ΚΡΗΤΗ

Χανιά: Εξετάζεται η ελεγχόμενη πρόσβαση στους τουριστικούς προορισμούς

Η ανάγκη για την εκπόνηση «σχεδίου διαχείρισης προορισμού» σε τουριστικές περιοχές και των Χανίων οι οποίες έχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, παρουσιάζουν σημάδια κορεσμού ή μπορούν να χαρακτηριστούν ως “ευαίσθητες”, επισημάνθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων στα Χανιά.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την ολοκλήρωση της κατάρτισης δύο σχεδίων διαχείρισης προορισμού (Destination Management Plans) για την Ρόδο και την Σαντορίνη, καθώς και ενός οδηγού προετοιμασίας (Guide to Destination Management Planning) για την ανάπτυξη αντίστοιχων σχεδίων σε άλλους προορισμούς της χώρας και υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του ομώνυμου  «Πιλοτικού Προγράμματος Διαχείρισης Προορισμών».

caffeine adv2020b

Σε δηλώσεις του ο γ.γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης αναφέρθηκε στο κεντρικό θέμα της παρουσίασης, τονίζοντας πως το Πιλοτικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Προορισμών που έχει ήδη εφαρμοστεί σε κάποιες τουριστικές περιοχές της χώρας, εκτός του ότι καταγράφει τα προβλήματα, δίνει και άμεσες λύσεις.

«Θα πρέπει από τώρα να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε να δούμε την τρωτότητα αυτών των περιοχών και κυρίως να εξετάσουμε μια δέσμη μέτρων που θα προστατεύσουν, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προορισμούς που είναι γνωστοί σε όλον τον κόσμο και αποτελούν σύμβολα της τουριστικής μας βιομηχανίας», τόνισε ο κ. Φραγκάκης.

neratzoulis neo

Ο κ. Φραγκάκης ανέφερε πως το θέμα του εισιτηρίου σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού. «Ο έλεγχος προσβασιμότητας είναι απαραίτητος για να διατηρηθούν ευαίσθητες τουριστικές περιοχές ζωντανές», πρόσθεσε ο κ. Φραγκάκης, υπογραμμίζοντας πως «το ζήτημα του εισιτηρίου ή της δυνατότητας μια περιοχής να έχει έσοδα δεν είναι κάτι κακό».

«Δεν μιλάμε σίγουρα για μια καθολική απαγόρευση πρόσβασης των προορισμών αυτών, αλλά για έναν απαραίτητο έλεγχο που πρέπει να γίνει για την προστασία και για να μείνουν ζωντανοί αυτοί οι βιότοποι», ανέφερε ο ίδιος.

Για το θέμα της επιβολής εισιτηρίου σε αυτές τις περιοχές των Χανίων, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανόλης Γιαννούλης εξήγησε πως «το εισιτήριο είναι μια εύκολη λύση που ελέγχει τις ροές του κόσμου αλλά παράλληλα δίνει την δυνατότητα σε όποιον διαχειρίζεται μια παραλία, να την αναπτύξει και να την συντηρήσει σωστά».

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button