ΚΡΗΤΗ

Αρναουτάκης: «Εθνική ιδιοκτησία τα υδατικά μας αποθέματα»

«Αντιμετωπίζουμε τα υδατικά μας αποθέματα ως περιφερειακή και εθνική ιδιοκτησία», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο 11ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Μεγάλων Φραγμάτων (ICOLD) που φιλοξενούν, για πρώτη φορά, η Κρήτη και τα Χανιά.

Στον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπενθύμισε πως τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω των τεχνικών υπηρεσιών της, κατέχει πολυετή πείρα στη μελέτη και κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών.

caffeine adv 2021

«Από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί υπό την επίβλεψη της Περιφέρειας Κρήτης και βρίσκονται σε λειτουργία εδώ και αρκετά χρόνια το φράγμα Φανερωμένης και το φράγμα Ινίου – Μαχαιράς στο Νομό Ηρακλείου», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, υπογραμμίζοντας πως ακόμα δύο σημαντικά φράγματα κατασκευάστηκαν την τελευταία δεκαετία, το φράγμα Πλακιώτισσας και το φράγμα Χαλαυριανού στις Αρχάνες, τα οποία, όπως είπε, θα αρδεύουν μια μεγάλη περιοχή στην ενδοχώρα του Ηρακλείου.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε πως το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι μελέτες των φραγμάτων Αμιρών – Αγίου Βασιλείου και Ασιτών – Πρινιά, τα έργα των οποίων θα δημοπρατηθούν αμέσως μετά.

neratzoulis neo

Ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε επίσης ότι η Περιφέρεια Κρήτης επέβλεψε την κατασκευή κάποιων από τις πρώτες λιμνοδεξαμενές του προγράμματος του Υπουργείου Γεωργίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής των λιμνοδεξαμενών Έλους Χανίων και Ζου στη Σητεία. «Αντιμετωπίζουμε τα υδατικά μας αποθέματα ως περιφερειακή και εθνική ιδιοκτησία», τόνισε ο περιφερειάρχης.

«Θεωρούμε αναγκαία τη διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής για να γνωρίζουν και να έχουν άποψη για τα έργα που τους αφορούν», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης στη δημόσια διαβούλευση που οργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου, με σκοπό την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων για τα φράγματα στην περιοχή με αφορμή το φράγμα του Πλατύ Ποταμού καθώς και το φράγμα Ελενών Γερακαρίου.

Ο περιφερειάρχης πρότεινε κι έγινε αποδεκτό να ξεκινήσει η διαδικασία των μελετών για το Γερακάρι με την προμελέτη και να δείξει τι πρέπει να γίνει ενώ στη συνέχεια, εξήγησε πως η διαδικασία πρέπει να κινηθεί βήμα – βήμα. Παράλληλα, σημείωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο, θα διεκδικήσει για τα ανταποδοτικά έργα και δράσεις.

Όπως ενημέρωσε ο Διευθυντής Υδραυλικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών Αντώνης Κοτσώνης, οι μελέτες θα ανατεθούν με διεθνή διαγωνισμό και η προεκτίμηση για τον προϋπολογισμό των έργων ξεπερνά τα 150 εκ. ευρώ, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής, διευκρινίζοντας πως το έργο χρειάζεται αρκετά χρόνια για να προχωρήσει και απαιτεί ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button