ΚΡΗΤΗ

Χανιά: Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση της γέφυρας του ΚερίτηΠρογραμματική Σύμβαση που αφορά στο έργο «Αποκατάστασης της γέφυρας του ποταμού Κερίτη στον οικισμό Αλικιανός του δήμου Πλατανιά Π.Ε. Χανίων» υπεγράφη στα Χανιά.

Την σύμβαση υπέγραψαν, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου-Τμήματος Δυτικής Κρήτης Σπύρος Σοφιανός. Στη σύμβαση μετέχουν επίσης το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Όπως περιγράφεται στην προγραμματική σύμβαση, βασικό αντικείμενό της είναι:

  • Η υλοποίηση των πρόδρομων εργασιών άρσης της ετοιμορροπίας (εργασίες για τη διατήρηση-αποκατάσταση του εναπομείναντος τμήματος της γέφυρας, την αποτύπωση του μνημείου και της παθολογίας του, τον έλεγχο και την παρακολούθησή του {ρωγμές}, την ενίσχυση των πρανών εκατέρωθεν του δυτικού ακρόβαθρου, την στερέωση της δυτικής καμάρας του σωζόμενου μεσόβαθρου με έλεγχο και ενίσχυση της θεμελίωσής του, την τοπική διαμόρφωση της κοίτης του ποταμού, καθώς και όλα τα μέτρα προστασίας του εναπομείναντος τμήματος).
  • Η ωρίμανση και υλοποίηση του έργου και συγκεκριμένα η υλοποίηση των αναγκαίων ερευνητικών προγραμμάτων, η σύνταξη των μελετών και των τευχών δημοπράτησης, η έγκρισή τους και η διακήρυξη του διαγωνισμού εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, η εγκατάσταση του αναδόχου του έργου το αργότερο εντός 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, και η υλοποίηση του έργου, εντός 24 μηνών από την εγκατάσταση του αναδόχου.
    Ο προϋπολογισμός της προγραμματικής σύμβασης είναι έως 8.000.000 ευρώ και η συνολική διάρκειά της 42 μήνες.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2019, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, κατέρρευσε κατά το μεγαλύτερο μέρος της η λίθινη γέφυρα. Η λίθινη γέφυρα στον ποταμό Κερίτη είχε κτιστεί το 1908 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής. Έχει ανακηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως νεότερο μνημείο και έχει ενταχθεί στον διαρκή κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδας ως αξιόλογο δείγμα ειδικού τεχνικού έργου των αρχών του 20ου αιώνα, που συνδυάζει άριστη γνώση της τεχνικής κατασκευών και υψηλή αισθητική αντίληψη.

swell adv 2021

Σημειώνεται πως λόγω του μνημειακού χαρακτήρα της γέφυρας, και της εξαιρετικά μεγάλης δυσκολίας του έργου αποκατάστασής της, συστάθηκε εννεαμελής επιτροπή παρακολούθησης του έργου.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button