GMG Constructions | adv


Κρήτη

Αγιος Νικόλαος: Η επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη


Magali-Elounda

“Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Ναυτιλίας στα θέματα που τέθηκαν κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης (8/6), μας δίνουν την δυνατότητα να ελπίζουμε σε θετικές εξελίξεις. Θα είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, ώστε να πετύχουμε αυτά που θέλει και δικαιούται ο τόπος”.

Στην παραπάνω δήλωση προχώρησε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, μ΄αφορμή την ενημερωτική συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, στην οποία παρευρέθηκαν οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων κ.κ. Νίκος Κοκκίνης, Γιάννης Ανδριώτης, Γιώργος Φιλιππάκης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Θωμάς Χαριτάκης, Χάρης Αλεξάκης, Κων/νος Καστελιανάκης, Γιώργος Βάρδας, καθώς: ο Γενικός Επιθεωρητής του Λιμενικού Σώματος – υποναύαρχος κ. Γεώργιος Αλεξανδράκης.

mechanical adv 2021

zuper adv 2021

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, η παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, στην εκλογική του Περιφέρεια έδωσε την δυνατότητα, να συζητηθούν ζητήματα κύριας σημασίας για τον Δήμο Αγίου Νικολάου.

Συγεκριμένα συζητήθηκε : η απουσία σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι, δεδομένου ότι οι πρόσφατα ιδρυθείσες σχολές περιμένουν την έγκριση λειτουργίας τους, μετά από αξιολόγηση των μελετών βιωσιμότητας – όρος – που παρακάμπτεται σε άλλες περιοχές της Κρήτης, μεταφέροντας – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το αίσθημα αδικίας των Λασιθιωτών.

Επίσης τέθηκε το θέμα στέγης και στελέχωσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου ( ο Δήμος πρόσφατα απέκτησε ακίνητο 10,50 στρ που θα διαθέσει στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη για την δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων), καθώς και το ζήτημα της επανασύστασης του αστυνομικού τμήματος Νεάπολης.

Στην συνάντηση, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, έθεσε στον υπουργό, θέματα που σχετίζονται με : την παραχώρηση ακινήτων του δημοσίου (ΕΟΜΜΕΧ, Φρουραρχείο, Τελωνείο, Λιμεναρχείο, Τουριστικό Ακίνητο Καλού Χωριού) στον Δήμο, την χρηματοδότηση του δικτύου ύδρευσης από τον Αποσελέμη, το ζήτημα της ανυπαρξίας πλήρους νομοθεσίας για τα καταδυτικά πάρκα,την επανασύσταση της κοινότητας Μιλάτου, την ανυπαρξία χρηματοδοτήσεων για την σχολική στέγη, την αναταλλαγή μετοχών με το Minos Beach, και τέλος θέματα που σχετίζονται με την παράταση της διάταξης για την νομιμοποίηση των κατασκευών επί αιγιαλού, την τακτοποίηση παρεμβάσεων στο θαλάσσιο μέτωπο λόγω θεομηνιών και τις Μελέτες των Λιμενικών Έργων (προστασία από διαβρώσεις θαλασσίου μετώπου).

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή, με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, ώστε τα θέματα που του τέθηκαν και είναι δίκαια να μπορέσουν να υλοποιηθούν.Το Λασίθι θα κερδίσει αυτά που του αναλογούν, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα,  έκανε γνωστό, ότι στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας, είναι η μέγιστη δυνατή ασφάλεια στην ακτοπλοία και η αντιμετώπιση της προκλητικότητας της Τουρκίας, με την συνεχή και συνεπή προστασία των θαλασσίων συνόρων μας. Είναι γεγονός ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους για να προωθήσει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί στο μέγιστο βαθμό τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σ΄όλα τα μήκη και πλάτη, των χερσαίων, θαλασσίων και εναερίων χώρων που μας ανήκουν.

Δείτε το υπόμνημα που κατέθεσε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Κε Υπουργέ ,

Με την ευκαιρία της παρουσίας στο Λασίθι και την επίσκεψή σας στον Δήμο θα παραθέτουμε σειρά ζητημάτων καίριας και κύριας σημασίας για τον Δήμο Αγίου Νικολάου .

1. Πανεπιστημιακές σχολές

Είναι γνωστή η απουσία σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι. Οι πρόσφατα ιδρυθείσες σχολές περιμένουν την έγκριση λειτουργίας τους μετά από αξιολόγηση των μελετών βιωσιμότητας την στιγμή που σε άλλες περιοχές της Κρήτης αυτός ο θεωρητικά λογικός όρος παρακάμπτεται.

Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Γιατί διακρίσεις και πάλι σε βάρος του Λασι-θίου;

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει δεσμεύσει μεγάλες πιστώσεις για την άμεση στήριξη της λειτουργίας της ΣΕΦΑΑ με βελτίωση και εμπλουτισμό των αθλητικών υποδομών του .

Επισημαίνουμε ότι ο Δήμος διαθέτει ιδιόκτητη έκταση 120 στρ. για την δημιουργία πανεπιστημιακού campus , όπου σήμερα λειτουργεί το Τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. , ενώ πρόσφατα το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ αποφάσισε την ανέγερση φοιτητικού ξενώνα 100 θέσεων .

Ζητούμε λοιπόν την άμεση έγκριση έγκρισης λειτουργίας της ΣΕΦΑΑ το 2021 και την εγγραφή της στο επόμενο μηχανογραφικό.

2.    Αστυνομικό τμήμα Νεάπολης

Μετά από μεγάλη προσπάθεια και δικαστικούς αγώνες πετύχαμε την επανασύσταση του ΑΤ Νεάπολης .

Η επιτυχής αυτή προσπάθεια δεν έχει υλοποιηθεί αφού το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει συμπληρώσει την στελέχωση της Αστυνομικής Δνσης Λασιθίου με το απαιτούμενο προσωπικό . Η υποστελέχωση της Δνσης δεν επιτρέπει την μετακίνηση προσωπικού για την στελέχωση του ΑΤ Νεάπολης αφού μιά τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε προβλήματα λειτουργίας στις λοιπές υπηρεσίες της Αστυνομικής Δνσης Λασιθίου .

Να υποσημειώσουμε ότι ο Δήμος πρόσφατα απέκτησε ακίνητο 10,50 στρ. που θα διαθέσει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την δημιουργία των απαραίτητων κτηριακών εγκαταστάσεων για την Πυροσβεστική και την ΕΛ.ΑΣ.

Ζητούμε λοιπόν την στελέχωση του ΑΤ Νεάπολης με πρόσθετο προσωπικό .

3.    Παραχώρηση ακινήτων δημοσίου

3.1.        ΕΟΜΜΕΧ / Φρουραρχείο / Τελωνείο

Η δημοτική αρχή ξεκίνησε από το 2014 την προσπάθεια απόκτησης των εγκαταλελειμμένων ακινήτων του Δημοσίου ( ΕΟΜΜΕΧ / Φρουραρχείο ) για την κάλυψη αναγκών κτιριακών χώρων . Ειδικά το κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ για να διαμορφωθεί και να παραχωρηθεί στην ΑΣΤΕΚ ως χώροι εκπαίδευσης .

Υποβλήθηκαν μάλιστα και οι σχετικές μελέτες κοστολόγησης των ανακαινίσεων και των συντηρήσεων των κτιρίων .

Δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση .

Η έλλειψη δημοσίων και δημοτικών κτιρίων είναι τεράστια και είναι υπερβολική και άσκοπη πολυτέλεια ο παροπλισμός των κτιρίων αυτών .

Ζητούμελοιπόν την παραχώρηση των παραπάνω ακινήτων αλλά και του ακινήτου του Τελωνείου / Λιμεναρχείου που είναι από τα πολύ παλιά εμβληματικά κτίρια της πόλης , κηρυγμένα διατηρητέα (παλιοί τούρκικοι στρατώνες). Η θέση τους, η συντήρηση και η ανάδειξή τους αποτελεί βασικό στόχο της δημοτικής αρχής .

3.2.        Τουριστικό ακίνητο Καλού Χωριού

Είναι γνωστό ότι στο Καλλο Χωριό στην παραλία του Αγίου Παντελεήμονα υπάρχει δημόσιο ακίνητο που βρίσκεται στην Β αρχαιολογική ζώνη άρα η δυνατότητα εκμετάλλευ-σής του για επιχειρηματικούς σκοπούς είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη .

Στο ακίνητο αυτό εδώ και πάνω από 20 χρόνια, μετά από παραχώρηση χρήσης έχει κατασκευαστεί γήπεδο ποδοσφαίρου με φυσικό χορτάρι .

Η παραχώρηση όμως έχει διακοπεί, με αποτέλεσμα ο δήμος Αγ. Νικολάου να αδυνατεί να χρηματοδοτήσειτην συντήρηση και την βελτίωση των αθλητικών υποδομών .

Ζητούμε την παραχώρηση του ακινήτου , αφού δεν μπορεί να υπάρξει επιχει-ρηματική εκμετάλλευση .

4.    Σχολική στέγη

Η ανυπαρξία χρηματοδοτήσεων για την σχολική στέγη και στο ΕΣΠΑ αλλά και στο ΠΔΕ έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υποδομών . Και η αποστελέχωση των υπηρεσιών δεν επιτρέπει την σύνταξη των απαραίτητων μελετών .

Η ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ έχει ήδη αίτημα για την ανέγερση δύο σχολικών συγκροτημάτων του 2ου ΓΕΛ / 3ου Γυμνασίου και του Δημοτ. Σχολείου Σισσίου από την την προηγούμενη δημοτ. περίοδο . Και παρ’ όλες τις οχλήσεις και τις υποσχέσεις δεν υπάρχει αποτέλεσμα . Τώρα πλέον υπάρχει ζήτημα και για το 5ο Δημοτ. Σχολείο Αγίου Νικολάου που στεγάζεται σε προκατ αίθουσες σε κοινοχρ. Χώρο .

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει ήδη διαθέσει 11.000.000 από ίδιους πόρους για την σχολική στέγη .

Ζητούμε την παρέμβαση για την προώθηση του ζωτικού αυτού ζητήματος για την παροχή των καλύτερων δυνατών συνθηκών στους μαθητές του Δήμου .

5.    Χρηματοδότηση δικτύου ύδρευσης από Αποσελέμη ( 20 εκ. € )

Τέλος του 2015 ολοκληρώθηκε το έργο του φράγματος του Αποσελέμη και έρχεται νερό υψηλής ποιότητας στο υδραγωγείο του Δήμου. Η ανυπαρξία όμως δικτύων από την δεξαμενή κεφαλής στις διάφορες περιοχές του Δήμου ( Ελούντα, Σίσσι, Κριτσά, κλπ )  δεν επιτρέπει την απορρόφηση των ποσοτήτων που χρειαζόμαστε. Έτσι το 2016 καταναλώσαμε 30% λιγότερο νερό από αυτό που δικαιούμαστε με αποτέλεσμα την συνέχιση του υψηλού κόστους λόγω λειτουργίας των γεωτρήσεων με σοβαρή επιβάρυνση και του υδροφόρου ορίζοντα.

Πρόκειται για έργο συνολικού κόστους 20-25 εκ. € .

Το έργο αποτελεί ουσιαστική στήριξη του τουριστικού τομέα της περιοχής με αιχμή την Ελούντα και την ευρύτερη περιοχή της που αποτελεί σοβαρό επενδυτικό χώρο .

Ζητούμε την διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου που αποτελεί σημαντικό παράγοντα στήριξης των επενδύσεων που σχεδιάζονται στην περιοχή .

6.    Καταδυτικό πάρκο

Η ανυπαρξία πλήρους νομοθεσίας για τα καταδυτικά πάρκα μας έχει εμποδίσει να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση του καταδυτικού πάρκου στα ‘’Πλευρά’’ που περιλαμβάνει και την δυνατότητα πόντισης του πλοίου που έχουμε αγοράσει για τον σκοπό αυτό .

Υπάρχει όμως η δυνατότητα πόντισής του από το Πολεμικό ναυτικό .

Ζητούμε την παρέμβαση για την πόντιση του πλοίου .

7.    Μελέτες λιμενικών έργων ( ΥΠ.ΕΣ. )

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει υποβάλει τεχνικά δελτία για  την σύνταξη των απαραίτητων μελετών για προστασία από διαβρώσεις του θαλασσίου μετώπου, Σίσσι , Μίλατος, Πλάκα, Καθολικό Αγίου Νικολάου, συνολικού ύψους 600.000€ .

Ζητούμε την παρέμβασή σας για την έγκριση τους από το ΥΠ.ΕΣ

8.    Αιγιαλός / Έργα επί αιγιαλού

8.1.        Παράταση διάταξης για την νομιμοποίηση των κατασκευών επί αιγιαλού .

Η αποστελέχωση των υπηρεσιών δεν μας επέτρεψε την σύνταξη των απαραίτητων φακέλων και μελετών μέχρι 31/12/2019 .

Ζητούμε την παράταση επί 5ετία ώστε να υπάρξει ικανός χρόνος για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος .

8.2.        Παρεμβάσεις λόγω θεομηνιών

Το θέμα της τακτοποίησης των παρεμβάσεων στο θαλάσσιο μέτωπο είναι γνωστό . Πρόκειται για παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν με απλές διαδικασίες σχεδόν πάντα με δημόσιο χρήμα με αποφάσεις οργάνων ( Νομαρχιακό Ταμείο, Νομαρχία , Λιμενικό ταμείο, δήμοι και κοινότητες, κλπ ) . Τότε οι διαδικασίες παρεμβάσεις απαιτούσαν ελάχιστες διαδικασίες. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να ζητούμε όλες αυτές οι παρεμβάσεις να κριθούν με την σημερινή νομοθεσία .

Η ‘’νομιμοποίηση’’ όλων αυτών των δημόσιων χώρων θα πρέπει να γίνει όχι με ένταξη στους νόμους των αυθαιρέτων ή τον 2971/2002 όπως τροποποιήθηκε, αλλά με γενική διάταξη που θα προβλέπει την  έκδοση διαπιστωτικής πράξης από τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την κατάθεση των αντίστοιχων εγκριτικών αποφάσεων (εγκρίσεις μελετών, αποφάσεις χρηματοδότησης) των τότε φορέων , κλπ). Και αυτό γιατί οι διαδικασίες νομιμοποίησης είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και η αποστελέχωση δεν ευνοεί τέτοιες διαδικασίες . Από την άλλη πλευρά το δημόσιο πρέπει να καταβάλει σημαντικούς πρόσθετους πόρους για να νομιμοποιήσει κατασκευές που έγιναν στο παρελθόν με δικές του εγκρίσεις !!!

Ζητούμετην συντόμευση των διαδικασιών. Η έγκριση της σχετικής μελέτης επέμβασης στις θιγόμενες περιοχές από την ΓΓ Πολιτ. Προστασίας να μην απαιτεί για την υλοποίησή της και την έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας που είναι τόσο δύσκαμπτη .

9.    Επανασύσταση της τοπ. κοινότητας Μιλάτου .

Είναι γνωστά τα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν στην περιοχή Μιλάτου – Βραχασίου που έχει ως συνέπεια η πρώην κοινότητα Μιλάτου να μην υφίσταται σήμεραως αυτόνομη τοπική κοινότητα, αλλά να είναι ενσωματωμένη στην κοινότητα Βραχασίου.

Η προσπάθεια ανασύστασης της τοπικής κοινότητας Μιλάτου με δεδομένο ότι απεγράφει σαν αυτόνομος οικισμός της δημοτ. κοινότητας Βραχασίου, είχε ξεκινήσει από το 2013 και εκκρεμεί στο Υπ.Εσωτερικών .

Η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας , με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για αλλαγή ορίων μεταξύ δήμων , είναι ‘’εύκολη’’ υπόθεση.

Ζητούμε την προώθησή της γιατί θα ‘‘τακτοποιήσει’’ ξανά τις τοπικές κοινω-νίες.

10.       Ανταλλαγή μετοχών με MinosBeach .

Είναι γνωστή η συμμετοχή του Δήμου στην ΤΕΑΜ BLUE Α.Ε. της Τζίνας Μαμιδάκη, λόγω MINOSBEACH από το 1962 (αρχική συμμετοχή με 25% στο ΜINOSBEACH,  που λόγω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και δημιουργία holdingεταιρείας είναι σήμερα περίπου 2,50% !!!)

Επειδή ο Δήμος δεν έχει ουσιαστικό όφελος από τις μετοχές αυτές, αφού δεν εισπράτει κανένα μέρισμα εδώ και χρόνια, ζητά τρόπο απαλλαγής. Υπάρχει η δυνατό-τητα ανταλλαγής των μετοχών του δήμου με το ακίνητο του ‘’Αμμουδιού’’ της εταιρείας . Οι σχετικές αξίες (μετοχών και ακινήτου Αμμουδιού), σύμφωνα με ορκωτούς εκτιμητές, είναι πολύ κοντά άρα θα ήταν ιδανική η ανταλλαγή αυτή για να απεμπλακεί ο Δήμος από την επένδυση αυτή που δεν του αποφέρει, ενώ η αξιοποίηση του ακινήτου του ‘’Αμμουδιού’’ θα προσφέρει πολλαπλώς στον Δήμο αλλά και στην κοινωνία .

Για την υλοποίηση της ανταλλαγής απαιτείται νομοθετική ρύθμιση αφού πρέπει να γίνει ανταλλαγή κινητών αξιών με ακίνητο.

Υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και της ΤΕΑΜ BLUE Α.Ε. για την ανταλλαγή αυτή .

Έχουν συνταχθεί δύο προτάσεις/σχέδια από νομικούς για την νομοθετική ρύθμιση, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έχουν ή να τροποποιηθούν .

Ζητάμε την άμεση επίλυση του θέματος .

Κε Υπουργέ .

Τα περισσότερα ζητήματα είναι ‘’πολιτικής’’ λογικής χωρίς οικονομικό κόστος . Η προώθησή τους θα δείξει , έμπρακτα, το ενδιαφέρον σας για το Λασίθι , την περιοχή που σας εκλέγει συνεχώς σαν ένα εκ των εκπροσώπων της στην Βουλή των Ελλήνων .

Περιμένουμε την παρέμβασή σας ώστε να μην υπάρχει η αίσθηση ότι δεν αποτελούμε οργανικό κομμάτι της Κρήτης .

 

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Ζερβός Αντώνιος


Σχετικά άρθρα

Back to top button