Κρήτη

Η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου

Τα ζητήματα που σχετίζονται με το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων στην Κρήτη καθώς και το σχέδιο για την Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου για την διαχείριση των Σ.Α,αναμένεται να απασχολήσει την σημερινή (11/5) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου.

Ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός, σε δηλώσεις του, αναφερόμενος στο υφιστάμενο σχέδιο νόμου άσκησε κριτική, υποστηρίζοντας ότι τα αριθμητικά κριτήρια που έχουν τεθεί, αδικούν το Λασίθι αφού  για λίγες χιλιάδες κατοίκων δεν πληροί το κριτήριο των 80.000 κατοίκων κατ’ ελάχιστο ( 76.000), προκειμένου να συστήσει ενιαίο Φορέα Διαχείρισης ζητώντας παράλληλα να θεσμοθετηθεί τουλάχιστον ένα όργανο ανά νομό. Επιπλέον αναφέρθηκε στον ελάχιστο χρόνο της -προσχηματικής όπως την χαρακτήρισε- διαβούλευσης, τονίζοντας ότι θα ζητήσει από το Δ.Σ, να στηρίξει την θέση των δημαρχών του νησιού-όπως αυτή εκφράστηκε στην συνεδίαση της ΠΕΔ, αναφορικά με την διατήρηση των υφιστάμενων φορέων προς όφελος κυρίως των πολιτών.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Με οικονομίες κλίμακας, η παρούσα κυβέρνηση, αποφάσισε να διαχειριστεί ένα ευαίσθητο για τους κατοίκους του νησιού θέμα! Οι ισχύοντες  νόμοι- όπως εξάλλου επισημάνθηκε στην συνεδρίαση της ΠΕΔ- ανέφερε  δημιουργούν στρεβλώσεις αναφορικά με το πληθυσμιακό κριτήριο ως προς τον αριθμό των φορέων που θα συσταθούν.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το πληθυσμιακό όριο των 700.000 κατοίκων ανά περιφέρεια, η Κρήτη δικαιούται να θεσπίσει μόνο τρεις φορείς καθώς έχει πληθυσμό 683.000, λίγο κάτω από το όριο δηλαδή.


Έτσι στην Κρήτη σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, προτείνεται ένας φορέας διαχείρισης  απορριμμάτων στα Χανιά, ένας στο Ρέθυμνο, ενώ για το Ηράκλειο και το Λασίθι προτείνεται ενιαίο σχήμα.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Εξάλλου όπως ο ίδιος έκανε γνωστό, στην συνάντηση των δημαρχών της Κρήτης, έθεσε μετ΄ επιτάσεως το συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας να υπάρξει αφενός τροποποίηση των διατάξεων, αλλά και να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα συνεργασίας με όμορους δήμους, ώστε να δημιουργηθούν σχήματα ευέλικτα και λειτουργικά.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, πρότεινε εξάλλου την δημιουργία μονάδας διαχείρισης στον δήμο, δεδομένου ότι υπάρχει έκταση και δυνατότητα επέκτασης της συγκεκριμένης δράσης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέταρτος «πυλώνας» στο νησί που κάλλιστα δύναται να αποτελέσει τμήμα του περιφερειακού σχεδιασμού.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button