Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου

0

Το «πράσινο» φως για να προχωρήσει άμεσα η  παρέμβαση που θα αλλάξει την εικόνα στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ηρακλείου ,με την ανάπλαση και πεζοδρόμηση των κεντρικών δρόμων Δικαιοσύνης , Ίδης ,Έβανς και 1821 αρχικά και στη συνέχεια σε δεύτερη φάση της Λεωφόρου Δικαιοσύνης, άναψε η νέα Δημοτική αρχή.

Στόχος, είναι η αρχιτεκτονική, λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική  αναβάθμιση του κέντρου, η ανάδειξη της  πολιτισμικής μας κληρονομιάς, η ανάπτυξη και τόνωση της εμπορικής κίνησης και οι καλύτερες συνθήκες ζωής  των πολιτών που ζουν και κινούνται στο κέντρο της πόλης.

Σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού στην οποία συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι κύριοι Χάρης Μαμουλάκης, Γιάννης Ρασούλης, ο  προέδρος του εμπορικού συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης ,ο μελετητής  κ. Βαγγέλης Ανδρεαδάκης και στελέχη του γραφείου της Παλιάς πόλης, εξετάστηκαν όλες οι λεπτομέρειες του έργου και δόθηκαν οι κατευθύνσεις ώστε όλα να είναι έτοιμα προκειμένου να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ αρχές της νέα χρονιάς.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων κ. Μαμουλάκη το έργο είναι προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ και ο χρόνος αποπεράτωσής του από την ώρα που θα δημοπρατηθεί είναι 485 ημέρες.

Πρόκειται ,δήλωσε ο κ .Μαμουλάκης, για την μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ στο Ηράκλειο σε επίπεδο πεζοδρόμησης.

«Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, που πέρα από την αποκατάσταση της ιστορικότητας της πόλης θα δώσει και μια μεγάλη αναπτυξιακή ανάσα.

Όσον αφορά το κυκλοφοριακό ανέφερε ότι, οι δημότες θα έχουν προσπέλαση από τους δρόμους αλλά δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση . Θα μπορούν να κυκλοφορούν ταξί και αστικά λεωφορεία ενώ ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων θα γίνεται με κανόνες. Δεν θα επιτρέπεται όμως η διέλευση μεγάλων φορτηγών αφού οι δρόμοι θα είναι ήπιας κυκλοφορίας.

Επίσης ανακοίνωσε ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα συσταθεί η επιτροπή κυκλοφορίας  και στη συνέχεια σε συνεργασία με τον μελετητή κ. Ρέντζο θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα σχετικά με το θέμα  αυτό.

Στην οδό Έβανς και μετά από συνάντηση με τους καταστηματάρχες αποφασίστηκε η αισθητική αναβάθμιση του δρόμου και άλλες παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν άμεσα

Από την πλευρά του ο κ. Β. Ανδρεαδάκης αρχιτέκτονας – μελετητής της Παλιάς Πόλης τόνισε ότι, έχει  ολοκληρωθεί η μελέτη ανάπλασης των κύριων δρόμων της Βενετοκρατίας που συνέδεαν την Πύλη Βολτόνε στην 25ης Αυγούστου με την πύλη του Παντοκράτορα , την πύλη Ιησού και την πύλη Αγίου Γεωργίου στην Πλατεία Ελευθερίας.

Αυτό, πρόσθεσε, αποκαθιστά την ιστορικότητα της πόλης και δίνει μια νέα όψη με τη μείωση της κυκλοφορίας και τη διάθεση του χώρου στους πεζούς.

«H προσπάθειά μας είναι πάντα στην κατεύθυνση να αναβαθμίσουμε το Ηράκλειο και να συνδέσουμε τον πολιτισμό, την ιστορικότητα αλλά και την εμπορικότητα αυτής της πόλης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή θα βοηθήσουμε ώστε να αναβαθμιστεί το κέντρο της πόλης» δήλωσε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης .

Προηγούμενο άρθροΤο «σκληρό» ευρώ και η ανάπτυξη
Επόμενο άρθροΤο «Πάρκο Σητείας» στο Ευρωπαϊκό δίκτυο της Unesco
CNA Team
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-