HTML Tables

Βιβλιοκριτική: «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε; – η συνέχεια»

426Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Κωστή Τζερμιά για την βιβλιοκριτική του στο δεύτερο βιβλίο μου, εξάλλου είχε μπει μέσα στο πνεύμα μου και από το πρώτο βιβλίο μου, που επίσης παρουσίασε υπέροχα στον Άγιο Νικόλαο μια Αυγουστιάτικη νύχτα δίπλα στην θάλασσα, με τους αέρηδες να φυσούν και να μας δροσίζουν κι όλα τ αστέρια τ ουρανού να μας κοιτούν…

 «Τι Μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ? η συνέχεια»…

Είναι το δεύτερο βιβλίο της Αλεξάνδρας που κρατάω στα χέρια μου, απλά, παραδοσιακά και κυρίως… υγιεινά, κάνω δηλαδή ό,τι προτείνει από το εξώφυλλο κιόλας, η συγγραφέας, υγιαίνω, καθότι παράδοση και οικονομία εξαγνίζουν και λυτρώνουν.

Ήμουν βέβαιος ότι το δεύτερο πόνημα της Αλεξάνδρας θα ήταν ισάξιο και καλύτερο του πρώτου κι αυτό που με έκανε να το πιστεύω ήταν η βεβαιότητα που διέθετα εξ’ εμπνεύσεως του πρώτου, πως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια κυρία η οποία διαθέτοντας την γνώση του «τι εστί» κουζίνα, προτείνει πιάτα και εδέσματα που κοσμούν…ένα τραπέζι – σαν ετούτο το τραπέζι να παίζει τον ρόλο της βιτρίνας – και όπου εμείς όλοι οι περαστικοί ρίχνουμε μια μάτια και… «φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο»…

Εδώ η Αλεξάνδρα ανοίγει δρόμο και με το ύφος της, καθώς στην λογοτεχνία τα βιβλία μας ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους, εκείνη επέλεξε, κομψά, να τροχοδρομηθεί η σκέψη μας προς τον ίδιο τον δικό μας τον κόσμο!

Αυτό τολμά και αυτό καταφέρνει να ολοκληρώσει η Αλεξάνδρα με ετούτο το βιβλίο !

Αντί να μας στείλει… μακριά μάς οδηγεί στα «καθ ημάς», στην ζεστή αγκαλιά της μάνας και της γιαγιάς, της θείας και του συγγενή, της γειτονιάς κι όλου του χωριού κι όλης της πόλης και μιας Ελλάδας τελικά κι ολότελα στην δική μας γλώσσα, που γεύεται και θεάται μνήμες αθέατες… και όλο αυτό, μα όλο αυτό το γεγονός, με μουσικότητα με ρυθμό και μελωδία!

Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Επίκεντρο» περιέχει εκτός της εισαγωγής, ένα preludio όπου ξετυλίγονται motivo από το προηγούμενο βιβλίο, γνώμες και αναφορές για τον λόγο που την οδηγεί να συνεχίσει ακούραστα, με επίμονη, απλότητα, το έργο της κουζίνας σε τέσσερα μέρη.

Το πρώτο μέρος, το οποίο δεν θα δίσταζα εγώ να το τιτλοφορήσω «Οι 4 εποχές» είναι ότι λογοτεχνικότερο και πλουσιότερο έχετε ποτέ συναντήσει σε ένα βιβλίο που να απευθύνεται στους ανθρώπους της κουζίνας!

Ανοίξτε το και δείτε!

‘Έχει δημιουργήσει για μάς την λίστα όλου του χρόνου ανά εποχές (εγώ πλέον δεν θα έχω ζητήματα, η Αλεξάνδρα έχει δουλέψει για μένα και για όλους) και με μαεστρία απίστευτη κι ύστερα λες κι όλα αυτά τα εδέσματα να αποκτούν υπερούσια υφή, με τα αρώματα τους κιόλας ως έμπνευση!

Ιδού 24 μικρά αφηγήματα, εγώ θα τα έλεγα “ΣΟΝΕΤΑ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ” μας αφηγούνται την ζωή, όλα μα όλα εξαίσια! Στιγμές μικρές, μεγάλες, συγκινητικές, ερωτικές κι ανάμεσά τους κουβεντούλες μεταξύ τυριού & αχλαδιού, τσούπ μια άποψη φυτρώνει και κάτι σου θυμίζει, από τα πολιτικά και τα κοινωνικά, την φαμίλια σου την ίδια…

Είναι σαν μικρά ουζάκια «στο πόδι» καθώς βολτάρεις με φίλους ανάμεσα στις εποχές… και μόνο για αυτές τις 4 ΕΠΟΧΕΣ θα χρειαστεί κάποια στιγμή, δοθείσης ευκαιρίας, να επανέλθω δριμύτερος.

Το Δεύτερο μέρος, είναι οι συνταγές, επιλεγμένες με προσευχή θαλεγα, η κάθε μια για να ταιριάζει στον κάθε ένα από εμάς, κι είμαι βέβαιος πως δεν θα υπάρξει αναγνώστης που να μην συναντήσει κάτι οικείο, το οποίο αμέσως θα τον μεταμορφώσει από απλό αναγνώστη, σε φίλο της Αλεξάνδρας, που μαζί εκείνη την στιγμή, θα μαγειρεύουν εξαιρετικά, όμορφα και ωραία στην κουζίνα μας!

Η Αλεξάνδρα με μοχλό αυτό της το βιβλίο, θα εμφανίζεται σαν “Τζίνι” κι αμέσως μαζί με σας θα βρίσκει λύσεις όσφρησης & γεύσης και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω.

Στο Τρίτο μέρος είναι οι σάλτσες, νότες μικρές, θαλεγες μικρής αξίας, μα τόσο ζωηρές π’ ανθίζουν στην ατμόσφαιρα της τραπεζαρίας η της κουζίνας μας ασυναγώνιστα!

Το Τέταρτο μέρος είναι οι σαλάτες, με όλα τα αρώματα της κάθε εποχής, καθότι η “ΜΕΓΑ” αλήθεια τής οικοδέσποινας είναι η φρεσκάδα που αναδίδουν, Γη- Ουρανός και Θάλασσα, στο πιάτο μας και που σαν αύρα συνοδεύουν το κύριο πιάτο στο τραπέζι μας!

Μα την αλήθεια δεν δύναμαι να ξεχωρίσω τίποτε σε αυτό το ΚΟΝΣΕΡΤΟ για ιδέες που άμεσα, με έμπνευση, γνώση και δεξιοτεχνία καλλιτέχνη της κουζίνας και όχι μόνο, απαντούν σε ετούτο το αιώνιο ερώτημα « Τι Μαγειρεύουν πάλι Αύριο μου λέτε; η συνέχεια »…!

Όλα αυτά σε μια έκδοση εκλεκτή, πλούσια, σε ωραίες εικόνες οι οποίες επίσης βοηθούν πολύ!

«Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε; η συνέχεια»… 275 σελίδες από τις Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ.

Κωστής Τζερμιάς – Συγγραφέας

souladaki books

HTML Tables