ΚΡΗΤΗ

7ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου | 8 επιχειρήσεις βραβεύτηκαν από το Λασίθι | Πίνακας

Το ελαιόλαδο με εμπορικό όνομα «Σκουτάρι» και γεωγραφική προέλευση το Λασίθι έλαβε την μεγαλύτερη βαθμολογία για τον νομό.Τα κρητικά ελαιόλαδα διακρίνονται συνεχώς με βραβεία για την ποιοτική τους αναβάθμιση και η Περιφέρεια Κρήτης με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη στηρίζουν, προβάλλουν και αναδεικνύουν το ποιοτικό Κρητικό ελαιολάδο, τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, να αποκτήσει ταυτότητα το τυποποιημένο λάδι και να πάρει την υπεραξία που του αναλογεί προς όφελος των παραγωγών. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην τελετή απονομής των βραβείων του Παγκρήτιου διαγωνισμού ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο καφέ «Μαρίνα» στο Ενετικό λιμάνι Ηρακλείου.

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, διοργάνωσαν με επιτυχία τον 7ο Παγκρήτιο διαγωνισμό σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς ελαιολάδου της Κρήτης: Τους συνδέσμους Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Εξαγωγέων Κρήτης, Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Στην συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των Κρητικών ελαιολάδων, αλλά και στους στόχους του διαγωνισμού, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, Σταύρος Τζεδάκης, καλωσορίζοντας τον Περιφερειάρχη, τον Πρόεδρο του Π.Σ, Αντιπεριφερειάρχες, εκπροσώπους της Τ.Α, φορείς, διαγωνιζόμενους- συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι, φέτος οι συμμετοχές τυποποιητών -παραγωγών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, συγκεντρώνοντας 104 αιτήσεις από τις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, ενισχύοντας έτσι για μια ακόμη χρονιά το θεσμό του διαγωνισμού σε τοπικό επίπεδο. Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την έμπρακτη στήριξη του και παρουσία, όπως και για την συνεργασία όλους τους φορείς, τις επιτροπές κριτών του διαγωνισμού, τυποποιητές και παραγωγούς.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του:

swell adv 2021

«Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, την περαιτέρω βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος και την καλύτερη δυνατή προσπάθεια προώθησής του στις αγορές του εξωτερικού. Η Περιφέρεια Κρήτης μέσα από τη λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, με τη συνεργασία των αγροτικών φορέων, με τη συμμετοχή σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, συνεχίζει να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα, την ταυτότητα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης του κρητικού ελαιολάδου. Τα προβλήματα όμως στη διακίνηση και την τυποποίηση, καθώς και την αποτελεσματική προστασία των ελαιόδεντρων από τους φυσικούς εχθρούς τους, συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικά εμπόδια για τους ντόπιους παραγωγούς

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Η αυξημένη συμμετοχή στο φετινό διαγωνισμό στέλνει πολλαπλά μηνύματα. Τα 104 συνολικά δείγματα που εξετάστηκαν από τις σχετικές επιτροπές επιβεβαιώνουν την πεποίθησή μας, πως η Κρήτη έχει τη δυναμική αλλά και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να βγει άλλη μια φορά και να πρωτοπορήσει και στον τομέα της παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου. Η Κρήτη μπορεί να γίνει το εργαστήρι σχεδιασμού και εφαρμογής αποτελεσματικών προγραμμάτων που θα προστατεύουν το παραγόμενο προϊόν και θα ανταμείβουν τις προσπάθειες των παραγωγών. Σε αυτήν την κατεύθυνση σε πλήρη συντονισμό με όλους τους τοπικούς φορείς θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας μέχρι να βρει το κρητικό λάδι τη θέση που αληθινά του αξίζει στην παγκόσμια αγορά».

Αυξημένη η συμμετοχή από όλη την Κρήτη με 104 δείγματα

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 74 επιχειρήσεις από όλη την Κρήτη και η κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα ήταν 31 από την ΠΕ Ηρακλείου, 14 από την ΠΕ Χανίων,11 από την ΠΕ Ρεθύμνου και 18 επιχειρήσεις από την ΠΕ Λασιθίου. Οι ποικιλίες ελαιολάδου που διαγωνίστηκαν αφορούσαν κυρίως στην ποικιλία Κορωνέϊκη με 97 δείγματα, ενώ στον διαγωνισμό συμμετείχαν 4 δείγματα από την ποικιλία τσουνάτη, 2 με την ποικιλία λιανολιάς, και 1 χονδρολιάς. Στο σύνολο των 104 δειγμάτων, διαγωνίστηκαν 47 στην κατηγορία συμβατικής καλλιέργειας, 33 στην βιολογική καλλιέργεια και 24 δείγματα στην κατηγορία ΠΟΠ – ΠΓΕ.

Την ευθύνη του διαγωνισμού είχε η Γερμανάκη Ελευθερία, panel supervisor του Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου Α. Σ. Ρεθύμνου, με πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Τα 104 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που συμμετείχαν είχαν παραχθεί και τυποποιηθεί στην Κρήτη, κατά την ελαιοκομική περίοδο 2020 – 2021, φέρουν εμπορική ετικέτα (brand name), με αριθμό παρτίδας (LOT) και αντιπροσωπεύουν ποσότητα τουλάχιστον 1.000 κιλών.

Το ελαιόλαδο με εμπορικό όνομα «Σκουτάρι» και γεωγραφική προέλευση το Λασίθι έλαβε την μεγαλύτερη βαθμολογία για τον νομό.

Οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν από το Λασίθι:

Τιμητική διάκριση: ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΕΜΜ. Α.Ε., CHARISMA, ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 90,1

Τιμητική διάκριση: ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΡΙΤΣΑΣ, ΚΡΙΤΣΑ 0,3, ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 88,9

Τιμητική διάκριση: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΙΛΑΜΑΚΗΣ & ΣΙΑ, AGOURON, ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 87,0

Τιμητική διάκριση: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΙΛΑΜΑΚΗΣ & ΣΙΑ, TERRA ZAKROS, KΟΡΩΝΕΙΚΗ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 88,3

Τιμητική διάκριση: NUTRICRETA ΡΟΔΑΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, SITIA OLEUM NATURE’S GIFT, ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 85,7

Αργυρή Έλαια: ΜΑΡΙΑ Γ. ΣΓΟΥΡΟΥ, ΣΚΟΥΤΑΡΙ, ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 90,8

Τιμητική διάκριση: ΑΣΜΑΡΓΙΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, KORONA ORGANIC FARMING, ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 86,1

Τιμητική διάκριση: ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΟΛΥΒΑ, PORTHIA, ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 85,6

Οι κατηγορίες των βραβείων και διακρίσεων ήταν τρεις:

1. Τυποποιημένο ελαιόλαδο συμβατικής καλλιέργειας

(συμπεριλαμβάνονται τα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης)

2. Τυποποιημένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας

(με προσκόμιση αντίστοιχου πιστοποιητικού)

3. Τυποποιημένο ελαιόλαδο με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ

(με προσκόμιση αντίστοιχου πιστοποιητικού)

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ


Σχετικά άρθρα

Back to top button