμο Βιάννου, που ψήφισε ομόφωνα δέσμη περιοριστικών μέτρων για την ύδρευση και την άρδευση, βάζοντας και συγκεκριμένα πλαφόν στην κατανάλωση.

Την ίδια ώρα πάντως, σε άλλους Δήμους, όπως σε αυτόν της Χερσονήσου, δε λείπουν οι πολιτικές γκρίνιες και διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι δεν έχει προγραμματιστεί σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλυτικότερα, παίρνοντας σκυτάλη από άλλους Δήμους όπου έχουν ήδη θεσπιστεί αντίστοιχα μέτρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου ομόφωνα κατά την τακτική του συνεδρίαση ενέκρινε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φετινής ανομβρίας-λειψυδρίας.Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο απευθύνει κάλεσμα προς τους δημότες και χρήστες παροχών νερού να γίνεται σωστή χρήση του αγαθού σε όλες τις περιπτώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες της φετινής λειψυδρίας όσο γίνεται καλύτερα.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου έχουν ως εξής:

Ύδρευση

 1. Απαγόρευση και αυστηρός έλεγχος για τη χρήση νερού ύδρευσης αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών (π.χ. πλύσιμο δρόμων και αυτοκινήτων ή πότισμα κήπων)
 2. Συστάσεις προς τους καταναλωτές για τον έλεγχο των υδρομετρητών ύδρευσης και των δικτύων τους σχετικά με τις καταναλώσεις και τις διαρροές
 3. Στις περιοχές που υφιστάμενα υδρευτικά δίκτυα εξυπηρετούν μη ανθρώπινες ανάγκες, αλλά και σε περιοχές που δεν υπάρχουν υδρευτικά δίκτυα, αλλά οι υπάρχουσες υποδομές, πλην αυτών της άρδευσης, εξυπηρετούνται μέσω των αρδευτικών δικτύων (π.χ. αγροικίες, ποιμνιοστάσια, στάβλοι, κοτέτσια) οι καταναλώσεις ορίζονται ως εξής:
  α. αγροικίες με μη μόνιμους κατοίκους: 50 κυβικά/έτος, συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης για το πότισμα γλαστρών,
  β. αγροικίες με μόνιμους κατοίκους: 150 λίτρα/ημέρα/άτομο, συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης για το πότισμα γλαστρών
 4. Στραγγαλισμός ή περιορισμός των παροχών καταιονητήρων (ντους) στις παραλιακές περιοχές
 5. Απαγορεύεται η χρήση κολυμβητικών δεξαμενών (πισινών). Εξαιρούνται οι υφιστάμενες επαγγελματικές κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες)

Αρδευση

 1. Ελιές: α) Ορεινή ζώνη, 4 κυβικά ανά δένδρο το έτος και β) παραλιακή ζώνη, 5 κυβικά ανά δένδρο το έτος
 2. Θερμοκήπια κηπευτικών: 700 κυβικά ανά στρέμμα
 3. Καλλιέργεια μπανανών: Θερμοκήπια και υπαίθρια, 850 κυβικά ανά στρέμμα το έτος
 4. Δεν επιτρέπονται για την τρέχουσα περίοδο (2018) νέες θερμοκηπιακές ή υπαίθριες καλλιέργειες, ούτε η καλλιέργεια δεύτερης καλοκαιρινής θερμοκηπιακής ή υπαίθριας καλλιέργειας και ιδιαίτερα οι υδροβόρες καλλιέργειες, όπως πατάτες, καλαμπόκια, τριφύλλια κ.ά
 5. Περιορισμός των κήπων για οικιακή χρήση στα 20 τετρ./άτομο και άρδευση δύο φορές την εβδομάδα με 3 κυβ./στρ. ανά πότισμα
 6. Συστάσεις προς τους καταναλωτές άρδευσης για τον έλεγχο των υδρομετρητών άρδευσης και των δικτύων τους σχετικά με τις καταναλώσεις και τις διαρροές, για τον οποίο φέρουν την αποκλειστική ευθύνη, άσχετα με τον τόπο διαμονής του. Επίσης, στις περιπτώσεις που επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες, η άρδευση των καλλιεργειών να πραγματοποιείται κατά τις νυχτερινές ώρες
 7. Συστάσεις προς τους επόπτες και τους υδρονομείς για τη σφράγιση και την περιοδική παρακολούθηση των ενδείξεων των υδρομετρητών για την αποτροπή των κλοπών και των παραβιάσεων. Η διαπίστωση διαρροών και παραβιάσεων των υδρομετρητών, καθώς και υπέρμετρων καταναλώσεων πλέον του μισού της δικαιούμενης ποσότητας με την αρχική τιμή/κυβικό (π.χ. 100 ελιές/ορεινή ζώνη/40 κυβ./έτος υπερκατανάλωση θα θεωρείται η χρήση πλέον των 6 κυβικών)
 8. Ελλειμματική άρδευση ελαιώνων και άλλων δενδρωδών αν διαπιστωθεί σημαντική πτώση στάθμης των γεωτρήσεων
 9. Διακοπή άρδευσης από μικτές γεωτρήσεις ή από πηγές, στις περιπτώσεις που παρουσιαστεί μείωση στάθμης ή παροχής αντίστοιχα, προκειμένου να δίδεται προτεραιότητα στην εξασφάλιση νερού για ύδρευση
 10. Απαγόρευση, για τη φετινή περίοδο, σύνδεσης νέων παροχών και φυτεύσεις νέων καλλιεργειών
 11. Ο Δήμος δε φέρει ουδεμία ευθύνη σε περίπτωση αδυναμίας άρδευσης λόγω ανεπάρκειας του παρεχόμενου νερού
 12. Δεν επιτρέπεται η σύνδεση στο δημοτικό δίκτυο άρδευσης όσων κατέχουν άδεια χρήσης νερού για άρδευση
 13. Η ισχύς των παραπάνω μέτρων αντιμετώπισης της ανομβρίας ορίζεται μέχρι 31/12/2018.

Αιχμές από τους Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον

Μπορεί σε πολλούς Δήμους της Κρήτης να έχει ήδη συζητηθεί το θέμα της λειψυδρίας και να έχουν ήδη ψηφιστεί και σχετικά μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, στο Δήμο Χερσονήσου, ωστόσο, δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

Η δημοτική κίνηση Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον, που έχει καταθέσει σχετικό αίτημα αλλά δεν έχει λάβει την ανταπόκριση της δημοτικής Αρχής, έβγαλε ανακοίνωση στην οποία καυτηριάζει το γεγονός αυτό.

Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα φέτος, η περιοχή μας, όπως και ολόκληρη η Κρήτη, μαστίζεται από παρατεταμένη ανομβρία. Καθημερινά βλέπουμε έντονα τα σημάδια της λειψυδρίας (άδεια φράγματα, ξηρασία, φαινόμενα ερημοποίησης), ενώ από τα μέσα ενημέρωσης ενημερωνόμαστε για συσκέψεις αρμόδιων φορέων και για τη λήψη μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο Δήμο Χερσονήσου δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το θέμα αυτό μέχρι σήμερα. Η δημοτική κίνηση “Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον” έχει ζητήσει τη διεξαγωγή σχετικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την οποία και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμφωνούν, αλλά δυστυχώς η δημοτική Αρχή δεν ανταποκρίνεται.

Αρκείται στις διαβεβαιώσεις του κ. δημάρχου σύμφωνα με τις οποίες δε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα και δε θα απαιτηθεί η λήψη μέτρων. Βολεύεται με τις τετριμμένες οδηγίες της ΔΕΥΑ Χερσονήσου προς τους καταναλωτές, όπως π.χ. πότισμα των λουλουδιών με ποτιστήρι ή χρήση καζανακίων διπλής ροής, καθώς και σε έναν “σχεδιασμό” διακοπών ύδρευσης στις παροχές των κοτετσιών αν και όταν χρειαστεί, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ.

Θεωρούμε ότι η δημοτική Αρχή πρέπει να προσδιορίσει άμεσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση προτείνουμε να προσκληθούν και εκπρόσωποι κοινωνικών και άλλων φορέων της περιοχής, αλλά και εκπρόσωποι μεγάλων καταναλωτών (π.χ. Ένωση Ξενοδόχων, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, εκπρόσωποι ομάδων γεωργών με ιδιόκτητες γεωτρήσεις), προκειμένου και αυτοί να διατυπώσουν τις απόψεις τους», αναφέρει η δημοτική παράταξη, που καταθέτει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτεινόμενες δράσεις, όπως:

 • Άμεση αντικατάσταση τμημάτων των δικτύων που παρουσιάζουν συχνά βλάβες και προβλήματα ή άλλων εγκαταστάσεων που δε λειτουργούν σωστά (π.χ. δεξαμενές που ξεχειλίζουν)
 • Αντικατάσταση εξωτερικών δικτύων τροφοδοτικών αγωγών που παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες (π.χ. αγωγοί μεταφοράς νερού από μακρινές περιοχές)
 • Αναδιάταξη σχεδίων διαχείρισης, ώστε να μεταφέρεται νερό από μια περιοχή στην άλλη, με στόχο την ισότιμη τροφοδοσία όλων των περιοχών
 • Ετοιμότητα τεχνικού προσωπικού για άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων (π.χ. σπάσιμο και διαρροές δικτύων τα σαββατοκύριακα και τις αργίες)
 • Οικονομικά κίνητρα προς τους καταναλωτές ώστε να χρησιμοποιούν μεθόδους που εξοικονομούν ποσότητες νερού (π.χ. πότισμα στάγδην στην άρδευση)
 • Συνεργασία με εκπροσώπους μεγάλων καταναλωτών για συντονισμό και λήψη μέτρων από όλους (π.χ. ξενοδόχοι, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, ομάδες καλλιεργητών και κυρίως των υδροβόρων καλλιεργειών)
 • Έρευνα για τις άδειες χρήσης που διαθέτουν και εντοπισμός των παράνομων χρήσεων (παράνομες γεωτρήσεις)
 • Εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων παρακολούθησης δικτύων για εντοπισμό απωλειών
 • Διάνοιξη νέων γεωτρήσεων

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close