ΚΡΗΤΗ

Χανιά: Ζητούν προστασία από τους κτηνοτρόφους – «καπεταναίους»!

Την παρέμβαση της πολιτείας για την προστασία των περιουσιών τους από αγροζημιές που προκαλούνται στην περιοχή τους από την ανεξέλεγκτη βόσκηση, ζητούν κάτοικοι από τα δημοτικά διαμερίσματα Περβολακίων, Τριών Αλωνιών, Κρύας Βρύσης, Δελιανών, Σφακοπηγαδίου και άλλων οικισμών του Δήμου Κισσάμου.

Δεκάδες κάτοικοι βρέθηκαν το πρωΐ της Πέμπτης στην Εισαγγελία Χανίων ζητώντας μέτρα προστασίας κατά κτηνοτρόφων, οι οποίοι αφήνουν ανεξέλεγκτα τα ζώα τους να καταστρέφουν καλλιέργειες και περιουσίες.

caffeine adv2020b

Παράλληλα τονίζουν ότι οι ίδιοι κτηνοτρόφοι απειλούν και τρομοκρατούν όσους διαμαρτυρηθούν για αυτήν την κατάσταση, δρώντας ως «καπεταναίοι» στις περιοχές τους, με τους κατοίκους να λένε ότι πέφτουν συχνά θύματα της ασυδοσίας και της προκλητικής συμπεριφοράς κτηνοτρόφων.

Όπως λένε οι ίδιοι, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη ενώ πολλές φορές οι προσπάθειές τους να κινηθούν νομικά συχνά πέφτουν σε αδιέξοδο. «Ζητάμε από την πολιτεία και τις τοπικές αρχές να βρουν λύση και να προστατευθούν οι περιουσίες μας», αναφέρουν οι κάτοικοι.

neratzoulis neo

Πάντως, η απάντηση που έλαβαν είναι ότι δεν μπορεί να γίνει καμία αυταπάγγελτη παρέμβαση, με τον Εισαγγελέα να συστήνει στους κατοίκους να προχωρούν σε μήνυση κατά όσων προκαλούν ζημιές στις περιουσίες τους.

«Όποιοι κάνουν μήνυση κατά των κτηνοτρόφων τους απειλούν, τους κάνουν δολιοφθορές, Φοβόμαστε να μείνουμε στα σπίτια μας. Δεν μπορούμε να φυτέψουμε τίποτα και ήρθαμε σήμερα στον Εισαγγελέα το μόνο όμως που μας είπε είναι ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα», ανέφερε ο εκπρόσωπος των κατοίκων, Μανώλης Κατσουλάκης.

Τέλος, οι κάτοικοι ζήτησαν από τον αντιπεριφερειάρχη να γίνει μια ευρεία συνάντηση εκπροσώπων της τοπικής αστυνομικής, δικαστικής, πολιτικής ηγεσίας στην οποία θα συναποφασίσουν μέτρα επίλυσης του φαινομένου.

Το θέμα αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα στην ύπαιθρο της Κρήτης, καθώς μερίδα κτηνοτρόφων, λειτουργούν ως αφεντικά ορισμένων περιοχών, επικαλούμενοι συχνά το «επώνυμό» τους, ή «προγονικά δικαιώματα» σε εκτάσεις, καταπατώντας περιουσίες, οικόπεδα, ακόμα και δημόσιο έδαφος, χωρίς κανένας να μπορεί να αντιδράσει. Και όποιος επιχειρεί να αντιδράσει, συνήθως έρχεται αντιμέτωπος με απειλές και δολιοφθορές ή ακόμα και επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο ένας 60χρονος είχε δολοφονήσει εν ψυχρώ τον 43χρονο Κ. Κατουλάκη, ιδιοκτήτη μίνι μάρκετ και πρόεδρου της τοπικής κοινότητας Ορθουνίου του Δήμου Πλατανιά, επειδή το θύμα, με την ιδιότητα του προέδρου της Κοινότητας, είχε προσπαθήσει να προασπίσει τα δημοτικά συμφέροντα από τον 60χρονο, ο οποίος καταπατούσε δημοτικές εκτάσεις και προξενούσε δολιοφθορές σε δημοτική περιουσία.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button