ΓΕΥΣΗ

Βασιλόπιττα Σμύρνης – Σπάνια συνταγή Τσελεμεντέ – Προτείνει η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη


Από μικρό κοριτσάκι ανελλιπώς φτιάχνω αυτή την βασιλόπιττα, στην αρχή την φτιάχναμε στο σπίτι των γονιών μου, όταν παντρεύτηκα έφτιαχνα στο σπίτι μου δύο, μια για μένα και μια για την μαμά μου, όταν μεγάλωσαν οι κόρες μου κι έφυγαν από το σπίτι για κάποια χρόνια έφτιαχνα και για κείνες, πέντε δηλαδή τον αριθμό, τώρα πια ξανάπεσα στη μία.



Γι’  αυτήν λοιπόν την βασιλόπιττα θα χρειαστούμε, έξη φλυτζάνια αλεύρι, έξη αυγά, δυο φλυτζάνια ζάχαρη, τρία κουταλάκια
μπέκιν πάουντερ, μισό και και του φλυτζανιού βούτυρο, ένα ποτηράκι κονιάκ, ξύσμα και τον χυμό από ένα πορτοκάλι.

Ας την ξεκινήσουμε…

Βάζουμε σε μια λεκάνη τα αυγά με την ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι ν ασπρίσουν, αμέσως μετα βάζουμε το βούτυρο που το έχουμε μαλακώσει και συνεχίζουμε το χτύπημα πέντε έξη λεπτά.

Μετα ρίχνουμε το χυμό με το ξύσμα και το κονιάκ, συνεχίζουμε το χτύπημα και σιγά σιγά, λίγο λίγο βάζουμε το αλεύρι που έχουμε ανακατέψει μέσα το μπέκιν.

Ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας χυλός όπως στα κέικ και ετοιμάζουμε το ταψάκι μας, στρώνουμε μια λαδόκολλα την
βουτυρώνουμε, ρίχνουμε τον χυλό, πετάμε και τον νόμισμα αφού το τυλίξουμε σε αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω για τρία τέταρτα της ώρας και το βλέπετε με το τεστ του μαχαιριού, αν θέλει κι άλλο, το αφήνετε λίγο.

Ξεφορμάρετε την Βασιλόπιττα σε πιατέλα και πασπαλίζετε με άχνη  ζάχαρη.

Καλή χρονιά!!

(Η συνταγή είναι από το βιβλίο μαγειρικής του Τσελεμεντέ, 1960)

Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Πολιτικοποιημένη και γενικά πολύ ανήσυχη… Μ'αρέσει να γράφω, να διαβάζω, να ζωγραφίζω, να μαγειρεύω μεταξύ Αθηνών, Αρκαδίας και Κρήτης... Μόλις απέκτησα και τον τίτλο της συγγραφέως, αφού από τα μέσα του Απρίλη κυκλοφορεί το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε; θα σας πω εγώ…» Παράδεισός μου το Σίσι...
Back to top button
Close
Close