ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Ένα ακόμη βάρος, και μάλιστα σημαντικό, σηκώνουν πλέον στις πλάτες τους οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες στην Ελλάδα, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, που σε συνδυασμό με το κόστος των καυσίμων έχει δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες στον αγώνα τους να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές.

Μιλώντας στη Νέα Κρήτη, χθες Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης τόνισε ότι αναγκαστικά το κόστος που συσσωρεύεται μεταφέρεται στον καταναλωτή, ενώ επαναφέρει την πρόταση της ΟΕΒΕΝΗ προς την κυβέρνηση για μείωση του ΦΠΑ κάτω από το δυσβάσταχτο 24% που είναι σήμερα ο φορολογικός συντελεστής.

“ΧΡΥΣΟΣ

«Εμείς έχουμε διαπιστώσει ότι από τον Αύγουστο και μετά υπάρχει αρκετά σοβαρή επιβάρυνση στο ενεργειακό κόστος. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ρεύμα. Έχει να κάνει και με τα καύσιμα, των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και επιβαρύνουν βέβαια το τελικό προϊόν, με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετή δυσαρέσκεια από τους καταναλωτές, στα προϊόντα που παράγονται τουλάχιστον στο νησί μας», επισημαίνει προς τη «ΝΚ» ο Μπάμπης Λεκάκης. Και συνεχίζει λέγοντας: «Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς είναι ότι, παρότι η κυβέρνηση βγήκε και ανήγγειλε για τα νοικοκυριά μία μείωση, αυτή η μείωση δεν πιάνει τις βιοτεχνίες. Και έτσι βλέπουμε ότι οι λογαριασμοί κάθε μήνα έρχονται αρκετά αυξημένοι και, δυστυχώς, οι επαγγελματίες δεν μπορούν να επωμιστούν το κόστος αυτό και το μετακυλούν στο τελικό προϊόν. Δε γίνεται διαφορετικά.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι, τα 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης, ό,τι αυξήσεις είχαν επιβληθεί είτε στην ενέργεια είτε στις πρώτες ύλες τις είχαν απορροφήσει οι επαγγελματίες. Δεν τις είχαμε μετακυλίσει στα προϊόντα, λόγω του προβλήματος που υπήρχε στην οικονομία των νοικοκυριών. Αυτή τη στιγμή όμως, δυστυχώς, δεν μπορεί να αντέξει καμία επιχείρηση να επιβαρυνθεί το κόστος αυτό».

“IN_AND_OUT

Όσο για το πόσο σοβαρό είναι αυτό το κόστος; «Αρκετά», απαντάει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ και προσθέτει: «Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε ότι οι λογαριασμοί έρχονται αυξημένοι κατά 20%, ίσως και 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο στις ίδιες κιλοβατώρες!».

Την ίδια ώρα, όμως, «λόγω του τουρισμού φέτος, που πήγε αρκετά καλά, δείχνει να υπάρχει μια κινητικότητα στην αγορά. Μια καλή κινητικότητα. Όμως, αυτό δε θα κρατήσει πολύ. Φοβόμαστε ότι, λόγω των αυξήσεων που έχουν επέλθει – γιατί δεν είναι μόνο το ενεργειακό, αλλά είναι και οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες – θα υπάρξει πρόβλημα από τον καινούργιο χρόνο και μετά».

Mechanical Solutions

Τα αιτήματα στην κυβέρνηση

Αναφορικά με τα αιτήματα της ΟΕΒΕΝΗ προς την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της οργάνωσης Μπάμπης Λεκάκης απαντάει: «Εμείς έχουμε ζητήσει να μειωθεί ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ του 24%. Από ’κει και πέρα, η κυβέρνηση δεν έχει κατασταλάξει. Λένε πως μπορεί να κυλήσει η αγορά ομαλά και ότι μετά, με τον καινούργιο χρόνο, θα ομαλοποιηθεί. Το ελπίζουμε κι εμείς, αλλά δεν το βλέπουμε. Όσα χρόνια θυμόμαστε να έχουν μπει αυξήσεις, ποτέ δεν έχουμε δει μειώσεις. Αντίθετα, ίσως να σταθεροποιηθούν οι τιμές εκεί που είναι τώρα, αλλά αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση».

Όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, αν μειωθεί ο ΦΠΑ, τότε ο καταναλωτής δε θα επιβαρυνθεί περαιτέρω από την αύξηση που θα έχει μετακυλίσει ο επαγγελματίας στο τελικό προϊόν.

«Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση μία επιδότηση του ενεργειακού κόστους και για τις βιοτεχνίες, για να μη χρειαστεί οι βιοτεχνίες να επιβάλλουν τις αυξήσεις αυτές από το ενεργειακό κόστος».

Αναστολή ΥΚΩ – Έκπτωση στα τιμολόγια ρεύματος για τους αγρότες

Την ίδια ώρα, σε κοινή τους ανακοίνωση τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσαν την αναστολή, από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, της καταβολής χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια έκπτωση στα τιμολόγια ρεύματος των αγροτών, οι οποίοι έχουν δει από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα πολύ μεγάλες αυξήσεις, που φτάνουν έως και το 100% στους λογαριασμούς τους. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός αγροτών είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή τάση, επομένως δε θα απολαύσουν το όφελος από το εν λόγω μέτρο. Το μέτρο περιλαμβάνει και τα βιομηχανικά τιμολόγια στη Μέση Τάση, αλλά και την κατηγορία τιμολογίων Γενικής Χρήσης.

Ειδικότερα, από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022 αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

«Με την τροπολογία η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τις αγροτικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας. Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει, επίσης, ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

– Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης >13GWh.

– Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.

– Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.

– Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Σε εφαρμογή του μέτρου, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δε θα περιλαμβάνουν τη σχετική χρέωση ΥΚΩ στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των αντίστοιχων πελατών.

Το ποσό το οποίο δε χρεώνεται καταχωρίζεται σε ειδικό πεδίο του λογαριασμού με σημείωση περί της αναστολής καταβολής χρεώσεων», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button