Γρηγόρης

Europlan
ΚΡΗΤΗ

Επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάδειξη του Κρητικού διατροφικού πολιτισμού

ΜΗΛΟ
Palermo TECH HUB
Cosmos

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης, ανακοινώθηκε η δημιουργία Επιχειρησιακού Σχεδίου για τον Κρητικό Διατροφικό Πολιτισμό, μια στρατηγική πρωτοβουλία της Περιφέρειας με αφορμή την ανακήρυξη της Κρήτης ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2026.

Το σχέδιο εκπονείται με ευθύνη, συντονισμό και επιμέλεια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, και στοχεύει στην ανάδειξη του Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού ως αναπόσπαστου στοιχείου της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού, αλλά και ως καταλύτη για την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή.

ΧΡΥΣΟΣ

Η διαβούλευση σε ομάδες εργασίας ξεκίνησε σήμερα και δόθηκαν στη δημοσιότητα οι θεματικοί άξονες του σχεδίου.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο δομείται σε πέντε θεματικούς άξονες:
1. Διατροφική Ταυτότητα και Πολιτιστική Κληρονομιά
2. Εκπαίδευση και Διάχυση Γνώσης για τον Κρητικό Διατροφικό Πολιτισμό
3. Γευστικό Τοπίο και Χωρική Οργάνωση
4. Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παραγωγικού Τοπίου
5. Διασύνδεση Αστικού και Αγροτικού Χώρου

NOVA

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, η Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη, επεσήμανε πως με αφετηρία τη σημερινή πρώτη διαβούλευση του Επιχειρησιακού Σχεδίου “Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός 2026–2030”, ξεκινάμε μια κοινή πορεία για την ανάδειξη της διατροφικής μας ταυτότητας ως μοχλό πολιτισμού, ανάπτυξης και βιωσιμότητας. «Η Περιφέρεια Κρήτης στέκεται στο πλευρό αυτής της προσπάθειας και καλεί όλους – παραγωγούς, φορείς, κοινωνία – να συμμετάσχουν ενεργά. Ο Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός δεν είναι απλώς ένα πλεονέκτημα του παρελθόντος, αλλά το θεμέλιο για ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και καινοτόμο μέλλον», υπογράμμισε.

Για την προετοιμασία του σχεδιασμού η Βαρβάρα Μεσσαριτάκη από το ΠΤΑ σημείωσε πως η ανάπτυξη του σχεδίου ακολουθεί συμμετοχική προσέγγιση, με τη διεξαγωγή ομάδων εστιασμένης συζήτησης (focus groups), καθώς και τη συλλογή εμπειριών, απόψεων και προτάσεων από παραγωγικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας θα ενσωματωθούν στη διαμόρφωση ενός σχεδίου ρεαλιστικού, καινοτόμου, βιώσιμου και προσαρμοσμένου στην κρητική πραγματικότητα.

Ο Γενικός Διευθυντής της εκπαιδευτικής αναπτυξιακής «Πλοηγός» Γιώργος Ζερβός αναφέρθηκε στην προετοιμασία της πρότασης και την ανάδειξη της Κρήτης ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2026, παράλληλα με την συλλογική προσπάθεια για την προώθηση της κρητικής διατροφής.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν στηρίζοντας το εγχείρημα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης και Πολιτισμού και Ισότητας Γεωργία Μηλάκη τονίζοντας σε δηλώσεις του πως η  Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να επενδύει στρατηγικά στην ανάδειξη του κρητικού διατροφικού προτύπου, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και τις προοπτικές του νησιού, με την κρητική γαστρονομία ως σταθερό πυλώνα πολιτισμού και ανάπτυξης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button