Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Δήμος Αγίου Νικολάου: Επαναλαμβάνουν μονότονα ψέματα

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Επιμένουν ορισμένοι, που επαγγέλλονται την «Αλλαγή», δανειζόμενοι παρωχημένα συνθήματα και χωρίς να έχουν καμία επαφή με την λειτουργική πραγματικότητα του Δήμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να κατηγορούν τη δημοτική αρχή, για καθυστερήσεις ή απουσία υλοποίησης έργου!

Και ή το κάνουν προσχηματικά, επιχειρώντας να υπηρετήσουν τακτικισμούς και προεκλογικές σκοπιμότητες, δυστυχώς, παραπλανώντας τους δημότες ή πραγματικά δεν έχουν καμία επαφή με το τι συμβαίνει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και πως λειτουργεί σήμερα ένας Δήμος. Οι πολίτες του Δήμου Αγίου Νικολάου γνωρίζουν πολύ καλά την πραγματικότητα.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Εξ άλλου ο σημερινός κρατικός μηχανισμός δεν κρατά δέσμια μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορτώνοντάς την βάρη και περιορισμούς, καταδυναστεύει βάναυσα και την καθημερινότητα όλων των πολιτών με τη γιγάντωση της γραφειοκρατίας;

Επί τρία, από τα 4,5 χρόνια που υπηρετούμε το δημότη ως δημοτική αρχή, η κυβέρνηση έδεσε κυριολεκτικά τα χέρια της Αυτοδιοίκησης – Περιφερειών και Δήμων – με το νόμο 4412/2016 «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών», καθηλώνοντας τις διαδικασίες δημοπράτησης και ανάθεσης έργων και προμηθειών. Αλλάζοντας διαρκώς το νόμο, καθυστερώντας την έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων, καθιερώνοντας σύστημα ηλεκτρονικών διαγωνισμών χωρίς εκπαίδευση υπαλλήλων κλπ.!

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Ήταν αδύνατον να δημοπρατηθούν έργα και όταν αυτό ξεκίνησε να γίνεται, απαιτούνται τουλάχιστον 8 μήνες με ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί η συμβασιοποίηση ενός έργου! Και με αυτό η κυβέρνηση, όπως εξ άλλου έχουν ομολογήσει πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες, επιδιώκει και επιτυγχάνει την τεχνητή διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που παρουσιάζει στους δανειστές, απαιτώντας μαζί μ’ αυτά να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα ελάχιστα ίδια έσοδα των Δήμων, υπονομεύοντας όμως την πραγματική ανάπτυξη του τόπου και
υποβαθμίζοντας το επίπεδο και την ποιότητα ζωής στην ελληνική περιφέρεια.

Παρ’ όλα αυτά η παρούσα δημοτική αρχή, κατάφερε κόντρα σε όλα αυτά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, που είναι σε όλο τον κόσμο γνωστές αφού τις βιώνουμε μαζί, να προγραμματίσει και με τραγικές, επιβαλλόμενες άνωθεν, ελλείψεις προσωπικού, και μελέτες να ολοκληρώσει και διαγωνισμούς να κάνει και να δημοπρατήσει και συμβασιοποιήσει σημαντικά έργα υποδομής, δρομολογώντας παράλληλα σειρά μελετών που περιμένουν να δημοπρατηθούν και υλοποιηθούν στη βάση της ιεράρχησης, των προτεραιοτήτων και των αναγκών του τόπου μας.

Zuper Service

Π.χ.

 • Βρεφικός σταθμός 4 εκ. €
 • Aνακαίνιση ΡΕΞ 600χλ. €
 • Ασφαλτοστρώσεις- τσιμεντοστρώσεις πλακοστρώσεις δήμου 3,50 εκ. €
 • Ανοιχτοί αθλητικοί χώροι/ skatepark 800 χιλ. €
 • Χλοοτάπητας γηπέδου Σισίου 200.χιλ €
 • Παιδικές χαρές 250+600 χιλ €, κλπ αλλά και έργα προς ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα πάνω από 20 εκ.
 • ( Open mall 1,50 εκ. € , Γυμνάσιο/Λύκειο Νεάπολης 2,50 εκ. € , ταρτάν Αγ. Νικολάου και πλαστικά γήπεδα Κριτσάς και Ελούντας, έργα ύδρευση και αποχέτευσης σε όλο τον Δήμο κ.α.)

Επειδή, όμως, κάποιοι, μονότονα επαναλαμβάνουν ψέματα, παραπλανώντας, παραθέτουμε
δηλώσεις από θεσμικούς παράγοντες της Κρήτης, για του λόγου μας το αληθές:

 • Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΜ. Δυτ. Κρήτης Λευτέρης Κοπάσης στη 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής
  Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014-2020», τόνισε ότι χάνονται
  έργα από το ΠΕΠ, ότι υπάρχει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα (6%) των διατιθέμενων πόρων
  γεγονός που ο ίδιος αποδίδει στο κλίμα αβεβαιότητας του 2015 αλλά και στις «διαπιστωμένες ως
  βασικές τροχοπέδες υλοποίησης των έργων» ανάμεσα σε άλλες και «η κυβερνητική προχειρότητα
  η οποία ́ προέκυψε ως φυσική καταστροφή όταν ́ εξαντλήθηκε το περιθώριο ́ των δύο χρόνων για
  την εναρμόνιση ́ των οδηγιών 24 και 25 /2014/ ΕΕ με τον Ν.4412/16 καθώς δεν έχουν ́ εκδοθεί
  πρότυπα τεύχη ́ δημοπράτησης και δεν μπορούν να εκδικαστούν ενστάσεις». (Χανιώτικα Νέα 19-10-2016).
 • Στην ομιλία του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ολοκλήρωση του προγράμματος, εντοπίζοντας παράλληλα τις αδυναμίες και τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τις καθυστερήσεις των δημοπρατήσεων και των συμβασιοποιήσεων των έργων, όπως επίσης και με τον συντονισμό ανάμεσα στις κεντρικές κρατικές υπηρεσίες – αδυναμίες που επισήμαναν και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι. «Ως Περιφέρεια Κρήτης έχουμε δεσμεύσει αρκετούς πόρους, όμως έργα δυστυχώς ακόμα δεν μπορούν να δημοπρατηθούν και εδώ είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν όλα τα έργα. Από τη στιγμή που βγαίνει ένας νόμος, πρέπει άμεσα να μπορούν να δημοπρατούνται τα έργα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης προσθέτοντας: «Εμείς έχουμε καταθέσει ως Ένωση Περιφερειών τις αντιρρήσεις μας πως στα συναρμόδια υπουργεία υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις δημοπρατήσεις. Για να συμβασιοποιηθεί ένα έργο απαιτούνται 15-19 μήνες. Όλα αυτά θεωρούμε ότι μπορούν να ξεπεραστούν με τις διευκρινιστικές εγκυκλίους που έρχονται». Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών 30-11-2017.
 • Σε ερώτηση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ – Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη προς τoυς Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμο Παπαδημητρίου, Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, επισημαίνεται ότι: «Η εφαρμογή του ν. 4412/2016 “Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής της προχειρότητας και της απουσίας προγραμματισμού με την οποία νομοθετεί και ασκεί διοίκηση η Κυβέρνηση. Σε μόλις ενάμιση χρόνο εφαρμογής του νόμου, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που εισηγήθηκε και ψήφισε τον εν λόγω νόμο, τον έχει τροποποιήσει 230 συνολικά φορές. Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις δημοπρατήσεις των δημοσίων έργων. Σημαντικές καθυστερήσεις στις δημοπρατήσεις και προκηρύξεις έργων, χρονοδιαγράμματα μετατίθενται προς τα πίσω διαρκώς, συνεχείς παρατάσεις έργων, διαρκή προβλήματα με τα πρότυπα τεύχη διακήρυξης για προμήθειες και υπηρεσίες και κίνδυνος απώλειας χρηματοδοτικών, ιδίως κοινοτικών, πόρων αποτελούν μέρος των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Πιο συγκεκριμένα, οι Δήμοι ασφυκτιούν και διαμαρτύρονται αφού δεν μπορούν να προχωρήσουν δημόσια έργα, διότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες, όπως η απουσία ολοκλήρωσης μητρώου αξιολογητών ή η ασάφεια του νομοθετικού πλαισίου (π.χ. διαχείριση απορριμμάτων). Παράλληλα, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο να επιστρέφονται τεύχη και μελέτη δημοπράτησης στο φορέα για αλλαγές, διότι, εν τω μεταξύ, κάτι έχει τροποποιηθεί στον προαναφερόμενο νόμο. Μέχρι να γίνουν οι τροποποιήσεις και να σταλούν ξανά οι φάκελοι, έχει γίνει νέα τροποποίηση του νόμου και οι φάκελοι επιστρέφουν στο Δήμο … και πάλι από την αρχή! Ειδικότερα, οι μικροί Δήμοι αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα, αφού καλούνται να διαχειριστούν ένα χρονοβόρο, αναποτελεσματικό και ατελείωτο ζήτημα συνεχών αλλαγών και τροποποιήσεων, δίχως να διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό και την τεχνική οργάνωση με αποτέλεσμα τα έργα να βαλτώνουν, ενώ υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι  υλοποίησής τους». (Capital.gr 9-1-2018).
 • «Ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης επανέλαβε για πολλοστή φορά τις καθυστερήσεις που οφείλονται στο πλαίσιο του νόμου 4412, ο οποίος άλλαξε, όπως υποστήριξε μέσα σε διάστημα ενός μόλις έτους «250 φορές». Ο κ. Αρναουτάκης απέδωσε τις ελλείψεις απορροφήσεων για έργα στο συγκεκριμένο νόμο, αλλά και στις γενικότερες καθυστερήσεις που επέφεραν οι διαρκείς αλλαγές από πλευράς Υπουργείου». (Περιφερειακό Συμβούλιο 24-5- 2018) – ΠΑΤΡΙΣ 25-5-18
 • «Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σητείας έγινε αναφορά στα έργα που παρατηρείται μία υστέρηση στην εκταμίευση των χρημάτων κάτι που όπως τονίστηκε οφείλεται κυρίως στο ότι ενώ έχουν πιστωθεί αρκετά χρήματα είτε από ιδίους πόρους, το τεχνικό πρόγραμμα είτε από χρηματοδοτήσεις διασυνοριακών προγραμμάτων ή της Περιφέρειας ή και του ΕΣΠΑ, η καθυστέρηση υλοποίησης έργων οφείλεται στο ότι εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την διαδικασία δημοπράτησης των έργων. Ο Δήμος Σητείας, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Σητείας Θ. Πατεράκης, δημοπράτησε πριν περίπου δύο μήνες τα τοιχία αντιστήριξης του δημοτικού σταδίου και εντός της τρέχουσας και της επόμενης προτίθεται να δημοπρατήσει άλλα δύο έργα ύψους 400.000 όπως και την αγροτική οδοποιία που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ. Η καθυστέρηση όπως τονίστηκε, οφείλεται στο ότι η πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες των έργων άνοιξε τον Νοέμβριο του 2017 οπότε και με τις σχετικές διευκρινήσεις που ακολούθησαν από τα αρμόδια υπουργεία δεν κατέστη δυνατό σχεδόν σε κανένα Δήμο της χώρας να δημοπρατήσει έργα». (ΑΝΑΤΟΛΗ 22-10-2018).
 • Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασ. Λαμπρινός: «Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο, οι καθυστερήσεις δεν ήταν ευθύνη του Δήμου Ηρακλείου. Για παράδειγμα, όταν ο νόμος 4412/16 για τα δημόσια έργα άλλαζε μέρα παρά μέρα σχεδόν, κατέστη περίπου αδύνατο και για εμάς και για τους περισσότερους Δήμους της χώρας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος που είχαμε σχεδιάσει. Εμείς θέλαμε να κινηθούμε ταχύτερα και είχαμε προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτό, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόλις ξεμπλόκαρε η διαδικασία, δημοπρατήσαμε έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ». (Μεσόγειος 26-3-2018).
 • Υπάρχει πληθώρα συναδέλφων, οι οποίοι δεν απασχολούνται σε Τεχνικές Υπηρεσίες ή δεν έχουν καμία εξοικείωση με τη διαδικασία των δημοπρασιών και είναι αδύνατο να συμμετέχουν χωρίς οποιαδήποτε επιμόρφωση ή εμπειρία, λαμβανομένης υπόψη της πολύπλοκης νομοθεσίας και των συνεχών τροποποιήσεων του ν. 4412/16. Αυτό έχει ως συνέπεια τη συχνή υποβολή προσφυγών από διαγωνιζομένους κατά αποφάσεων και πρακτικών των επιτροπών μελών δημοπρασίας και την καθυστέρηση ή ακόμα και την ακύρωση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των διαγωνισμών των έργων. Το σύστημα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών έχει ακόμα ατέλειες και δεν είναι λειτουργικό και φιλικό προς το χρήστη σε όλες τις φάσεις. Έχει δημιουργήσει δε και πρόσθετα ερωτήματα στους συναδέλφους». Το σύστημα κληρώσεων έχει κάποιες προβληματικές ιδιαιτερότητες: δεν κληρώνει μόνο υπάλληλους της Αναθέτουσας Αρχής, αλλά από ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ειδικά σε περιφερειακές ενότητες όπου υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ πρωτεύουσας του νομού και άλλων περιοχών που υπηρετούν μηχανικοί, να ορίζονται επιτροπές μελών δημοπρασίας, οι οποίες είναι αρκετά δύσκολο να λειτουργήσουν και να διεκπεραιώσουν το έργο τους, με συνέπεια τη σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών των διαγωνισμών. Άλλωστε, με βάση τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, ειδικά από διαγωνισμούς έργων της Περιφέρειας, προκύπτουν μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών δημοπρασίας, λόγω δυσκολίας μεταβάσεων και συνεδριάσεων των μελών της επιτροπής».

(Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Α Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ προς τον υπουργό Υποδομών- Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη 30-1-2019).

Αν όλα τα παραπάνω δεν πείθουν για όσα έχουμε υποστηρίξει όλα αυτά τα χρόνια για την
καθυστέρηση εξέλιξης και υλοποίησης έργων είναι γιατί δεν θέλουν να πεισθούν .
Μας ενδιαφέρει όμως να το καταλάβουν οι πολλοί . Και είμαστε σίγουροι γι’ αυτό.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button