ΚΡΗΤΗ

1.000.000 ευρώ για τη συντήρηση του νοσοκομείου Χανίων (video)

Κατά την παρουσίαση του δημόσιου διοικητικού απολογισμού του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής στον ΕΒΕΧ, με την παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Α. Ξανθού και της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ, ο Αν. Υπουργός Υγείας  Π. Πολάκης ανακοίνωσε το Υπουργείο θα διαθέσει φέτος ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη συντήρηση του νοσοκομείου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου,  ο κ. Πολάκης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του νοσηλευτικού ιδρύματος, επεσήμανε ότι «έχει δώσει εντολή στην τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου να ετοιμάσει μία τεχνική πρόταση με περιγραφή όλων των ελλείψεων που υπάρχουνε και έχουμε δεσμευτεί ότι μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ένα ποσό του ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ιδίων πόρων του υπουργείου Υγείας».

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφερόμενος στα πρόσφατα εγκαίνια των ΤΟΜΥ Χανίων τόνισε ότι «στις δύο ΤΟΜΥ μέχρι σήμερα 5.720 Χανιώτες έχουν γραφτεί επισήμως, νούμερο που δείχνει την ανάγκη ύπαρξης μιας τέτοιας δομής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον αστικό ιστό της πόλης».

Από την πλευρά του σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η παρουσίαση του διοικητικού απολογισμού πρόκειται για μία πολύ σημαντική διαδικασία, που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης στο Σύστημα Υγείας, να παρουσιάζουν το έργο τους, να δέχονται την κριτική των πολιτών και κυρίως να δείχνουν το σχεδιασμό, ο οποίος υλοποιείται σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου».

«Η αίσθηση των πολιτών σε όλη τη χώρα αλλά και εδώ στην Κρήτη, στα Χανιά, είναι ότι το σύστημα υγείας είναι σε μια διαρκώς βελτιούμενη κατάσταση», τόνισε ο κ. Ξανθός και συνέχισε: «Προφανώς παραμένουν προβλήματα, ελλείψεις και ανάγκες ακάλυπτες, αλλά νομίζω ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχει γίνει μια πολύ μεγάλη επένδυση, και σε ανθρώπινο δυναμικό, και σε επιπλέον χρηματοδότηση, και σε βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «σε ένα δύσκολο μνημονιακό περιβάλλον, η Πολιτεία μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο, δίνει προτεραιότητα στην καθολική κάλυψη των πολιτών, στην μεροληψία υπέρ της δημόσιας περίθαλψης, στην ηθικοποίηση και εξυγίανση του συστήματος υγείας και σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των προμηθειών και του φαρμάκου».

Τέλος ο κ. Ξανθός εξέφρασε την άποψη, ότι «το σύστημα υγείας παρά τις «Κασσάνδρες», είναι όρθιο, είναι λειτουργικό, είναι αξιόπιστο και κυρίως είναι προσβάσιμο στους πολίτες της χώρας και στους ανασφάλιστους, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν θεσμικά αποκλεισμένοι από την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη».

Ανδρέας Ξανθός- Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης Ανπλ. Υπουργός Υγείας

Δημοσιεύτηκε από Kriti24 στις Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, Μηνάς Βουλγαρίδης, εκτός του ότι σημείωσε πως υπάρχει καθημερινή εφημερία πλέον, τόνισε πως βασικό χαρακτηριστικό είναι η πλήρης αντιστροφή του κλίματος, καθώς έχουν αναπτυχθεί νέα τμήματα, έχει ενισχυθεί σε προσωπικό, προσφέρονται νέες υπηρεσίες, ενώ υπάρχει οικονομική σταθερότητα και αποπληρώνονται χρέη προηγούμενων ετών.

Ο Αναπληρωτής Διοικητής, Γιώργος Ζουρίδης, έκανε τον οικονομικό απολογισμό, τονίζοντας ως βασικό χαρακτηριστικό την αύξηση των πιστώσεων και των επιχορηγήσεων, αλλά και τη ροή χρήματος που υπάρχει πλέον από τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Το 37% των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου Χανίων αποτελεί τη φαρμακευτική δαπάνη», είπε από πλευράς του ο Διευθυντής του Φαρμακείου του Νοσοκομείου, Λεωνίδας Τζίμης.

Σε μία σειρά μελετών και έργων που ανέλαβε και η υλοποίησε η αναβαθμισμένη και συγκροτημένη -πλέον- οργανωτικά Τεχνική Υπηρεσία του ιδρύματος, αναφέρθηκε ο Διευθυντής, Κυριάκος Πολυζωΐδης.

«Το Ψυχιατρείο έκλεισε αποτελεί πλέον παρελθόν. Ο χώρος της ψυχιατρικής φροντίδας έχει αλλάξει. Ένα δίκτυο κοινοτικών δομών αντικατέστησε το παλαιό άσυλο», είπε ξεκινώντας τον απολογισμό του Ψυχιατρικού Τομέα, ο Αναπληρωτής Διευθυντής, Μανώλης Αναγνωστόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το 2017, το νοσοκομείο αντιμετώπισε 208.981 περιστατικά. Οι νοσηλευθέντες ήταν 29.338 και οι συνολικές ημέρες νοσηλείας 140.848. Στο ίδρυμα πραγματοποιήθηκαν 6.724 χειρουργικές επεμβάσεις και 731 τοκετοί. Οι εξωτερικοί ασθενείς που προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία ήταν 81.764. Ο μέσος ορος προσέλευσης ανά ημέρα ήταν 238 άτομα. Οι επείγουσες εισαγωγές ασθενών ήταν 12,182.

Στο νοσοκομείο Χανίων και από τον Οκτώβριο του 2017 όταν και άρχισε η λειτουργία ιατρείου, έγιναν 27 στεφανιογραφίες και 5 αγγειοπλαστικές επεμβάσεις. Στην παιδοχειρουργική κλινική που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2017 έγιναν 40 επεμβάσεις, στην θωρακοχειρουργική κλινική που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούνιο 7 επεμβάσεις και στην αγγειοχειρουργική κλινική 172 εξετάσεις και 16 χειρουργικές επεμβάσεις. Στη δερματολογική κλινική, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε τον Μάιο, έγιναν 44 επεμβάσεις και 229 εξετάσεις, ενώ το εξωτερικό ιατρείο της κλινικής δέχτηκε 1119 ασθενείς. Στο συμβουλευτικό γραφείο διατροφής πραγματοποιήθηκαν 535 ραντεβού, ενώ στον ψυχιατρικό τομέα πραγματοποιήθηκαν 640 συνεδρίες και 11. 956 επισκέψεις. Στην ίδια μονάδα στο πλαίσιο του ιατρείου παιδιών και εφήβων έγιναν 4.129 συνεδρίες και στα κέντρα υγείας του νομού 832 συνεδρίες.

Στο κέντρο ψυχολογικής στήριξης ατόμων για ογκολογικά προβλήματα έγιναν 1697 συνεδρίες, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 1868 παρεμβάσεις – επισκέψεις σε σπίτια 178 ωφελουμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 2017 ήταν 27,77 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 24,05% σε σχέση με το 2015 όταν και ανέλαβε η σημερινή διοίκηση. Οι εισπράξεις από τον ΕΟΠΥΥ ήταν 9,39 εκατομμύρια ευρώ. Το σύνολο του προσωπικού του νοσοκομείου την χρονιά που πέρασε ήταν 1160 άτομα. Εξ αυτών 240 είναι γιατροί, 498 νοσηλευτές και 422 άτομα λοιπό προσωπικό.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης υπεγράφη η σύμβαση που αφορά το κληροδότημα Μαλινάκη, ύψους 5 εκ. ευρώ και την ανέγερση νέας πτέρυγας της ψυχιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο. Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής του Κληροδοτήματος Σεβασμιώτατο Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, τον Διοικητή του Γ.Ν. Χανίων Μηνά Βουλγαρίδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και την Υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Στεργίου – Παπανάτσιου.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close