Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

«Αλλάζουμε τον δήμο», Νίκος Κοκκίνης | Για Σπιναλόγκα & UNESCO – Να συνεχίσουμε την προσπάθεια

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Η ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί μια πολύχρονη προσπάθεια, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΤΕΕ -ΤΑΚ το 2009, με την συνδρομή της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Αγίου Νικολάου και την καθολική αποδοχή της Κοινωνίας των Πολιτών.

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι το αρμόδιο τμήμα της ICOMOS δεν εισηγείται θετικά για την αποδοχή της πρότασης και την ένταξη του μνημείου στον κατάλογο της UNESCO.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Ας ελπίσουμε να ανατραπεί η αρνητική εισήγηση και να έχουμε θετικό αποτέλεσμα στην προσεχή διάσκεψη της ολομέλειας.

Δεν θα αναφερθώ ξανά και αναλυτικά πως φτάσαμε εδώ, ούτε πρόθεση μου είναι η απόδοση των οποίων ευθυνών, που σαφώς και υπάρχουν.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι έγινε.

Έγκαιρα υπήρξαν καταγεγραμμένες ανησυχίες και στοιχειοθετημένες παρεμβάσεις και προτάσεις,  τόσο στο Δ.Σ., όσο και από μέλη της αρχικής Επιστημονικής ομάδας που επεξεργάστηκε με επιτυχία και κατέθεσε το 2012 τον φάκελο στην Περιφέρεια Κρήτης, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του διεθνούς οργανισμού και του διαχειριστικού σχεδίου, καθώς και από την ειδική εμπειρογνώμονα της UNESCO που ήλθε για τον σκοπό αυτό εδώ και επισκέφτηκε το μνημείο.

Zuper Service

Όμως κανείς δεν άκουγε.

Τα επισημαίνω όλα αυτά, με την ελπίδα να δούμε κατάματα και αληθινά την πραγματικότητα, να καταγράψουμε σοβαρά και υπεύθυνα τα όποια λάθη, απ όπου κι αν υπήρξαν, να τα διορθώσουμε και όλοι μαζί να συναντηθούμε, χωρίς αποκλεισμούς, για τον Μεγάλο Στόχο και την τελική ένταξη.

Το θέμα της Σπιναλόγκας, ενός τόσο πολυσήμαντου μνημείου για την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας, που αποτελεί τον δεύτερο μετά την Κνωσσό σε επισκεψιμότητα Αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης και που αναμφίβολα συμβάλλει με ξεχωριστό τρόπο στην συνολικότερη προβολή του τόπου μας και στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού τομέα και της τοπικής οικονομίας, είναι υπόθεση που πρέπει να μας απασχολεί διαρκώς και που φυσικά δεν μπορεί να περιοριστεί στα στενά ενδιαφέροντα και στις πρακτικές οποιουδήποτε και χρειάζεται τη συστράτευση όλων μας.

Θα είχε ενδιαφέρον  να διατυπωθούν δημόσια, από εκείνους που χειρίστηκαν την ένταξη του οριστικού φακέλου μετά το 2015, οι προτάσεις που έγιναν, ποιες οι εκκρεμότητες που θα όφειλαν να συμπληρωθούν και να αναδιατυπωθούν συνολικά,  για να υπάρξει τελικό θετικό αποτέλεσμα.

Πέρα από τα πιο πάνω,

Προτείνουμε:

Να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση η προσπάθεια για την τελική ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να βασιστεί σε μια διαφορετική προσέγγιση, επιθετικά βελτιωμένη, χωρίς προσωπικές και μοναδικές προσεγγίσεις και τακτικές.

Ειδικότερα:

  1. Να γίνει άμεσα η διεύρυνση του μετώπου υποστήριξης της υποψηφιότητας της Σπιναλόγκας σε όλα τα επίπεδα, Κοινωνικό , Επιστημονικό, Θεσμικό , Πολιτικό, ώστε να συνασπίζονται για ένα τόσο σπουδαίο εγχείρημα σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο, όπως επανειλημμένα έχουμε πει
  2. Να ενταθεί η πολιτική πίεση και η συνεργασία με το ΥΠΠΟ και τους θεσμούς της Πολιτείας και της Περιφέρειας, με την διαρκή συμμετοχή και την κινητοποίηση όλων των τοπικών δυνάμεων του Δήμου μας.
  3. Να γίνει άμεσα η ανασύνταξη του φακέλου με όλες τις απαραίτητες αλλαγές και βελτιώσεις που απαιτεί ο Διεθνής Οργανισμός, με την συμμετοχή του ΤΕΕ-ΤΑΚ και βέβαια του Υπουργείου Πολιτισμού. Στην διαδικασία αυτή θα πρέπει να κληθούν και να συμβάλουν όσοι έχουν αντικειμενικά την δυνατότητα να προσφέρουν.
  4. Να τεθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την συνέχιση της διαδικασίας υποβολής της τελικής θετικής εισήγησης. Η πρόταση της Σπιναλόγκας αντικειμενικά διαθέτει τον μέγιστο βαθμό ωριμότητας και η ένταξη της να γίνει το γρηγορότερο και σε άμεσο χρόνο.
  5. Να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή παρακολούθησης για τον καλύτερο συντονισμό της όλης προσπάθειας, με την συμμετοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εμείς Συνεχίζουμε ! Είμαστε Εδώ ! Θέλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ  να εντείνουμε την προσπάθεια μας για την ένταξη της Σπιναλόγκας στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Νίκος Κοκκίνης

Δημοτικός Σύμβουλος – πρ. Βουλευτής


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button