ΚΡΗΤΗ

100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου (videos)

Με αφορμή την συμπλήρωση εκατό ετών από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού και μυροβλήτη πραγματοποιήθηκε το εσπέρας της Παρασκευής 10 Ιουλίου, στο Εκκλησιαστικό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Άγιο Νεκτάριο.

Διακεκριμένοι ομιλητές φώτισαν τη ζωή και το έργο του Αγίου της Εκκλησίας, στην εσπερίδα που διοργανώθηκε από τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου.

caffeine adv2020b

Την εκδήλωση προλόγισε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους εκλεκτούς ομιλητές και το σεβαστό ακροατήριο. Στην εισηγητική ομιλία του σκιαγράφησε την χαρισματική προσωπικότητα του Αγίου Νεκταρίου, την «ασκητική μορφή του νεοφανούς αστέρος των ύστατων χρόνων, τον αληθινό εργάτη της αρετής», όπως ανέφερε. «ο οποίος με την υπομονή, την ταπείνωσή και την πραότητά του έγινε άσβεστη λαμπάδα των πεπλανημένων, άριστος παιδαγωγός της νεότητος, παρηγορία των ασθενούντων, φως Χριστού στη ζωή αμετρήτων Ορθοδόξων χριστιανών, νέκταρ της ευσεβείας, θεμελιωτής του γνησίου ορθοδόξου μοναστικού φρονήματος». Και προσέθεσε: «Η Ιερά Μητρόπολή μας εγκαυχάται εν Κυρίω, διότι είναι συνδεδεμένη στενότατα με τον Άγιο Νεκτάριο, αφού σπούδασε με υποτροφία του μακαριστού Αντωνίου Παπαδάκη, μεγάλου ευεργέτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος κατήγετο από το Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου. Τον θεωρούμε λοιπόν δικό μας Άγιο, αφού κατ’ ελάχιστον η μικρή επαρχία μας βοήθησε στην κατάρτιση και τις σπουδές του».

neratzoulis neo

Κατακλείοντας, σημείωσε: «Η αποψινή εσπερίδα εντάσσεται στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί φέτος η Ιερά Μητρόπολή μας, επί τη συμπληρώσει τριάντα ετών από την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας κυρού Δημητρίου. Διότι ο μακαριστός Μητροπολίτης ήτο ιδιαιτέρως φιλάγιος, τιμούσε δε εξαιρέτως τους Κρήτες Αγίους τους οποίους προέβαλε πολύ. Αγαπούσε πολύ και τον Άγιο Νεκτάριο. Αυτό φανερώνουν οι ναοί που εγκαινίασε προς τιμήν του στα Λακώνια, στο Οροπέδιο Λασιθίου, στο Λούμα και στον Άγιο Νικόλαο. Συνδέεται λοιπόν ο Άγιος Νεκτάριος άρρηκτα με τα έργα του μακαριστού Μητροπολίτου Δημητρίου».

Τον λόγο έλαβαν οι αξιόλογοι ομιλητές κ. Μιχαήλ Τσακιράκης, Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων, Γυμνασιάρχης Θεολόγος και κ. Δημήτριος Μετοχιανάκης, Ιατρός – Υγειονολόγος, οι οποίοι ανεφέρθησαν στην ενασχόληση του Αγίου Νεκταρίου με την γυμναστική και την ιατρική επιστήμη. Εν συνεχεία ο π. Αντώνιος Μπιλάλης, Δρ. Ψυχοπαιδαγωγός – Συγγραφέας ανέπτυξε το θέμα: «Ο Άγιος Νεκτάριος και ο σπερματικός λόγος» και ακολούθησε η εισήγηση της κας Ιωάννας Κριτσωτάκη – Δρακωνάκη, Θεολόγου, με θέμα: «Ο Άγιος Νεκτάριος και η μερίδα των σωζομένων».

Την εκδήλωση πλαισίωσε με εκκλησιαστικούς ύμνους η χορωδία βυζαντινής μουσικής, υπό τον χοράρχη κ. Γεώργιο Φουλεδάκη.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας ο Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου και μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας κυρού Δημητρίου.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button