ΚΡΗΤΗ

Διχασμένοι οι Κρητικοί για τις γεωτρήσεις;

Εδώ και αρκετά χρόνια οι Κρητικοί ακούν ότι η θάλασσα του νησιού τους κρύβει σημαντικά κοιτάσματα υδρογοναθράκων. Σε λίγους μήνες θα μάθουν αν αυτό ισχύει, αφού ξεκινούν οι έρευνες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Στην Παλαιόχωρα Χανιών οι ντόπιοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί και ζητούν ενημέρωση από την Πολιτεία. Ο Στέλιος Γιαλινάκης, πρόεδρος των ψαράδων της περιοχής ανησυχεί για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για τα αλιευτικά αποθέματα.

brands heaven2021

Ο 63χρόνος ψαράς φοβάται πως σε λίγα χρόνια δεν θα μπορεί να προμηθεύει το ιχθυοπωλείο της Παλαιόχωρας με φρέσκα ψάρια.

«Αν αυτή η δραστηριότητα βλάψει το περιβάλλον, τότε σίγουρα θα δεχθεί πλήγμα και ο τουρισμός μας. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας. Εμάς, ως επαγγελματίες μας προβληματίζει και το τι θα γίνει με τα ψάρια. Τα αποθέματα έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορούμε να δεχθούμε και άλλο πλήγμα. Πρέπει να μας ενημερώσουν. Να έρθουν εδώ οι αρμόδιοι και να μας εξηγήσουν τι ακριβώς θα συμβεί και ποια είναι τα επόμενα στάδια αυτής της διαδικασίας» υποστηρίζει ο Στέλιος Γαλινάκης.

neratzoulis neo

Η Αριστέα Πιτσάκη έχει εστιατόριο και αναρωτιέται αν οι τουρίστες θα συνεχίσουν σε λίγα χρόνια να επιλέγουν το μαγαζί της  για να δοκιμάσουν κοτόπουλο με πατάτες και φρέσκα κεφτεδάκια ή θα συνδυάζουν την Κρήτη με τις γεωτρήσεις.

«Φοβάμαι, ανησυχώ για αυτές τις σεισμικές δονήσεις που λένε πως θα κάνουν. Δεν θα επηρεάσουν αυτά τα πράγματα το περιβάλλον μας και την θάλασσα μας; Εμείς από τον τουρισμό ζούμε. Αν είναι για καλό να γίνει, αλλά να μην γκρεμιστούν όλα όσα έχουμε χτίσει αυτά τα χρόνια. Δουλεύουμε σκληρά, δίνουμε δουλειά σε τόσες οικογένειες, έχουμε ευθύνες και αγαπάμε τον τόπο μας» υποστηρίζει στην κάμερα του euronews, η Αριστέα Πιτσάκη.

Ο Μανώλης Κληρονομάκης είναι πρόεδρος των επιχειρηματιών της Παλαιόχωρας. Έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένα κατάστημα τουριστικών ειδών. Ο 61χρόνος άντρας είναι επιφυλακτικός, δεν απορρίπτει την επένδυση, μα πάντα έχει στο μυαλό του το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος.

«Φοβάμαι το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος. Αυτό με απασχολεί. Μπορεί κανείς να το αποκλείσει; Κάτι τέτοιο θα είχε ολέθριες συνέπειες για τον τόπο μας. Πιστεύω ακόμη πως δεν μπορείς να συνδυάσεις την βιομηχανία και τον τουρισμό. Δεν μπορείς να περιμένεις έσοδα από γεωτρήσεις, από πετρέλαιο ή ότι άλλο βρεθεί και την ίδια ώρα να περιμένεις τουρίστες που θα επιλέξουν την Κρήτη για την θάλασσα και τις φυσικές της ομορφιές. Νομίζω πως αυτά τα δύο δεν συνδυάζονται» εκτιμά ο Μανώλης Κληρονομάκης.

Καθησυχαστικές οι Αρχές

Η Περιφέρεια Κρήτης κατανοεί τις επιφυλάξεις των πολιτών. Όμως ζύγισε τα υπέρ και τα κατά και τελικά αποφάσισε να πει «ναι» στις έρευνα για τους υδρογονάθρακες. Οι τοπικές αρχές σημειώνουν πως η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

«Αυτό το έργο αποτελεί μεγάλη επενδυτική ευκαιρία όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη την χώρα. Αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα αν σκεφτεί κανείς πως η Ελλάδα έχει βιώσει μια μεγάλη οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια. Κατανοούμε τις ανησυχίες, ζυγίσαμε τα δεδομένα και αποφασίσαμε να πούμε ”ναι”. Έχουμε κάνει ότι είναι εφικτό ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους. Θέλω όμως να πω ότι σε πολλά μέρη του κόσμου πραγματοποιούνται γεωτρήσεις δίπλα σε μεγάλα τουριστικά θέρετρα. Πολλά από αυτά είναι πολύ πιο διάσημα από την Κρήτη. Το Ακαπούλκο βρίσκεται πολύ κοντά στον Κόλπο του Μεξικού όπου συνέβη και ένα μεγάλο ατύχημα. Το Μπαλί στην Ινδονησία αποτελεί επίσης ένα καλό παράδειγμα» υποστηρίζει μιλώντας στο euronews, ο Νίκος Καλογερής, αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button