ΚΡΗΤΗ

Απειλούνται με εξαφάνιση οι οικότοποι στην Κρήτη

Ο τουρισμός πρέπει να συνδυάζεται με την προστασία της φύσης, ειδικά όταν πρόκειται για σπάνιους οικότοπους προτεραιότητας όπως οι παράκτιες αμμοθίνες με είδη κέδρων που υπάρχουν στην Κρήτη, στο Κεδρόδασος, στα Φαλάσαρνα, στη Γαύδο και στη νήσο Χρυσή. 

caffeine adv2020b

Οικότοποι προτεραιότητας σύμφωνα με το δίκτυο Natura που ωστόσο απειλούνται με κίνδυνο εξαφάνισης λόγω της αλόγιστης τουριστικής ανάπτυξης όπως επεσήμανε ο δασολόγος του Μ.Α.Ι.Χ. κ. Γ. Καζάκης, συντονιστής του προγράμματος Junicoast.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την προστασία των συγκεκριμέων παράκτιων αμμοθινών με είδη Juniperus στην Κρήτη και στο νότιο Αιγαίο.

neratzoulis neo

Όπως επεσήμανε ο κ. Καζάκης, οι παράκτιες αμμοθίνες με είδη κέδρων αποτελούν ένα σπάνιο, εξαιρετικής ομορφιάς οικότοπο, που συναντάται στις ακτές της νότιας και δυτικής Ευρώπης.

Τα είδη κέδρων που βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα στις αμμοθίνες, επιβιώνουν στις αντίξοες συνθήκες της δράσης του ανέμου και της άμμου, άλλοτε όρθια και άλλοτε πεσμένα στο έδαφος, δίνοντας στο οικότοπο μια μοναδική σύνθεση από φυσικά γλυπτά.

ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΚΕΔΡΩΝ

Ωστόσο στην Κρήτη όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο οικότοπος αυτός απειλείται από διάφορους παράγοντες όπως περιορισμένη φυσική αναγέννηση, τουρισμός, έλλειψη ευαισθητοποίησης του κοινού, εναπόθεση απορριμμάτων, κόψιμο κλαδιών βόσκηση και άλλα.

«Οι αμμοθίνες με τους κέδρους, που είναι περιορισμένος οικότοπος σε εξάπλωση και καλύπτει μικρές περιοχές, διατρέχει κίνδυνο εξαφάνισης και γι? αυτό ακριβώς έχει χαρακτηριστεί ως οικότοπος προτεραιότητας, που σημαίνει ότι τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία και τη διατήρησή τους. Διότι είναι τα τελευταία εναπομείναντα δάση κέδρων που έπειτα από την τουριστική ανάπτυξη που έχει συντελεστεί σε όλες τις περιοχές της Μεσογείου έχουν περιοριστεί  σε κάποιες εκτάσεις καλύπτωντας πολύ μικρό μέρος της επιφάνειας».

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Οικότοπους με παράκτιες αμμοθίνες με είδη κέδρων στον νομό Χανίων συναντάμε στο Κεδρόδασος, σε 4-5 μικρές επιφάνειες στα Φαλάσαρνα, σε εκταταμένη έκταση σε τρεις περιοχές της Γαύδου όπως στον Αγ. Ιωάννη, στο Σαρακήνικο, στον Λαυρακά.

Στην υπόλοιπη Κρήτη υπάρχουν στη Νήσο Χρυσή απέναντι από την Ιεράπετρα. Πρόκειται για περιοχές που ανήκουν στο Δίκτυο Natura.

Ο κ. Καζάκης τόνισε ότι οι κέδροι είναι υπεραιωνόβια είδη περιορισμένης εξάπλωσης που κινδυνεύουν από πολλούς παράγοντες όπως η ανάπτυξη του τουρισμού. Η μέγιστη ηλικία ενός κέδρου εκτιμάται στα 370 χρόνια ζωής.

«Ο τουρισμός πρέπει να συνδυάζεται με την προστασία της Φύσης. Δηλαδή ο τουρισμός και η προστασία της φύσης πρέπει να είναι δύο δραστηριότητες οι οποίες να αλληλοκαλύπτονται, να αλληλοσυνδέονται και να αλληλοϋποστηρίζονται. Δεν μπορεί ένα από τα δύο να γίνει, χωρίς να λαμβάνει υπόψην του το άλλο» επεσήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον συντονιστή του προγράμματος Junicoast, «λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που υπάρχουν και την έντονη ανάγκη προστασίας του οικοτόπου, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης μέσω των Διευθύνσεων Δασών Χανίων και Λασιθίου υλοποιούν το πρόγραμμα JUNICOAST με συντονιστή το Μ.Α.Ι.Χ.. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του ταμείου LIFE+ κατά 75% και έχει διάρκεια 56 μήνες. Ο συνολικός του προϋπολογισμός είναι: 1.501.210 ?ευρώ ενώ το πρόγραμμα λήγει στις 31 Αυγούστου του 2013.

Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν: οριοθέτηση του οικοτόπου, σήμανση βασικών μονοπατιών για τους επισκέπτες, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, μικρές περιφράξεις για τον εμπλουτισμό του οικοτόπου και ενίσχυση της φυσικής αναγέννησής του.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button