ΚΡΗΤΗ

Χανιά: Δημιουργείται Ινστιτούτο πετρελαικής έρευνας

Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας με έδρα στα Χανιά αναμένεται να ιδρυθεί το επόμενο διάστημα. Το Ινστιτούτο θα λειτουργεί υπό το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το οποίο θα αναλάβει να εξοπλίσει, να στελεχώσει διοικητικά και επιστημονικά το νέο Ινστιτούτο.

Ήδη, μάλιστα, τόσο το ΙΤΕ, όσο και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχουν δώσει το «πράσινο φως» για να εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα προωθηθεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Υπουργείο Παιδείας, ουσιαστικά τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, και στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας, το όργανο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Τα αρμόδια υπουργεία είναι ενήμερα γι’ αυτό το φιλόδοξο σχέδιο των δύο Ιδρυμάτων της Κρήτης και αναμένουν να λάβουν στα χέρια τους τις λεπτομέρειες προκειμένου να το εγκρίνουν και στη συνέχεια να περάσει από τη Βουλή, όπως έγινε και με το Ινστιτούτο Αστροφυσικής, η ίδρυση του οποίου, με φορέα το ΙΤΕ, ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες στη Βουλή.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΤΕ

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης, μιλώντας στην εφημερίδα«Πατρίς», εξήγησε ότι το Ινστιτούτο θα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες. Η πρώτη κατεύθυνση θα αφορά στην έρευνα και τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, «είναι κάτι που τώρα γεωπολιτικά έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τη χώρα να το πράξει. Ορίζεται η ΑΟΖ νότια και δυτικά της Κρήτης και επεκτείνεται η υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης στα 12 μίλια. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να κάνουμε έρευνα για την εξεύρεση υδρογονανθράκων σε αυτές τις περιοχές» ανέφερε ο κ. Ταβερναράκης.

karnagioadv 2021 neratzoulis neo bakaliko lagos

Παράλληλα, πρόσθεσε πως τα Χανιά θα αποκτήσουν μεγάλη γεωπολιτική σημασία καθώς συνορεύουν με τις περιοχές αυτές. Στο Πολυτεχνείο λειτουργούν οι Σχολές Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Μηχανικών Περιβάλλοντος, που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι η έρευνα που αφορά στην παραγωγή, εξόρυξη του πετρελαίου.

Ο τρίτος, που θεωρείται και ο πλέον σημαντικός, είναι η έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτή τη διαδικασία. «Είναι αλληλένδετα τα δύο κομμάτια, η έρευνα για τους υδρογονάνθρακες δεν μπορεί να μην έχει ένα κομμάτι που να αφορά στο περιβάλλον, είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να έχουμε ορθολογική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, να μη γίνεται οτιδήποτε εις βάρος του περιβάλλοντος», σημείωσε ο κ. Ταβερναράκης.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button