ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

ΠΑΓΝΗ: Το 4o νοσοκομείο της χώρας με λειτουργία PET Scan

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Το αργότερο στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να λειτουργήσει το ψηφιακό PET/CT -σύμφωνα με την ertnews.gr- στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, το πρώτο σε δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελέσει “όπλο αιχμής” στη μάχη κατά του καρκίνου, αλλά και άλλων νόσων. Το υπερσύγχρονο απεικονιστικό μηχάνημα, δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, από την Δευτέρα βρίσκεται στον “φυσικό του χώρο”, στο υπόγειο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου με πυρετώδη ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση των τεχνικών έργων.

Το PET-Scan είναι μια εξέταση μοριακής απεικόνισης με τη χρήση ραδιοφαρμάκου, ιδιαίτερα χρήσιμη στην Ογκολογία, Αιματολογία αλλά και Καρδιολογία και Λοιμωξιολογία. Μέχρι και σήμερα το σύστημα PET scan δεν ήταν διαθέσιμο σε κανένα νοσηλευτικό ίδρυμα της Κρήτης, δημόσιο ή ιδιωτικό κι έτσι οι ασθενείς από την Κρήτη έπρεπε να ταξιδεύουν στην Αθήνα προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιήσουν μια εξέταση σε ΡΕΤ scan.

“ΧΡΥΣΟΣ

H ανακοίνωση του ΠΑΓΝΗ

Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε για αποφυγή παρεξηγήσεων και ψευδών ειδήσεων, πως πραγματικά έφτασε το ΠΑΓΝΗ να αποκτήσει αυτό τον πολύτιμο ιατρικό εξοπλισμό αλλά και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε.

Από το 2018 με ενέργειες του τότε Διοικητή ΠΑΓΝΗ κου Τασσόπουλου Ιωάννη, διερευνήθηκε η δυνατότητα απόκτησης του μηχανήματος από το ΠΑΓΝΗ με την συνδρομή της Αναπλ.Καθηγήτριας Πυρηνικής κας Κουκουράκη Σ.οφίας. Τελικά μετά την ανεύρεση χώρου με κατάργηση της βιβλιοθήκης, το Δ.Σ. του ΠΑΓΝΗ (Αρ.Απόφασης 138/03-06-2019, αποδέχεται το τελικό σχέδιο της Δωρεάς σύμβασης που αρχικά περιελάμβανε και το CYCLOTRON, τη μονάδα παραγωγής του Ραδιοφαρμάκου FDG. Στις 27/07/2021 υπογράφεται από τον Διοικητή ΠΑΓΝΗ καθηγητή κο Γεώργιο Χαλκιαδάκη, η τροποποίηση σύμβασης ΔΩΡΕΑΣ και εκδίδεται ΦΕΚ 181/02-10-2021 τεύχος Α΄ (4839/2021). Ακολουθεί στις 24/02/2022, έγκριση της άδειας από το Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και αρχές Ιουλίου του 2022 ξεκινούν οι εργασίες εγκατάστασης που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 28/10/2022.

“IN_AND_OUT

Οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν και παράλληλα ξεκίνησε η αγωνιώδης αναζήτηση για την αγορά του ραδιοφαρμάκου FDG, το οποίο λόγω έλλειψης CYCLOTRON στην Κρήτη θα μεταφέρεται από Αθήνα με ιδιωτική πτήση και θα αγοράζεται σε υπερδιπλάσια τιμή σε σχέση με τις αγορές των Νοσοκομείων της Αττικής. Το ραδιοφάρμακο επίσης θα αγοράζεται σε διπλάσια τιμή καθώς λόγω του περιορισμένου χρόνου ζωής του (χρόνος ζωής 1,5 ώρα) η μισή σχεδόν ποσότητα θα αχρηστεύεται στην μεταφορά.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου με τη συνδρομή του Υπουργείου, αναζητά λύσεις για εγχώρια παραγωγή του ραδιοφαρμάκου για να μπορούν να εκτελεσθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εξετάσεις που τόσο χρειαζόμαστε.

Mechanical Solutions

Η Υγεία δεν αποτελεί πεδίο προσωπικής προβολής ή πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά αξίζει να μνημονεύονται αυτοί που πραγματικά εργάζονται αθόρυβα με συνέπεια και διαφάνεια για το καλό όλων των Κρητικών.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button