ΚΡΗΤΗ

Χανιά: Θα υλοποιηθούν όλα τα έργα στην παλιά πόλη

Την απόφαση να προχωρήσουν άμεσα στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης πολυετούς διάρκειας, η οποία θα αντιμετωπίσει ολιστικά όλα τα ανοιχτά θέματα και προβλήματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, όχι μόνο στην Παλιά, αλλά γενικότερα στην πόλη των Χανίων, έλαβαν ο Δήμος Χανίων και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια κλειστής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Δημαρχείο Χανίων, η υπουργός Πολιτισμού είπε πως σε ότι αφορά εκκρεμότητα μελετών η οποία υπάρχει στο Υπουργείο, εντός του Μαρτίου θα έχει ληφθεί η μέριμνα προκειμένου οι μελέτες αυτές να έχουν συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

caffeine adv2020b

Όπως είπε η κα Μενδώνη δεν θα πρόκειται για επανασύσταση της προγραμματικής σύμβασης που είχε συναφθεί πριν από αρκετά χρόνια αλλά για μια νέα σύμβαση που δεν θα αφορά μόνο την παλιά πόλη, αλλά ολόκληρο τον Δήμο και θα δώσει την δυνατότητα τόσο στο ΥΠ.ΠΟ. όσο και στον Δήμο, με αγαστή συνεργασία, να προωθήσουν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς  την χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων.

Η κα Μενδώνη, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του προμαχώνα Mocenigo  δίπλα στην Πύλη της Άμμου, για τον οποίο είχε δημιουργηθεί πρόβλημα όταν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προχώρησε στην φωταγώγηση του μνημείου χωρίς έγκριση της αρχαιολογίας.

neratzoulis neo

«Δεν τίθεται θέμα στεναχώριας για τον φωτισμό ή όχι. Ο φωτισμός όπως έγινε, δεν είναι ότι δεν ακολούθησε το νόμο που αυτό ε΄ναι δεδομένο. Έχει ένα κακό αποτέλεσμα για το ίδιο το μνημείο. Μας ενδιαφέρει τα μνημεία να αναδεικνύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχουν μέθοδοι και συστήματα φωτισμού που αναδεικνύουν την μνημειακή αισθητική ενός μνημείου. Αυτό στον συγκεκριμένο προμαχώνα έχει χαθεί. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στο σύνολο των θεμάτων τα οποία συζητήθηκαν με την κα Μενδώνη, ενώ σε ότι αφορά στο θέμα της παραχώρησης στον Δήμο του φρουρίου Ιτζεδιν  και του κτιρίου των Ιταλικών στρατώνων που κάηκε από πυρκαγιά, είπε πως δεν είναι της άμεσης αρμοδιότητας του ΥΠ.ΠΟ. αλλά όταν παραχωρηθούν στον Δήμο, θα υπάρξει καλή συνεργασία για τα έργα που πρέπει να γίνουν.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button