ΚΡΗΤΗ

Χανιά: Αύξηση των συμφώνων συμβίωσης το 2017Τελευταία ενημέρωση:

Ραγδαία αύξηση των σύμφωνων συμβίωσης τα τελευταία χρόνια στα Χανιά δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Οικονομικοί, φορολογικοί και κοινωνικοί λόγοι αλλά και λόγοι που σχετίζονται με τις ανθρώπινες σχέσεις, ωθούν εκατοντάδες ετερόφυλα ζευγάρια και δεκάδες ομόφυλα, στα ληξιαρχεία.

Σε επίπεδο Κρήτης τα περισσότερα σύμφωνα συμβίωσης το 2017 υπογράφηκαν στο Ηράκλειο, ενώ η νέα τάση φαίνεται να βρίσκει μικρότερη ανταπόκριση στο Ρέθυμνο και το Λασίθι. Σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν υπογραφεί 4.681 σύμφωνα συμβίωσης.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου το 2017 υπογράφηκαν 163, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων 92, 31 στο Ρέθυμνο και 32 στο Λασίθι. Εκτός από τα σύμφωνα συμβίωσης ετερόφυλων ζευγαριών, υπάρχουν και περιπτώσεις ομόφυλων. Στα Χανιά μέσα σε δύο χρόνια, επισημοποίησαν τη σχέση τους επιλέγοντας αυτό το δρόμο, δύο ομόφυλα ζευγάρια.

Σύμφωνα με τον ληξίαρχο του δήμου Χανίων κ. Κώστα Φωστιέρη «αυτό που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει είναι μια ραγδαία αύξηση των σύμφωνων συμβίωσης. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε τον Αύγουστο του 2017. Δεν είμαστε αρμόδιοι να ερμηνεύσουμε τους λόγους που στρέφουν πολλά ζευγάρια σε αυτή την επιλογή, ωστόσο ένας σημαντικός παράγοντας είναι το σύντομο της διαδικασίας που δεν απαιτεί περισσότερο από πέντε λεπτά. Το ίδιο απλή και σύντομη είναι η λύση του συμφώνου συμβίωσης που γίνεται με μια απλή συμβολαιογραφική πράξη».

Ο κ. Φωστιέρης χαρακτήρισε το σύμφωνο συμβίωσης ως μια λύση προσωρινή, πριν από την τέλεση θρησκευτικού ή πολιτικού γάμου, καθώς όπως εξήγησε «τα περισσότερα ζευγάρια που υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης, στην πορεία παντρεύονται».

Αν και οι απόψεις γύρω από την υπογραφή του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ των ζευγαριών διίστανται, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι η τάση είναι εντυπωσιακά αυξητική. Ολοένα και περισσότερα νεαρά ζευγάρια επιλέγουν τα επισφραγίσουν την κοινή ζωή τους με ένα απλό συμφωνητικό. Ενδεικτική του κλίματος είναι η αύξηση που παρατηρήθηκε στην πόλη των Χανίων μέσα σε διάστημα λίγων ετών. Από τα 10 σύμφωνα συμβίωσης που υπογράφηκαν το 2014, μέσα σε ένα χρόνο έφτασαν τα 31. Το 2016 ανήλθαν σε 33 ενώ ο αριθμός τους το 2017 έφτασε στα 79.

Η νομοθετική ρύθμιση με την οποία το σύμφωνο συμβίωσης εξομοιώθηκε με το γάμο, οδήγησε εκατοντάδες ζευγάρια στα ληξιαρχεία όλης της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2009 υπογράφηκαν πανελλαδικά μόνο 161 σύμφωνα συμβίωσης ενώ εννέα χρόνια αργότερα ο αριθμός τους έφτασε τα 4.681.

Μείωση των διαζυγίων στον Δήμο Χανίων την τελευταία τετραετία

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία των ληξιαρχικών πράξεων των τελευταίων τεσσάρων ετών στο δήμο Χανίων και ως προς τα διαζύγια τα οποία καταγράφουν μείωση. Από την έκρηξη των διαζυγίων το 2014, φτάσαμε σε μόλις 142 το 2017.

Αναλυτικότερα, το 2014 καταχωρήθηκαν στο ληξιαρχείο του μεγαλύτερου δήμου των Χανίων 231 διαζύγια. Το 2015 ο αριθμός τους μειώθηκε στα 210 και ένα χρόνο μετά, το 2016, στα 176. Η περυσινή χρονιά ήταν η χρονιά με τα λιγότερα διαζύγια. «Το δυσάρεστο για μας που τα καταχωρούμε είναι ότι χωρίζουν νεαρά ζευγάρια των οποίων ο γάμος δεν έχει διαρκέσει περισσότερα από δέκα χρόνια. Αυτό είναι ένα ζήτημα που σίγουρα προβληματίζει» επεσήμανε ο κ. Φωστιέρης.

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close