Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Χανιά: Επιβράβευση για την σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά την επιτυχή έκβαση της Α’ φάσης αποκατάστασης των νεωρίων στα Χανιά, επιβραβεύει με την ομάδα του Καθ. της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Νίκου Σκουτέλη με την ανάθεση έρευνας τεκμηρίωσης / αποκατάστασης των Ανατολικών και Δυτικών Νεωρίων Ηρακλείου.

Στο βιβλίο του Ν. Σκουτέλη «Ο πόλεμος χωροτάκτης», Αθήνα 2013, «Υφίσταται ένα είδος ιεράρχησης των λιμανιών σύμφωνα με τη θέση των πόλεων στο επίμηκες γεωγραφικό σχήμα των κτήσεων της Βενετίας. Τα έργα που υλοποιούνται αναδεικνύουν την πρόθεση ο κεντρικός ναύσταθμος της μητρόπολης να αποκτήσει το αντίστοιχό του στη νοτιότερη των κτήσεων, στα λιμάνια των Χανίων και του Χάνδακα στη βόρεια ακτή της Κρήτης. Από εδώ είναι δυνατόν να ενισχύονται οι άλλες κτήσεις στο Αιγαίο, από τα Κύθηρα έως την Τήνο, αλλά και σε περισσότερο απομακρυσμένα σημεία της ίδιας της Κρήτης, όπως η Σητεία και τα νότια παράλια στο Λιβυκό».

DROP Cafe Palermo TECH HUB

%CE%A3%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%97%CE%A3 %CE%92%CE%9F%CE%A1%CE%95%CE%99%CE%91 %CE%9F%CE%A8%CE%97 %CE%95%CE%93%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%A3%CE%99%CE%91 %CE%A4%CE%9F%CE%9C%CE%97 %CE%9D%CE%94

Ήδη από την εποχή της αραβοκρατίας το λιμάνι αποκτά έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, αφού από εκεί διακινούνται εμπορεύματα και ανθρώπινο δυναμικό προς τις αγορές της ανατολής. Η σημασία του λιμανιού ενισχύεται και κατά τη δεύτερη βυζαντινή περίοδο για να φτάσει στο απόγειο κατά την περίοδο της ενετοκρατίας, όταν οι Βενετοί αναδεικνύουν το λιμάνι σε κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου και παράλληλα σε έναν από τους σημαντικότερους ναύσταθμους του στόλου τους στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Γι’ αυτό και εκτελούν σημαντικά τεχνικά έργα και μεριμνούν για την ασφάλειά του περιτειχίζοντάς το με πύργους και τείχη. Τον 16ο-17ο αιώνα το ενετικό λιμάνι αποκτά την οριστική του μορφή.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

%CE%A3%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%97%CE%A3 %CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE %CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%88%CE%B7 3.00

Στην είσοδό του δεσπόζει το επιβλητικό θαλάσσιο φρούριο, γνωστό σήμερα ως «Kούλες», ( όπως ονομάστηκε κατά την οθωμανική περίοδο) το οποίο μαρτυρά και τη σημασία του λιμανιού».

Zuper Service

Αντικείμενο της ανάθεσης του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η ανάδειξη και επανάχρηση του μνημειακού συγκροτήματος μαζί με τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο που ειδικότερα περιλαμβάνει:

  • Τους ακρωτηριασμένους θόλους των Παλαιών Νεωρίων (Arsenali Vecchi),
  • Την Αποθήκη των Νεωρίων που εφάπτεται της δυτικής πλευράς του συγκροτήματος στην πλατεία 18 Άγγλων.
  • Τον εναπομείναντα θόλο των Ανατολικών Νεωρίων και της δεξαμενής ΖΑΝΕ
  • Την αποθήκης άλατος
  • Τους δημόσιους χώρους σε υψηλότερη στάθμη επί και εφαπτόμενων των νεωρίων που ορίζεται από την οδό Πατρός Αντωνίου, από την οδό Επιμενίδου, από το δυτικό τμήμα του Λαβυρίνθου και από το Ενετικό Τείχος και να προτείνουν πιθανές συνδέσεις.

Τέλος ζητήθηκε να μελετηθεί, με έμφαση στην κυκλοφορία των πεζών, ο τρόπος σύνδεσης του μνημειακού συγκροτήματος των Δυτικών Νεωρίων με:

  • τον Ενετικό Λιμένα και το φρούριο Κούλε
  • την πλατεία 18 Άγγλων και τους δρόμους που συμβάλλουν σε αυτήν (Μαρτύρων 25ης Αυγούστου, Ι. Μητσοτάκη και λεωφ. Σ. Βενιζέλου)

Η σύμβαση με τίτλο: «Ερευνητικές εργασίες για την ιστορική και τεχνολογική τεκμηρίωση των μελετών ωρίμανσης των έργων Αποκατάστασης – απόδοσης χρήσεων στα Δυτικά και στα Ανατολικά Νεώρια Ηρακλείου Κρήτης» υπεγράφη την 1 η Μαρτίου 2022 από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δια του διευθυντή Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κου Θέμη Βλαχούλη και ορίζει την 1η Σεπτεμβρίου ως καταληκτική ημερομηνία για την πρόταση των νέων χρήσεων προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και την ολοκλήρωση των μελετών τον Δεκέμβριο 2022.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button