Πέμπτη, 6 Μαΐ 21
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΚΡΗΤΗΑπαγορεύονται τα βαρέα οχήματα στην παραλία που υπάρχει φωλιά χελώνας! (ήχος)

Απαγορεύονται τα βαρέα οχήματα στην παραλία που υπάρχει φωλιά χελώνας! (ήχος)

kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
kingeight 2021a

Στο  πάρα πολύ σπάνιο φαινόμενο της σποραδικής ωοτοκίας οφείλουμε την  παρουσίας φωλιάς Θαλάσσιας Χελώνας στην παραλία της Άμμου στον Άγιο Νικόλαο και είναι κάτι που παρατηρείται φέτος και σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με την υπεύθυνη  του Σύλλογου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ»  στην Κρήτη, Γαλήνη Σαμλίδου.

Μιλώντας στην εκπομπή της Δέσποινας Κουτάντου «Ναι μεν αλλά» η κ. Σαμλίδου είπε μεταξύ άλλων ότι «οι τοπικές αρχές πρέπει να επέμβουν για να προστατευθεί η φωλιά, αρχικά με μια περίφραξη του σημείου για να μην ποδοπατηθεί  και φυσικά να μην μπαίνουν βαρέα οχήματα στην παραλία όπως έχουμε ενημερωθεί, στο σημείο».

mechanical adv 2021

Χθες το απόγευμα σύμφωνα με ρεπορτάζ του cna.gr μηχανήματα μπήκαν στην παραλία της Άμμου για να ανοίξουν τρύπες για την τοποθέτηση ομπρελών …

apostolakis adv 2

Σύμφωνα με την κ. Σαμλίδου «Μόνο με παρουσία της Αστυνομίας ή του Λιμεναρχείου μπορεί να γίνονται εργασίες στην παραλία αυτή. Το είδος προστατεύεται από την εθνική και τη διεθνή νομοθεσία και  οποιαδήποτε  παρέμβαση κοντά στη φωλιά τιμωρείται, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε τέτοιες περιπτώσεις».

Είναι επίσης σημαντικό όπως τόνισε «να μην υπάρχουν φώτα στο πίσω μέρος της παραλίας κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να μην αποπροσανατολιστούν τα χελωνάκια όταν θα εκκολαφθούν.

Η περίφραξη του σημείου και η δημιουργία ενός διαδρόμου προς τη θάλασσα είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται και φέρει αποτέλεσμα.

Δεν πρέπει να ακουμπάμε τα χελωνάκια όταν γεννηθούν γιατί πρέπει να διανύσουν την απόσταση από τη φωλιά στη θάλασσα μόνα τους  ώστε να δυναμώσουν τα πτερύγια και τα πνευμόνια τους. Αν εμείς πιάσουμε ένα χελωνάκι με σκοπό να το «βοηθήσουμε» και το οδηγήσουμε στο νερό δεν το βοηθάμε αλλά το καταδικάζουμε. Δυστυχώς επιβιώνει ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό  σε αριθμό περίπου 1 στα 1.000 με 1.500!

«Οι χελώνες επιστρέφουν πάντα  στην ίδια παραλία για να γεννήσουν και αυτό  αποδεικνύεται  «ο  «Αρχέλων» έχει ένα πρόγραμμα που οι χελώνες μαρκάρονται  με ειδικές ταυτότητες.  Είναι ένα από τα πιο παλιά προγράμματα παγκοσμίως , στο οποίο βάζουμε ή μεταλλικές ταυτότητες ή δορυφόρους  για να παρακολουθήσουμε τις κινήσεις τους. Έχουμε δει για παράδειγμα στη Ζάκυνθο ότι για 33 ολόκληρα χρόνια  μία συγκεκριμένη χελώνα επιστρέφει πάντα στην ίδια παραλία για να γεννήσει!» .

Σχετικά με τον πληθυσμό της Θαλάσσιας χελώνας η κ. Σαμλίδου τόνισε πως
«υπάρχει μια πολύ μικρή αύξηση του πληθυσμού αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε.  Δυστυχώς μόνο στην Κρήτη  έχουμε πτώση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας και αυτό μάλλον οφείλεται στην καταστροφή του αναπαραγωγικού βιοτόπου διότι πολλά τμήματα των παραλιών της Κρήτης έχουν υποστεί ήδη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και μειώνεται το πλάτος των παραλιών. Η χελώνα χρειάζεται χώρο για να ανέβει στο πίσω μέρος της παραλίας και να γεννήσει. Υπάρχει μεγάλη διάβρωση και αυτές οι περιβαλλοντικές συνθήκες εμποδίζουν το ζώο να αναπαραχθεί. Οπότε μετά από δύο ή τρεις προσπάθειες αφήνει τα αυγά του μέσα στο νερό και δεν προσπαθεί να κάνει φωλιά».

zygos gif 2020b
wind one adv
Newsroom
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
bbq stories2020
notakis adv
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble