ΚΡΗΤΗ

Αγιος Νικόλαος: Το 1ο δημοτικό σχολείο και η σημασία της ανακύκλωσης

Την Τετάρτη, 16-10-2019 είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε το ξενοδοχείο Blue Palace στην Πλάκα της Ελούντας έπειτα από πρόσκληση του Διευθυντή κου Κρεμαστιώτη Σωτήρη και της κ. Δημητρίας Καψή, στα πλαίσια της συνεργασίας που αναπτύχθηκε μεταξύ του ξενοδοχείου και του σχολείου μας από πέρσι.

Στην αρχή γνωρίσαμε το Διευθυντή του ξενοδοχείου με τον οποίο συζητήσαμε αρκετά για διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα και τρόπους ανακύκλωσης αλλά και για την αξία της για την προστασία του περιβάλλοντος. Στη συζήτηση συνέβαλε ενεργά και ο κ. Φίλιππος Μιτσάλας, λόγω της ιδιότητας του ως μηχανολόγος μηχανικός. Μας ενημέρωσε για το σύστημα ανακύκλωσης που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το ξενοδοχείο, τα είδη που ανακυκλώνουν και με ποιο τρόπο το κάνουν αυτό. Γίνεται συστηματική και οργανωμένη ανακύκλωση στο πλαστικό, στο αλουμίνιο, στο χαρτί, στο λευκοσίδηρο, καθώς και στο γυαλί.

caffeine adv2020b

Πραγματοποιείται επίσης ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων, μπαταριών και λαδιού. Κάτι άλλο που μας έκανε εντύπωση είναι ο τεράστιος κομποστοποιητής που διαθέτει τώρα πια το ξενοδοχείο, όπου γίνεται ανακύκλωση των οργανικών υλικών. Μάθαμε ότι από τα υπολείμματα των τροφών δημιουργείται λίπασμα μέσα στον κομποστοποιητή το οποίο το χρησιμοποιούν για να λιπάνουν με φυσικό λίπασμα τους κήπους του ξενοδοχείου. Συγκεκριμένα, μας είπαν ότι από τα 65 τσουβάλια χημικό λίπασμα που αγόραζαν παλιότερα στις κηπευτικές τους εργασίες, τώρα χρειάζεται να αγοράσουν μόνο 4 τσουβάλια! Οι υπόλοιπες ανάγκες τους σε λίπασμα καλύπτεται από την παραγωγή του κομποστοποιητή! Είναι κι αυτός ένας τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος, όχι τόσο διαδεδομένος στον τόπο μας. Τέλος, ο κ. Κρεμαστιώτης μας ενημέρωσε για το κοινωνικό έργο που προσπαθεί να επιτελέσει το ξενοδοχείο, το οποόι είναι ιδιαίτερα αξιόλογο.

Στη συνέχεια, ο κ. Μιτσάλας μας ξενάγησε στο χώρο του κομποστοποιητή, των μηχανοστασίων και του υδραγωγείου, όπου μας εξήγησε τη λειτουργία τους και τη χρησιμότητά τους. Μας ανέλυσε πώς γίνεται η παραγωγή λιπάσματος από τον κομποστοποιητή και μάς εξήγησε τη διαδικασία καθαρισμού και αφαλάτωσης του νερού, αλλά και πώς και πού το χρησιμοποιούν.

neratzoulis neo

Θεωρούμε ότι ήταν μια εμπειρία πολύ εποικοδομητική, που μας βοήθησε να συμπεράνουμε ότι η ανακύκλωση αποτελεί μονόδρομο στην καθημερινότητά μας και μας ενθάρρυνε να την υλοποιήσουμε με πιο συστηματικό τρόπο στο σχολείο μας αλλά και στην καθημερινότητά μας.

Ευχαριστούμε πολύ το διευθυντή του ξενοδοχείου κο Κρεμαστιώτη Σωτήρη και τη γραμματέα του, κ. Δημητρία Καψή καθώς και το ηχανολόγο μηχανικό, κο Φίλιππο Μιτσάλα για την άψογη φιλοξενία τους και τους ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο που προσπαθούν να παράξουν. Τέλος, ευελπιστούμε σε αντίστοιχη συνάντηση στο μέλλον και για άλλα τμήματα του σχολείου μας αλλά και άλλες συνεργασίες.

Οι μαθητές του ΣΤ2,

ο Δάσκαλος, Ζάχος Κώστας

και η Διευθύντρια

του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button