Europlan
KarnagiansToyland - JumboCosmos Fashion

BOX Cafe
ΚΡΗΤΗ

Δημήτρης Κουνενάκης: Για τον απολογισμό του 2017 του δημάρχου Αγίου Νικολάου

GMG

Ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία για τις εκτιμήσεις στο Δήμο. Τώρα είμαστε στο τέλος της Δημοτικής περιόδου και επομένως λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν στο μικρό διάστημα που μένει. Περισσότερο να αξιολογήσουμε τι έγινε και κυρίως να προβληματιστούμε τι πρέπει να προετοιμαστούν για την επόμενη δημοτική περίοδο.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι λίγα έγιναν και ό Δήμαρχος προσπαθεί να δικαιολογήσει στην εισήγηση του αυτή την έλλειψη σοβαρού έργου που φυσικά δεν μπορεί να καλυφθεί στο υπόλοιπο διάστημα.

Με βάση το έργο, συμπεραίνει κανείς ότι δεν υπήρξε προγραμματισμός και σωστή αξιολόγηση των δυνατοτήτων και της συγκυρίας, η οποία δεν ήταν χειρότερη από αυτήν που παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση και αφορά την κύρια περίοδο της κρίσης.
Σήμερα θα μπορούσαμε ίσως να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα αν έγινε αξιολόγηση και αξιοποίηση των όσων παρέλαβε η Δημοτική Αρχή από τη δική μας θητεία. Και θα ήταν πλούτος κυρίως για τη κοινωνία μας.

Για τη σημασία του χρόνου, αναφέρω ως παράδειγμα: Μία κυρία που είδα στην παιδική χαρά στη Λίμνη μου είπε αφού διαμαρτυρήθηκε για την ερειπωμένη παιδική χαρά και δεν είναι η μόνη. Το πρώτο παιδί μεγάλωσε και δεν θέλει πλέον τη χαρά, το δεύτερο δεν μπορεί, γιατί βρίσκει μια άθλια κατάσταση. Λέμε στο Δήμο ότι υπάρχει μελέτη και θα γίνει κατασκευή παιδικών χαρών. Πότε; Μετά από 5 χρόνια; Επίσης δεν μπορεί κανείς και ιδίως οι γυναίκες να περπατήσει άφοβα στον παραλιακό δρόμο στον Άγιο Νικόλαο, λόγω της άθλιας κατάστασης του πεζοδρομίου. Θα γίνει μετά από τέσσερα χρόνια; Αυτή είναι η απάντηση; Και αυτοί που δοκίμασαν 4 χρόνια; Υπήρχε όμως μια μελέτη για αποκατάσταση από το Λιμενικό Ταμείο καθώς και την Κιτροπλατεία, τον ασφαλτοτάπητα, την είσοδο από το Λιμάνι αλλά σταμάτησε. Γιατί;

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Γενικά μιλούμε για την επόμενη Δημοτική Αρχή η οποία μπορεί να βοηθηθεί από τις ιδέες και την προετοιμασία.

Αναφερόμαστε σε μερικά θέματα που χρήσιμο είναι να μας προβληματίσουν :

Zuper Service

1. Είχαμε προετοιμασία για τα σχολεία και ενώ άνοιξε πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ φανήκαμε αιφνιδιασμένοι. Σταμάτησε από την Δημοτική Αρχή το ρυμοτομικό στο Σίσι που ήταν στην τελική φάση. Η Χερσόνησος που είχε τοπικό ρυμοτομικό κατάφερε να ολοκληρώσει και να εντάξει μια πρόταση για ένα σχολείο 8,5 εκ. Εμείς χάσαμε αυτήν περίοδο . Χάσαμε 5 χρόνια!!! Θυμίζω και πάλι ότι τα Χανιά, εντάχθηκαν για 9 Σχολεία στο ΣΔΙΤ. Δικαιούμαστε και εμείς κάτι ανάλογο μαζί με άλλους Δήμους της Κρήτης.
2. Στην Ελούντα μετά το έργο για τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, προτεραιότητα είναι η Πλατεία που έχει Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, το Παραλιακό μέτωπο που εξασφάλισε 24 άδειες, ο περιφερειακός δρόμος. Χάθηκαν τέσσερα χρόνια για την Ελούντα με τον Κρίσιμο ρόλο στον Τουρισμό.
3. Στο Σίσι – Μίλατο πήραμε από την πρώην Κοινότητα τη μελέτη του παραλιακού μετώπου και προχώρησε ο δήμος μας τη μελέτη και λίγα πράγματα έμειναν για την ολοκλήρωση. Χωρίς αυτό ένα από κρισιμότερα τμήματα του τουρισμού μας του χαντακώνεται. Δεν προχώρησε επίσης ο βιολογικός ενώ σημειώνω το απίστευτο να μην πάρει ο Δήμος, ως ιδιοκτήτης, την Αναπτυξιακή, όπως κάναμε με όλες.
4. Στο τέλος της παρούσης θητείας θυμηθήκαμε την αρχιτεκτονική μελέτη για την πλατεία της Νεάπολης. Πότε θα γίνει; Θα έχει την ίδια τύχη με την πλατεία της Ελούντας; Καλό φυσικά για την επόμενη δημοτική αρχή να προχωρήσει η μελέτη.
5. Το παραλιακό μέτωπο του Αγίου Νικολάου είναι κρίσιμο και ευαίσθητο. Τέσσερα χρόνια από το Λιμενικό δεν προχώρησε τίποτα και πάλι με χάσιμο χρόνου. Για την επόμενη δημοτική αρχή θα ήταν πολύ κρίσιμο να έχει ξεκινήσει και να ανατεθεί μια αρχιτεκτονική μελέτη που θα έδινε σύγχρονες και επιστημονικές λύσεις. Φυσικά δεν πρέπει η παρούσα Δημοτική αρχή σε κανένα τομέα να δημιουργήσει στο τέλος της τετελεσμένα γεγονότα. Αυτό επιβάλλει η τάξη και η δημοτική δημοκρατία.
6. Θυμίζουμε ότι υπάρχουν τρεις μελέτες για περιοχές του Αγίου Νικολάου που ακουμπούν και στη θάλασσα. Αράπικα, Μύλος, Κεφάλι- Νομαρχία. Γιατί αγνοήθηκαν; Πάλι ο χρόνος!!!
7. Περιμέναμε επίσης να έχει προχωρήστε η εξασφάλιση χώρου και η έναρξη διαδικασίας για σύγχρονο Δημοτικό Κτίριο μέσα στον αστικό ιστό που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη. Ελπίζουμε έστω και αργά να αρχίσουμε.
8. Πολύτιμο κτήμα για τον Δήμο είναι η έκταση στα Λακώνια όπου και το ΤΕΙ . Θεωρούμε αυτονόητο πως εκεί πρέπει να στραφούν όλες οι προσπάθειες μας για ανάπτυξη κτιρίων και υποδομών για τη στήριξη και διεκδίκηση εκπαιδευτικών δομών.
9. Για την ανάπτυξη υποδομών στο Λιμάνι είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η μελέτη που πήραμε από την Νομαρχία και το Κρατικό Λιμενικό έργο για το κτίριο υποδοχής, Λιμενικό Περίπτερο, που είναι απαραίτητο για την στήριξη και της Κρουαζιέρας. Δεν δικαιολογείται η αγνόηση.
10. Σοβαρή καθυστέρηση έχει και το λιμενικό καταφύγιο στο Καλό Χωριό.
11. Μετά από τέσσερα χρόνια δεν προχώρησε καθόλου η διαμόρφωση των οδών στο σχέδιο του Αγίου Νικολάου μετά από την σημαντική παρέμβαση που κάναμε με προγράμματα στο ΕΣΠΑ.
12. Στις κοινότητες είχαμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις ενταγμένες στο ΕΣΠΑ με στόχο την αναβάθμιση του αστικού χώρου δεδομένου ότι με την κρίση αποκτά άλλη αξία σήμερα η κοινότητα. Περιμέναμε με να προχωρήσει, όμως και εδώ απώλεια χρόνου.
13. Ελπίζουμε στην γρήγορη έναρξη κατασκευών στο ΒΙΟΠΑ που μπορεί να δώσει μια διαφορετική προοπτική στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τη λειτουργία της κοινωνίας μας.
Καλό θα ήταν έχουμε μια συνολική σκέψη και στρατηγική για τον τόπο μας, δεδομένων των νέων πραγμάτων της κοινωνίας και της οικονομίας ώστε να βρεθούμε μπροστά από τις εξελίξεις.

Με συνεργασία, συλλογικότητα, συναίνεση. Ώστε να αφήσουμε αποτυπώματα που θα βοηθήσουν το μέλλον.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button