ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Αναβίωσε η Βαρέλα στο κέντρο της πόλης

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Το έθιμο της Βαρέλας, κατά το οποίο ο τροχονόμος ρύθμιζε την κυκλοφορία στον λεγόμενο “σταυρό” της πόλης και που την παραμονή της Πρωτοχρονιάς γέμιζε από δώρα, αναβίωσε η Τροχαία Ηρακλείου σήμερα.

Οι Ηρακλειώτες είχαν την ευκαιρία για μιάμιση ώρα από τις 9 το πρωί, να δουν από κοντά τον τροχονόμο μέσα στη Βαρέλα και να ρυθμίζει την κυκλοφορία.

“ΧΡΥΣΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι τα παλαιότερα χρόνια, φορείς και πολίτες άφηναν δώρα στην βαρέλα για να ευχηθούν στον τροχονόμο για το νέο έτος.

Το έθιμο ξεκίνησε το 1936 στην Αθήνα όταν την Πρωτοχρονιά εκείνου του έτους, ο τότε Δήμαρχος Κώστας Κοτζιάς πήγε στον τροχονόμο που ήταν μέσα στη βαρέλα και του άφησε για δώρο δύο γαλοπούλες. Έκτοτε, ο εκάστοτε πολιτικός προϊστάμενος της Ελληνικής Αστυνομίας μαζί με τον αρχηγό της, πήγαιναν κάθε χρόνο στον τροχονόμο στη βαρέλα και αντάλλαζαν ευχές για το νέο έτος.

“IN_AND_OUT

Σήμερα Παραμονή Πρωτοχρονιάς το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου κάνεδι μία ιστορική αναδρομή με το έθιμο της βαρέλας και τον τροχονόμο η οποία στήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας. Η βαρέλα χρησιμοποιούνταν παλαιότερα από την Τροχαία Ηρακλείου, κυρίως τις δεκαετίες του 50′ και του 60′, τότε που δεν υπήρχαν φωτεινοί σηματοδότες και σε συνθήκες όπου υπήρχαν οι πρώτες κυκλοφοριακές ανάγκες. Στο Ηράκλειο τότε υπήρχαν τρεις βαρέλες, η πρώτη στο Μεϊντάνι, η δεύτερη  στη Χανιώπορτα και η τρίτη στην Πλατεία Ελευθερίας. με τον τόπο αυτό αναβιώνεται τρο έθιμο με τη χρήση βαρέλας. Ξυπνάμε αναμνήσεις από το παρελθόν, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι” δήλωσε στο ekriti ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, Αστυνόμος Β’, Στέλιος Καρακούδης ο οποίος βρέθηκε στο κέντρο και μαζί με συναδέλφους του ενημέρωσε τους οδηγούς και έστειλε μήνυμα για ασφαλή οδήγηση.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
ekriti.gr

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button