ΚΡΗΤΗ

BOAK: Παραδίδεται το πρώτο τμήμα στο Γούρνες – Χερσόνησος

Το πρώτο τμήμα πραγματικά κλειστού αυτοκινητόδρομου παραδίδεται στην κυκλοφορία την Μεγάλη Τετάρτη στην Κρήτη. Πρόκειται για 7 χλμ στο τμήμα Γούρνες-Χερσόνησος από τα συνολικά εννέα που είναι σε κατασκευή. Το νέο αυτό τμήμα έχει 2 λωρίδες +ΛΕΑ σε όλο του το μήκος και ανισόπεδους κόμβους ή άνω διαβάσεις.

Είναι ένα πρώτο «δείγμα» του πως θα μεταμορφωθεί ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Το τμήμα Γούρνες-Χερσόνησος που είναι μέρος του ΒΟΑΚ έχει τα χαρακτηριστικά που έχουν οι αυτοκινητόδρομοι της Ηπειρωτικής χώρας (Ολυμπία, Ιόνια, Εγνατία, Μορέας, Ε65 κ.α.).

Τα στηθαία ασφαλείας που έχουν τοποθετηθεί στο μέσον του άξονα είναι τύπου New Jersey είναι ότι πιο νέο έχει χρησιμοποιηθεί (εφαρμόζοντας την αντίστοιχη Οδηγία της Ε.Ε. για συστήματα αναχαίτισης οχημάτων) και έχουν παραγγελθεί από την εταιρεία ΑΡΜΟΣ ΠΡΟΚΑΤ. Το ίδιο ισχύει και για τα πλευρικά διαχωρισστικά που είναι μεταλλικά με μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας για τους οδηγούς.

Τα νέα αυτά διαχωριστικά ασφαλείας έχουν τη δυνατότητα να υποχωρούν σε πρόσκρουση με όχημα μέχρι και 1,70 μέτρα βάσει διεθνών crash tests και είναι Αυστριακής τεχνολογίας. Το όριο ταχύτητας έχει οριστεί σε 100χλμ/ώρα.Τα υπόλοιπα 2χλμ του τμήματο Γούρνες-Χερσόνησος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018. Είναι η περιοχή του Αποσελέμη όπου αναμένεται η ολοκλήρωση μίας κοιλαδογέφυρας μήκους 440μ (είναι στο 65%), ενώ υπάρχουν και αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή.

Την ίδια ώρα αναμένεται να προκηρυχθεί το έργο παραχώρησης για τον ΒΟΑΚ, με την πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close