Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Χανιά | Κάνουν έκκληση για την προστασία των χελωνών Καρέτα-Καρέτα

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Έκκληση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην παραλία της Παχιάς Άμμου, στο Ακρωτήρι Χανίων, όπου τον Ιούλιο βρέθηκαν νεκρές δύο καρέτα-καρέτα, απευθύνει ομάδα πολιτών της περιοχής.

Με επιστολή της μάλιστα δίνει χρήσιμες οδηγίες για τα χελωνάκια που χάνουν τον δρόμο για τη θάλασσα και πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε, ενώ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου για την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και προστατευτικών μπαρών, προκειμένου να απαγορευτεί η είσοδος τροχοφόρων στην παραλία.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Αναλυτικά η επιστολή της ομάδας πολιτών έχει ως εξής: «Το τελευταίο διάστημα τοποθετήθηκαν από τον Δήμο Χανίων σε διαφορετικά σημεία μπροστά από την παραλία Παχιά Άμμος στον Σταυρό Ακρωτηρίου προστατευτικές μπάρες και ξύλινη περίφραξη, όπως επίσης ενημερωτικές πινακίδες σχετικά με την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών Caretta-Caretta στην παραλία αυτή. Οι προστατευτικές μπάρες τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο της απαγόρευσης της χρήσης τροχοφόρων στις παραλίες. Οι εργασίες έγιναν μετά από παράκληση ομάδας πολιτών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκκολάφθηκαν τα πρώτα χελωνάκια στη δεξιά μεριά της παραλίας. Πολλά από αυτά είτε βρήκαν τον δρόμο προς τη θάλασσα μόνα τους, είτε τα βοήθησαν λουόμενοι, τουρίστες και κάτοικοι της περιοχής.

Η περίοδος ωοτοκίας συνήθως διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, όπως επισημαίνετε στην ενημερωτική πινακίδα. Είναι σημαντικό να διατηρείται καθαρή η παραλία και ο καθαρισμός να γίνεται χειρωνακτικά και όχι με τη χρήση βαρέων οχημάτων, όπως επίσης και να περιορίζονται οι πηγές φωτός μετά τις 11 το βράδυ και να μην ανάβουμε φωτιές. Όπου βρίσκονται φωλιές είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να τοποθετούμε ομπρέλα και ξαπλώστρα κοντά στο σημείο αυτό. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε να οδηγούμε ταχύπλοο με υψηλή ταχύτητα κοντά στην παραλία οπού γεννούν χελώνες

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Να σημειωθεί ότι μόνο τον μήνα Ιούλιο εντοπίστηκαν δύο νεκρές θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή του Ακρωτηρίου. Οι θαλάσσιες χελώνες, οι φωλιές, τα αβγά και τα χελωνάκια προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και διεθνείς συμβάσεις», αναφέρει η ομάδα πολιτών και συνεχίζει: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου Χανίων για τις εργασίες και τους αντιδημάρχους Γιάννη Νικηφοράκη και Γιώργο Ξανθουδάκη για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας. Θερμές ευχαριστίες και στον ιδιοκτήτη του καταστήματος “Φωτοτεχνίο” στα Κουνουπιδιανά Κώστα Βεργανελάκη για την κατασκευή και δωρεά ξύλινων πινακίδων, όπως επίσης και σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, που με ευαισθησία και σεβασμό συμβάλλουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των φωλιών τους.

Ευχόμαστε ανάλογες ενέργειες να γίνουν και σε άλλες παραλίες του Ακρωτηρίου, στις οποίες επίσης γεννούν θαλάσσιες χελώνες».

Zuper Service

Τι κάνουμε αν αποπροσανατολιστούν

Τα χελωνάκια εκκολάπτονται συνήθως τις νυχτερινές και πρωινές ώρες και είναι σημαντικό να μην υπάρχει κοντά φωτισμός, ο οποίος θα τα αποπροσανατολίσει και αντί για τη θάλασσα να βρεθούν στον δρόμο και σε αυλές σπιτιών. Το φως των αστεριών είναι εκείνο που τα οδηγεί προς το νερό. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων”, δεν πρέπει να αγγίζει ή να μεταφέρει κανείς τους νεοσσούς στη θάλασσα γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωσή τους να φτάσουν στη θάλασσα με τις δικές τους δυνάμεις.

Όσοι από εμάς βρίσκουν χελωνάκια τα οποία έχουν αποπροσανατολιστεί δεν πρέπει να τα πιάνουμε με τα χέρια και να τα βάζουμε απευθείας στη θάλασσα, διαφορετικά κινδυνεύουν να πνιγούν. Εάν δει κάποιος χελωνάκια να βγαίνουν από φωλιά ημέρα, είναι σημαντικό να ανοίξει ένα διάδρομο στην άμμο και να τα προστατέψει από τον ήλιο, σκιάζοντάς τα, μέχρι να μπουν στη θάλασσα. Εάν τα χελωνάκια βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα, σε δρόμο ή σε αυλή σπιτιού όπως συχνά συμβαίνει στην Παχιά Άμμο, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τα μεταφέρουμε μαζί με άμμο (π.χ. πάνω σε ένα χαρτόνι με άμμο) περίπου 7-10 μέτρα από τη θάλασσα, ανοίγοντάς τους δρόμο ώστε μόνα τους – εξασκώντας τα πτερύγιά τους – να φτάσουν στη θάλασσα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button