ΚΡΗΤΗ

Διατηρητέο μνημείο ο φάρος Αφορεσμένου στον Βρουχά Λασιθίου

Αμεσα ξεκινούν οι διαδικασίες , για την αναστήλωση του Φάρου Αφορεσμένου που βρίσκεται στην περιοχή του Βρουχά Λασιθίου, μετά και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ (ερχόμενη εβδομάδα) της απόφασης  για τον χαρακτηρισμό του, ως διατηρητέου μνημείου!

Ήδη σε συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα (23/2) ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον του επιχειρηματία κ. Γιάννη Λεμπιδάκη, αναφορικά με την αναστήλωση του συγκεκριμένου μνημείου- εξετάστηκαν οι παράμετροι που σχετίζονται με την διαδικασιά σύνταξης της μελέτης που απαιτείται, ενώ προτάθηκε η δημιουργία ναυτικού μουσείου σε παρακείμενο κτίσμα- γεγονός που αν μη τι άλλο θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή , ενώ αναμένεται να συμβάλλει εν πολλοίς στην πρόταση που διαμορφώνεται για την ένταξη της νήσου Σπιναλόγκας, στο κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο !

caffeine adv2020b

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, σε δηλώσεις του, έκανε γνωστό, ότι με αφορμή τον χαρακτηρισμό του Φάρου Αφορεσμένου-ως διατηρητέο μνημείο, δίδεται πλέον η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ του Δήμου, της Υπηρεσίας  Φάρων, και της Εφορείας νεότερων Μνημείων, για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες που θα επιτρέψουν την σύνταξη  μελέτης (ήδη υπάρχει το αρχιτεκτονικό μέρος) προκειμένου να συγκροτηθεί μια έκρως ενδιαφέρουσα πρόταση , που θα παρουσιαστεί τόσο σε φορείς και πολίτες, όσο και στον επιχειρηματία κ. Γιάννη Λεμπιδάκη,  ο οποίος έχει δεσμευτεί για την χρηματοδότηση των διαδικασιών αναστήλωσης του μνημείου.

Απαιτούνται –πρόσθεσε ο κ. Ζερβός- συγκεκριμένες ενέργειες για την στατική αξιολόγηση του υφιστάμενου κτιρίου, καθώς επίσης  η σύνταξη ενός ρεαλιστικού προυπολογισμού καθώς και των σχεδίων εφαρμογής.

neratzoulis neo

Επίσης όπως ο ίδιος ανέφερε  : σε συνεργασία με την πρώην κοινότητα Βρουχά, βρισκόμαστε στο στάδιο αναζήτησης αρχείων για την λειτουργία του φάρου πρίν την δεκαετία του 50, ώστε να συμπληρωθεί το υλικό που απαιτείται και να προχωρήσουμε ένα ακόμα βήμα που θα επιτρέψει την διαμόρφωση ενός μικρού μουσείου με ναυτικά εκθέματα, επισκέψιμο από ντόπιους και ξένους, τόσο κατά την διάρκεια της θερινής αλλά και την χειμερινής περίοδου, με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος, ανέλαβε εκ μέρους του δήμου, να φέρει σε πέρας σειρά διαδικαστικών ζητημάτων, προκειμένου η υπηρεσία από την πλευρά της, να προχωρήσει απρόσκοπτα στις  ενέργειες εκείνες, που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση το ταχύτερο δυνατόν των έργων στήριξης που απαιτούνται, για την συντήρηση του σημαντικού αυτού μνημείου.

Ο φάρος Αφορεσμένου,  κατασκευάστηκε το 1864 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Βρίσκεται στην άκρη του ακρωτηρίου ΄Αγιος Ιωάννης και εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1912-13 μετά την λήξη των Βαλκανικών Πολέμων.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button